hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X新增回程消息
開啟左側

[路線消息] 九巴35X新增回程消息

GW4866 發表於 2018-4-23 23:56 | 顯示全部樓層

西九小確幸 發表於 2018-4-23 02:20
但同時倒走班石籬客搭鐵轉31M就打和

石籬客唔倒得幾多

當你搭鐵去到葵芳又係打蛇餅排31M返黎,廢時失時
對石籬講等下一班35A都快過上述轉法
除非話班班35A都飛站就明顯爆咗煲啦
識走盞既就去葵興轉條中途站無次準時既43A返黎
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-4-24 00:04 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2018-4-23 23:52
塞唔塞都應該旺角走,旺角至美孚基本都要15-20分鐘先行完,尖沙咀去旺角又係差唔多時間
一條跨區線在區內 ...

係,旺角返石籬計35A平常需時約30分鐘

睇fb班石籬居民係到鬧爆話快得35A唔多,假特快咁話
可能因為睇見上葵走線石籬唔係頭站而覺得慢啦...
什至有人表示35X去到石蔭同時35A已經到石籬咁話

雖然石籬係快得最少,但唔代表唔值得開35X...
只少整體上成個上葵都有得益

相反朝早去程就真係假特快就無乜人鬧
要鬧都唔該鬧咗去程先 呢樣唔單只對石籬慢,直情係對成個上葵都係慢
打開門,行出去,去遠啲!
3ASV356 發表於 2018-4-24 01:19 | 顯示全部樓層
夜晚10點幾係梨木道見到35X係坐滿晒加有一兩個人企~
dcyw 發表於 2018-4-24 09:44 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-23 22:43
咁其實安蔭石蔭都唔差喎...

其實往安蔭、石籬時間上略快是預期之內,問題從來都是出在30分鐘時段和要
多付$1.10,變相在30分鐘時段內假如不先看到站時間來計劃行程或是剛錯過了
一班35X,如舊乘35A又沒甚麼大損失。

dcyw 發表於 2018-4-24 09:53 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-4-23 22:46
又咁講,係咪要條條線碌哂成條長沙灣道呢?

長沙灣道塞唔塞呢?作為係長沙灣返左兩、三年工的人來講,長沙 ...
尖沙咀至美孚流水客,咪坐返6仔囉。
理論上來說的確如此(在我眼中還包括2,油麻地起更有6C、6F、隧巴)……

但現實中,這些流水客像是不放這些市區路線在眼內般似的,眼見不少這類乘
客打從候車起便是排在35A、234X的人龍裡(41A改為特快前亦有),而不是先
等候市區路線,有35A等路線到站才轉過來,同時有市區路線到站又不會轉過去
。(尖沙咀東登車的便算,我當他們不想步往紅磡海底隧道收費廣場乘隧巴或
步往彌敦道乘市區路線)

所以我才在先前說九巴有否意欲放棄這些流水客呢?

dcyw 發表於 2018-4-24 09:58 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-4-23 23:56
石籬客唔倒得幾多

當你搭鐵去到葵芳又係打蛇餅排31M返黎,廢時失時

其實是同意你的說法,只是有時有老人家一起,尤其是在旺角回程,才會較多
乘港鐵轉31M,因為老人家覺得企港鐵比企巴士較容易應付。至於由尖沙咀、
佐敦回程,因為通常容易有座位,故甚少乘港鐵轉31M。

leo_ku 發表於 2018-4-24 10:02 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-4-24 10:06 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2018-4-24 10:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dcyw 發表於 2018-4-24 10:11 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-4-24 10:06
他們不放係一件事, 九巴有無必要做佢地生意係另一回事。
呢類客又少, 坐得三幾個站就落車, 但就霸住長途 ...

所以我最後便說其實是九巴的取向是如何,如你所說放棄流水客
撥亂反正,還是繼續賺流水客的車資呢?

因為乘客都是在選擇適合他們的方法(雖然你我或不認同)……