hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X新增回程消息
開啟左側

[路線消息] 九巴35X新增回程消息

m_rd08 發表於 2018-4-23 19:46 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-4-23 19:43
我想講幾個POINT(見到#122匯報後)
九巴應該都預左分唔到流,
1. 35A/35X唔同價錢,與68X/268X不同,與258D/ ...

今日所見葵涌交匯處冇搣貼紙
不過呢個站唔搣貼紙係好事黎
wing 發表於 2018-4-23 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-4-23 18:34
長沙灣道經常性塞車, 係巴士迷最基本的common sense,
如果唔係九巴根本唔駛比63x, 41a, 268x 行西廊或者 ...

不如睇下葵涌道收工時間塞車個樣仲好啦
dcyw 發表於 2018-4-23 22:03 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2018-4-23 18:49
最繁忙下午6點幾由尖沙咀東坐到返安蔭總站(唔係出邊石歡樓就算數)
都係75分鐘
1個鐘一定夠返石籬 ...

絕對同意,由延長至尖沙咀東的第一天起,在任何時段都不曾試過由尖沙咀
東總站返回石籬邨石佳樓分站需要多於一小時,好些日子、時段甚至約50分
鐘便可。

dcyw 發表於 2018-4-23 22:10 | 顯示全部樓層

carson911 發表於 2018-4-23 19:16
班次咁疏的話快到曉飛都冇用
如果35A返安蔭Cut到太子
過車比35X加班會唔會係更好辦法?

先撇除對往返葵涌乘客的影響是否正面,反過來在想九巴會否有意放棄
九龍一段流水客了……
GW4866 發表於 2018-4-23 22:30 | 顯示全部樓層
實測報告兩個:

頭班TM947尖東1800(區議員直擊)
1826準備轉入亞皆老街
1831上西廊
1835美孚對上
1838葵涌道近葵芳
1845石蔭(街市)
1853石籬(落車)
~1900安蔭

岩岩友人搭UC2535尖東2100(同時TN1686@35A開出)
2120準備轉入亞皆老街
2122上西廊
2128葵涌交匯處
2136石蔭(街市)
2138石蔭東邨
2142石籬
2148返回石歡樓
2150安蔭

另外2100開既35A(TN1686)同2130開既35X(SF3484)係石蔭東相遇

總括黎講,石蔭快得最多,起碼比35A快一半
石籬一如所料快約兩個字(35A旺角返石籬需約30分鐘),亦係快得最少
安蔭因為都係跟石籬尾,先快兩個字,再跟住唔使再落石蔭,總站計快多兩個字,換言之全程快最少四個字
打開門,行出去,去遠啲!
10598C 發表於 2018-4-23 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-4-23 22:30
實測報告兩個:

頭班TM947尖東1800(區議員直擊)

咁其實安蔭石蔭都唔差喎...
neoplan720p 發表於 2018-4-23 22:46 | 顯示全部樓層

又咁講,係咪要條條線碌哂成條長沙灣道呢?

長沙灣道塞唔塞呢?作為係長沙灣返左兩、三年工的人來講,長沙灣道當然唔係紅隧口、高士威道西行果種塞法,但欽州街燈位,以及繁時荔枝角站對出塞埋站,其實車程係唔短。

如果尖沙咀至旺角一段已經夠客,咁點解唔飛走太子至長沙灣一段呢?
當然,配套係要做足,更加唔可以借開特快線之名,實則收車,搞到原線唔夠載。

但拆線係大勢所趨,就算234X,由尖沙咀道碌到去美孚,都係唔健康。

尖沙咀至美孚流水客,咪坐返6仔囉。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
我是地球人 發表於 2018-4-23 23:20 | 顯示全部樓層
最大問題係彌敦道同亞皆老街路口個燈位。有次搭9號可以等4個字。呢個都可以係潛在危機。

其實有無其他方法快速離開旺角呢?
GW4866 發表於 2018-4-23 23:46 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-4-23 19:26
市區線中 真係有人願意等果條係2x..

35x確實有需要開辨 但35a仍然跟原走線係非常唔理想..

同時段35A尖東直出中郵(即尖咀封路改路方法)未嘗不可
但問題出咗係尖沙咀返上路客無咗車返去
打開門,行出去,去遠啲!
tunghang 發表於 2018-4-23 23:52 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-4-23 22:46
又咁講,係咪要條條線碌哂成條長沙灣道呢?

長沙灣道塞唔塞呢?作為係長沙灣返左兩、三年工的人來講,長沙 ...

塞唔塞都應該旺角走,旺角至美孚基本都要15-20分鐘先行完,尖沙咀去旺角又係差唔多時間
一條跨區線在區內行到20分鐘,都係時候上公路