hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 290A 加站

ctb8107 發表於 2018-5-6 01:06 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-6 00:47
其實拆線後嘅796X可以泊怡明邨,或者將鐵開兜一兜至善街再去尚德

可以既,
不過我個諗法係想保留返今日796CX接駁清半<>市中心呢個功能(咁搭既人大有人在,唔好理佢點解咁豪)

同埋拉去清半里數上同擺將軍澳站來回行自轉一圈里數差唔多,但擺清半就可以順手令清半有快慢聯合班次(類似290/A)何樂而不為?
10598C 發表於 2018-5-6 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2018-5-6 01:06
可以既,
不過我個諗法係想保留返今日796CX接駁清半市中心呢個功能(咁搭既人大有人在,唔好理佢點解咁豪 ...

咁講,如果來回計,796X出入市中心平均都係5.5,係咪好貴又唔係,山上來往寶林都平均4至5蚊一程

不過聽以前796C嘅Carlo講,清半至將鐵好似只係比三分鐘行,就算而家兜埋至善街,可能都係比五分鐘,泊將鐵定清半定怡明差距唔係太遠
EE9255 發表於 2018-5-6 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
加個站都吹足30版,果然名不虛傳
leo_ku 發表於 2018-5-6 20:59 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-5-7 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
回歸題目要旨。其實290A西行永光加站後,使用率理想嗎? 多人落車還是上車?
lwb701 發表於 2018-5-7 08:35 | 顯示全部樓層
事實上係無安達臣九巴根本彩你有味
213D/213X係為左安達臣插旗+秀茂坪客位位升級先至肯搞,290X無安達臣老九仲會唔會咁進取搞全日?
係未唔開安達臣,老九就會屁股痕諗到要開一條旺角一條尖沙咀一條沙田線入康翠呢D餅碎區呢?我又唔信老九呢間乜都要賺到盡嘅公司會搞囉
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
kay 發表於 2018-5-7 11:49 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-6 20:59
安達臣的發展規模, 除左安達安泰之外, 還有石礦場那邊將來會再起樓,
今日安泰邨未入晒伙安達臣堆線都爆晒 ...

當年未有安達臣,九巴都有PLAN過重組堆線
收93K/95皮去換新線,風又放埋,結果呢?

山上對93K都無眼睇,要求重組,九巴又做過D咩

沙田線由有變無,又比新巴798A插左枝旗
如果新巴無心全日,比返九巴做好過LA

反正將軍澳向來都唔當山上係自己區
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2018-5-7 23:04 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2018-5-7 08:35
事實上係無安達臣九巴根本彩你有味
213D/213X係為左安達臣插旗+秀茂坪客位位升級先至肯搞,290X無安達臣 ...

安達臣要新加資源,
原先唔計安達臣將北個玩法只係平線換貴線,流水換特快,減車同時加價,本來都係一盤縮數黎。

依家要空降資源,本身唔多想做堆線又繼續做,其實無真係 so 左,
290 系加安達臣其實派多左成 100 部車咁濟。
213D 213X 係就係每位收多左錢,問題係本身 13D 13X 根本就縮唔到車,秀茂坪亦根本唔多理呢兩條線。
如要討論,請先自貼差餉單一次
心繫香港 發表於 2018-5-23 03:05 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-5-4 07:32
A29若果由將南開, 上寶林再落番坑口先入隧道走其實只係好似E22A路線調轉
對於將南而言一樣唔吸引

A29已經係全個將北最靚ge線,區內走線除咗可以拉上康盛之外,再改都係有損無益,
而將北神速停完之後,衝落觀塘搶客,果度keep到客量keep到班次。

E22A將南走線OK快,不過當年係山上同將南見將北有A29又想開A29P,耐何兩邊客量都麻麻地夠,就group埋一齊開A29P,
但講真A29P改動ge空間不大,唯一睇吓A29拉入康盛開,A29P cut,E22A開密d,到時就到將北嫌貴lol
JX9097 發表於 2018-5-23 07:19 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-5-23 03:05
A29已經係全個將北最靚ge線,區內走線除咗可以拉上康盛之外,再改都係有損無益,
而將北神速停完之後,衝 ...

A29P基本上都唔可能會取消
因為條線主打其實係將軍澳/ 觀塘山上
放將南只係擺車同服務酒店客啫