hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 290A 加站

kc_loo 發表於 2018-4-22 01:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-22 01:42
咁我都係強調, 點改 290 都應該維持寶林同山上現有服務,
而唔係求其塞條比 290 慢既 290A 或 290X 就算 ...

"而唔係求其塞條比 290 慢既 290A 或 290X 就算"

我幾時要塞條比 290 慢既 290A 或 290X 就算?
好似係你自己太敏感
成日以為人地要害你
Charon1999 發表於 2018-4-22 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-4-22 00:20
就咁睇有咩問題?係咪每樣野都要試過撞過板先知道唔岩自己?如果係,你試過索K未?你試過食元寶未?你試 ...

唔單純睇樣=要撞板

自製二元對立,完全係100%嘅不當預設謬誤中的假兩難預設

多謝你又比多個例子我哋
Charon1999 發表於 2018-4-22 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-22 00:49
可能你時間遲啲同埋係坑口等掛...我唔反對98S坑口應該多人,畢竟坑口對於98C都幾討厭

但係我朝朝早見98S ...

98S OK ga其實
我朝早見過僅坐滿咁上將隧
反而我哋架796X都坐唔滿(拖卡,我後車)
98C就企人上觀繞,不過我就唔清楚呢班人係將軍澳嘅定係寶達上。

其實98C/98S依個Case大可以98S直接全日、98C放寶琳咁咪OK囉....
Charon1999 發表於 2018-4-22 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-4-22 00:51
傻的嗎?你都計錯數。

根據你既邏輯,

留意翻,佢犯咗不一致謬誤中的自我衝突
唔好咁煩去捉佢錯處,一句就完。
10598C 發表於 2018-4-22 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-22 09:11
98S OK ga其實
我朝早見過僅坐滿咁上將隧
反而我哋架796X都坐唔滿(拖卡,我後車)

我上繁見到嘅98S通常都係一車或者二車,基本上都坐唔滿,隨時一半都冇,可能後面嗰兩班車多人啲

但係下繁見到嘅98S都唔多人,有次係太子站見98C走咗試下搭98S,結果上到架車98S一半都未坐滿,上繞道連位都未坐滿

與此同時98C太子站通常都會滿座,旺角已經要企人,譽港灣直接飛站

至於上繁,98C通常上到嚟康翠要企,去到寶達頂閘(自從安達入夥之後,寶達明顯多左人,寶達一站隨時上50人),秀暉飛站

如果98C 真係 好似某位板友講到得一兩個人吼嘅,咁大部分都係嚟自寶林(特別係本身98C寶林段同98S唔同站位),因此上到嚟康翠要開始企人

但以比例嚟講,我估寶林、康翠、寶達秀暉各佔三分一,坑口有幾個

98S全日我都係prefer飛走寶林

至於796X,繁忙時間見親都企人,除非拖卡,否則唔會坐唔滿,佢同796C去到富豪譽港灣通常都要企人
KC1213 發表於 2018-4-22 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層

話說琴日尾車番荃西 發覺唔只加左站 仲加左車尾車應該開0020 咁我尚德0023照上 去到順利消防覺見到有第架290A過左頭
睇睇ETA發覺真係有兩架 結果兩架前後腳番荃西 同前車差25分鐘
應該係加班車 不過加將軍澳方向應該岩d
Charon1999 發表於 2018-4-22 18:14 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-22 10:00
我上繁見到嘅98S通常都係一車或者二車,基本上都坐唔滿,隨時一半都冇,可能後面嗰兩班車多人啲

但係下繁 ...

796X其實OK煩
一架又會留後,拖卡又會一企人一僅坐滿
所以依家咁頭卡56XX/57XX後卡40XX咁就剛剛好
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
3ASV174 發表於 2018-4-22 19:19 | 顯示全部樓層
KC1213 發表於 2018-4-22 16:38
話說琴日尾車番荃西 發覺唔只加左站 仲加左車尾車應該開0020 咁我尚德0023照上 去到順利消防覺見到有第架29 ...

噚日將軍澳隧道連中三元,早午晚都塞車,夜晚十點幾入將軍澳又有一單塞到癱左,
谷晒o的車上寶琳路。

我搭班 290 荃灣西開車要 70 分鐘先塞到康盛花園,正常 70 分鐘返到將南都得,
你見到多左班 290A 可能係因為塞到過晒鐘遲開。
如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2018-4-22 22:50 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-4-22 00:51
傻的嗎?你都計錯數。

根據你既邏輯,

等等先,你忽略左一點, 98S 去到既地方遠過 98C
以現有道路網絡,經隧道去寶林坑口近乎一樣時間,但就算用最直接飛橋形式去日出康城都仲要爬多重山,所以用多D時間係合理
未有跨海大橋無計, 60 分鐘去到旺角算合理啦,唔通 60 分鐘仲係觀繞甚至係秀茂坪排隊咩
3ASV174 發表於 2018-4-22 22:54 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2018-4-22 22:50
等等先,你忽略左一點, 98S 去到既地方遠過 98C
以現有道路網絡,經隧道去寶林坑口近乎一樣時間,但就算 ...

廢話啦,
出隧道直鏟入日出康城,去埋個廁所都唔夠隧道線兜晒寶林坑口啦。

就算未有跨海大橋,
對日出康城黎講,現有道路網下寶林坑口都係專登兜出黎架啦,一睇張豬紙見到寶林坑口兜多十幾個站都已經係反胃。
如要討論,請先自貼差餉單一次