hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「紅巴2.0」新車大改革 六項新酋路線牌變LCD ...
開啟左側

「紅巴2.0」新車大改革 六項新酋路線牌變LCD

勾魂使者 發表於 2018-4-16 02:56 | 顯示全部樓層

無線鐘仔 唔知會唔會撳鐘時撳埋隔離車個鐘呢
VocaloidMikuBus 發表於 2018-4-16 03:12 | 顯示全部樓層
以前我都有 FF 過巴士裝 LCD 牌, 估唔到九巴真係將我嘅幻想實現!
係咁唔只可以整紅底白字海隧牌,
順便利用佢嘅 Color display 賣下啲殖入式廣告增加一下收入可能都仲得!
不過講真車身嘅賣相我唔覺得有幾大好感,
始終都係覺得 AMNE 同佢嘅 Facelift 車身靚好多好睇好多,
不過可能果款車身只係比 MAN 巴士用啦,
車頭 KMB Logo 玩背光著燈又係多餘,
令我諗起佢學似依家果啲 Benz 車頭嘅人字 Logo, 真係唔整也罷
Doki Doki!
48x 發表於 2018-4-16 04:42 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2018-4-16 01:17
睇左一陣,終於搵到係邊個廠咁勇用Full color LCD panel做路線牌
初初幾驚係用大陸貨,後尾到係英國貨,Nav ...

https://www.navaho.co.uk/wp-content/uploads/2017/02/CaseStudy-TfL.pdf

個UI其實同依家九巴嗰個幾似
只不過九巴啲字型偏向重口味...

希望佢之後執返靚仔啲...
szeto993 發表於 2018-4-16 06:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-4-15 22:36
一個問題﹐用電池的話﹐係唔係有機會無電而用唔到?
用幾少電都好﹐總會用晒電的。
這些落車鐘﹐點都比你家 ...

講到呢個世界只有AA同AAA電咁我唔講啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
allen_814 + 1 + 10 人地磚家黎嫁,唔好督爆佢啦

查看全部評分

rickywk 發表於 2018-4-16 08:15 | 顯示全部樓層
路線牌用LCD下場應該唔會好,若果運吉放寬路線牌用彩色的話應該試下用日本LECIP出o既RGB LED顯示牌,應該好過LCD式

位就真係唔睇好,L位隻隻都係比後面乘客頂背(Cityflyer用果隻除外)
hkbw 發表於 2018-4-16 09:11 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-4-16 08:15
路線牌用LCD下場應該唔會好,若果運吉放寬路線牌用彩色的話應該試下用日本LECIP出o既RGB LED顯示牌,應該好 ...

車頭LOGO發光會俾過驗車? 而家出面堆私家車除左頭燈尾燈煞車燈指揮燈後波燈, 行車時多樣野發光都死...
殺雞焉用牛刀?!
AVD1 發表於 2018-4-16 10:11 | 顯示全部樓層

路線牌用LCD下場應該唔會好,若果運吉放寬路線牌用彩色的話應該試下用日本LECIP出o既RGB LED顯示牌,應該好 ...

我反而覺得車頭個 LCD 路線牌好似細左好多咁,
唔知係角度問題定係真係細左 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
nwfb23 發表於 2018-4-16 10:16 | 顯示全部樓層

而家法例應該無話唔俾彩色,之前無人用似係成本多d
RGB LED 好多大廠都有,我初頭係街就咁睇新聞,都以為彩色LED,但睇清楚係彩色LCD

不過我都擔心九巴走去玩廣告,玩到有個位TD因為分心要ban,咁就攪串個party
nwfb23
krausssammy 發表於 2018-4-16 10:19 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2018-4-16 09:11
車頭LOGO發光會俾過驗車? 而家出面堆私家車除左頭燈尾燈煞車燈指揮燈後波燈, 行車時多樣野發光都死...
...

車頭只可有白色, 黃色, 橙色燈.
記得Enviro 400 個DRL 當年唔批呀!

紅燈只可放車尾. 同埋佢個發光logo 位置咁低.
所以呢個"有心思"的Design, TD 肯批咩?

車頭可發光的嘢, 包括電子牌等應該受到嚴格限制. 早几年, 紅小果隻電子牌紅色綠色果隻最後都拆晒呀.  

kei_hk 發表於 2018-4-16 10:23 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2018-4-16 06:27
講到呢個世界只有AA同AAA電咁我唔講啦

高端磚家﹐上面講緊電池容量同存電量關係呀。

鬼唔知有好多size咩﹐但係用在電鐘制﹐空間唔多的地方﹐電池就要細﹐電量就會少﹐自然快無電。

為何要提升鐘制失效的機會?
為何要增加工序﹐定期去更換電池?
仲要人手換電時唔小心﹐撈亂有電/無電的電池﹐增加鐘制無電的風險。

雖然用電池係一個方法﹐但係會唔會 ON x 左D。

傳統用電線 & 而家在按制時產生能量啟動﹐只要件野無損壞無故障﹐就可以正常運作。
你用電池﹐除了要件野無損壞無故障﹐仲要加多個條件﹐就係要電池有電﹐才可以正常運作。
有選擇下﹐為何要增加人手工序? 為何要增多一項未能運作的風險?