hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「紅巴2.0」新車大改革 六項新酋路線牌變LCD ...
開啟左側

「紅巴2.0」新車大改革 六項新酋路線牌變LCD

Brianonly 發表於 2018-4-16 10:46 | 顯示全部樓層

九巴係一間你比米芝蓮級食材佢,都可以變成仲難食過美心MX嘅公司
不過車頭用LCD Mon簡直完全吸取咗港鐵公司嘅『成功』經驗,將原本黑底橙字嘅清晰點陣LED PIDS變成難睇過乜咁嘅所謂LCD顯示屏

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
KX8724 + 5 英雄所見略同
YoungMan + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

sancouve 發表於 2018-4-16 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Brianonly 發表於 2018-4-16 10:46
九巴係一間你比米芝蓮級食材佢,都可以變成仲難食過美心MX嘅公司
不過車頭用LCD Mon簡直完全吸 ...

數字再細啲,所有字再幼啲,比例再怪啲,咁就一模一樣啦
AV385 發表於 2018-4-16 13:24 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-4-15 18:23
高端磚家﹐上面講緊電池容量同存電量關係呀。

鬼唔知有好多size咩﹐但係用在電鐘制﹐空間唔多的地方﹐電 ...

第一:成本,全車走電線去比電鐘掣成本絕對比裝無線貴,尤其係拉線既人工同所用既時間

第二:維修,如果係有線版,如果唔係線既駁口有問題,真係重拉都冇搵問題咁麻煩
相反,無線掣,有問題出現只要換掣就可以,無論出廠前測試或者將來維修都更簡單

第三:修改,如果到部車出左街之後想加掣或者減掣都絕對比拉線簡單一萬倍,而且完全不受限制

最後,既然都話好大可能唔使用電,你仲執著黎做咩呢?
就算真係要用電,人地發明個個唔通會蠢到連夠唔夠電呢個問題都諗唔到
如果真係要每隔一段時間要全車掣換電池,
以一間管理四千部巴士既機構,有可能唔去為呢種常規工作設計一個流程或者工具,
去幫助員工避免你所講既換漏或者換錯電池嗎?

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
hkbw 發表於 2018-4-16 13:25 | 顯示全部樓層

krausssammy 發表於 2018-4-16 10:19
車頭只可有白色, 黃色, 橙色燈.
記得Enviro 400 個DRL 當年唔批呀!

即係咁, 當年連黃埔綠小部ROSA車頭入面加電子地點牌都NO...偏偏而家COASTER同埋成堆旅遊巴都咁做...

藍頭燈個陣大昌攪左好耐OK左...流水燈就TD個老友皇冠攪掂左....難為之前另一牌子要全部改返晒, 之後又要再入紙改過...

後面而家車尾多D個D裝飾燈或者個第三煞車燈太CUTE又唔得...

總之...我好奇怪部車未出牌就夠膽公開呢D隨時要拆既裝備....
殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2018-4-16 14:03 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-4-16 13:24
第一:成本,全車走電線去比電鐘掣成本絕對比裝無線貴,尤其係拉線既人工同所用既時間

第二:維修,如果係有 ...

1. 首次安裝成本﹐我就唔評論。拉線安裝﹐工廠都唔會拆細比你睇到工費。

2. 我認同﹐亦是九巴引入的原因。
用得無線就係想減省維修檢查工序﹐加快整個效率﹐所以件野最好就係一勞永逸﹐唔需要煩。

但係你同我講﹐要定期去更換電池﹐成件事就好似本末倒置了。
即係明明無壞﹐無人port有問題﹐都係要定期去逐個去換電。

所以﹐前面有人一講到現今已經做到不需電池﹐靠按制時的動能已經可以產生足夠的能源去運作。
成件事即刻合理化﹐你所講的2 &3 的point的好處﹐全部都可以即時得到。

你講到咁大間公司﹐去為呢種常規工作設計一個流程或者工具。
當去到一個常規工作時﹐大細公司都會做。
不過係唔係可以確保員工一定跟得足﹐沒有做漏野(真係做漏一個半個位置的制係唔出奇)。

點解仲要用「低端」技術﹐用電池留多一個伏位比自己。

PS. 一開始我只係問用什麼方法去提供運作的能源。係有人一野衝出來講用電池﹐我再講出用電池有什麼唔好處。
而同一時間﹐亦有人講了個制唔係用電池﹐即刻解開了迷底﹐亦解決晒電池帶來的唔好處。

053h4 發表於 2018-4-16 14:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
krausssammy 發表於 2018-4-16 14:46 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2018-4-16 13:25
即係咁, 當年連黃埔綠小部ROSA車頭入面加電子地點牌都NO...偏偏而家COASTER同埋成堆旅遊巴都咁做...

藍 ...

KMR: 我盡咗力呀, 政府唔批咋!
AV385 發表於 2018-4-16 16:43 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-4-15 22:03
1. 首次安裝成本﹐我就唔評論。拉線安裝﹐工廠都唔會拆細比你睇到工費。

2. 我認同﹐亦是九巴引入的原因 ...

無錯,報價的確唔會分咁細,但唔代表兩者價錢冇分別,
而且老九以前都有做組裝,你覺得佢地會唔知價嗎?

就算真係要換,亦完全唔覺得你個理論係岩
就用我自己既車用遙控門鎖做例子,我一日最少都要按十次,一粒CR2032紐電最少都用四五年,
以#20張圖去計, 一個落車鐘既內籠長闊係35mm x 97mm,而一粒AA電既長闊係14.5mm x 50.5mm,
即係話個掣內藏一粒甚至兩粒AA電根本不成問題
以一粒AA電大約係一粒紐電14倍電量計算,就算一個落車鐘比一個遙控門鎖每日用多14倍去計算,
一粒AA電已經可以玩四年,兩粒可以玩八年,點可能好似你咁講月檢前已經冇電?

一部車好多野都要定期檢查,偈油,波箱油,電池,車tire,
呢D野全部都係無人port有問題就要換,只要冇特登為換電池而專門入一次廠,何來本末倒置?

你咁講完全冇意義,一個換電池有程序咁低端既工作你都如此不信任,
好似維修巴士呢類未必有程序可跟,咁高端既工作,出錯既機會必定更大,
為你生命著想,我覺得你連巴士都唔應該搭

PS:唔係唔知你講緊D咩,我亦爬足文先黎回你
實在忍受唔到你呢D危言聳聽,唔深究就覺得你幾岩,
但當深究一下,就發覺你D理論根本就無任何野可以支撐
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
GR1473 發表於 2018-4-16 17:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
rickywk 發表於 2018-4-16 17:27 | 顯示全部樓層

LECIP塊LED牌只係四個方格同RGB色 (淺藍色部份)

其實香港可以向呢個方向規管RGB LED牌