hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可否立法規管「巴士服務調整」?
開啟左側

[其他] 可否立法規管「巴士服務調整」?

樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-5-29 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-5-29 10:53
948 延長客量唔理想,你講野呀,這些已經係幾年前既事,現在客量越來越多,又一無理反青的人

另外我絕對 ...

未來北港島綫通車,東涌綫東延至「添馬站」,與將軍澳綫連接後就很難說了。

因為鐵路在行車速度上已經秒殺948,

香港-銅鑼灣站一段只有四個車站,但948還要慢遊港島十多個分站。

相信前往港島北的乘客,大部分都會轉投東涌綫。

kingprowm 發表於 2018-5-30 11:46 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-5-29 20:27
未來北港島綫通車,東涌綫東延至「添馬站」,與將軍澳綫連接後就很難說了。

因為鐵路在行車速度上已經秒 ...

未來都講緊超過10年後啦,沙中線都起左十年都未通車啦,現在有需求就要提供服務

如果講到北港島線咁勁,咁樣大西北也應該唔少過海線影響到

而且青衣站都服務唔到整個青衣,搭鐵要俾駁腳費,948 加班初期客量的確不多,但經過數月儲客後客量也不斷上升,星期六1620入青衣都頂爆閘,就算d人講長安叫做近少少青衣站,都有20人以上落車
tszhinchan3 發表於 2018-5-30 15:55 | 顯示全部樓層
區佬問題應該由政府解決,之前有人分析過,選區越劃越細,區佬只會為自己區著想而忽視其他區既情況只會更嚴重。
有人建議過開D區係負責成個區既,要逼D議會宏觀D去規劃路線。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-5-30 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-5-30 11:46
未來都講緊超過10年後啦,沙中線都起左十年都未通車啦,現在有需求就要提供服務

如果講到北港島線咁勁, ...

我已經表示了不反對948全日服務,只不過北港島綫通車後,可能會對其造成衝擊。

西鐵綫只要倒轉行車方向,已經可以與東涌綫「跨月台轉乘」。

但MTR沒有這樣做,所以對968/969系的衝擊沒有那麼大。

北港島綫通車後,或許對948的衝擊未算是最大,反而最有可能會被其打敗的是690。
Man@MFHK 發表於 2018-5-31 09:31 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-5-20 22:11
我眼見大西北堆K巴線服務唔差,何以見得MTR唔想做鐵巴?

如果將MTR接駁服務擴展至全香港,更可能為MTR帶來 ...

同MTR講公平?咁佢年年賺大錢都繼續年年加價無人阻到佢,對市民又好公平?
你持有呢間公司好多股份?
Volvo B8L
流星☆雨 發表於 2018-6-2 13:51 | 顯示全部樓層

完全唔明點解會有人話駁腳線要俾晒MTR接管
駁腳線就算係去地鐵站,都唔一定只有轉鐵客搭,
個地方唔係只有地鐵站無其他設施架喎,憑咩去剝奪巴士公司服務市民去呢啲設施嘅權利?

如果真係有巴士公司駁腳服務影響到MTR,
咁應該係MTR自己另外出錢搞好駁腳,either自己開駁鐵專線或者搵巴士/小巴合作搞轉乘優惠
情況嚴重就根本要由運輸署去調查巴士公司有無違反專營權

tszhinchan3 發表於 2018-5-30 15:55
區佬問題應該由政府解決,之前有人分析過,選區越劃越細,區佬只會為自己區著想而忽視其他區既情況只會更嚴 ...

問題係,有啲選區本身已經係起碼兩三個住宅群,如果劃返大個區,對區佬日常工作會唔會有影響?
(用咩票制先fair又係一個問題)

倒不如有限度恢復市政局?
趕客路上 理_得你
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-6-2 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2018-6-2 13:51
完全唔明點解會有人話駁腳線要俾晒MTR接管
駁腳線就算係去地鐵站,都唔一定只有轉鐵客搭,
個地方唔係只有 ...

將接駁線交由MTR接手嘅根本原因,

係因為巴士公司喺短途路程上收天價,以致「趕客搭巴」嘅情況發生。

248m路線全長2.7KM,但就收天價$4。

反觀路程相近嘅路線,以南區為例,

新巴95/595,路線全長分別係4.3/3.5KM,都只係收$3.2,城巴98路線全長三公里以內,都只係收$2.5。

仲有,以「接駁MTR」為目的而開辦嘅路線,本身就應該交俾MTR做,提供全套服務。

至於巴士公司可以用自己嘅區內線黎載客,根本唔會剝削後者服務居民嘅權利。

何況俾巴士公司做係有利益衝突嘅問題,

政府係陸路交通規劃上完全失敗,任由競爭對手掌控MTR接駁枝幹。

之前九鐵想喺大埔開條K巴線服務富亨/富善邨一帶居民,

但就俾某巴反對,以致變成由某巴開一條天價接駁線取替。

政府軟弱無能,向無良巴士公司傾斜,以致居民慘被剝削。

強烈要求MTR做好服務,打倒「巴士霸權」。

流星☆雨 發表於 2018-6-2 18:08 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-2 14:28
將接駁線交由MTR接手嘅根本原因,

係因為巴士公司喺短途路程上收天價,以致「趕客搭巴」嘅情況發生。

九巴248M 2.7公里 行車時間12分鐘 停4/5個站 $4.0
鐵巴K76 3.1公里 行車時間15分鐘 停4個站 $4.6

如果248M係天價,咁MTR自己果條K76都一樣係天價,根本就無得賴係九巴專登收得貴。
拎南區同青衣比亦係錯,因為大家個Fare Scale根本就唔同。

大埔果個例子我認同有爭議
但以248M為例,248M一定都有人係搭去長安長發青衣城,而唔係要搭東涌線。
咁點解九巴唔可以用248M服務去青衣城嘅乘客呢?
都係果句,如果港鐵咁著緊駁腳,理應自己開專門駁鐵嘅路線,或者搵巴士/小巴合作做轉乘優惠,而唔係同個乞衣爭飯食
趕客路上 理_得你
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-6-2 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-6-2 18:08
九巴248M 2.7公里 行車時間12分鐘 停4/5個站 $4.0
鐵巴K76 3.1公里 行車時間15分鐘 停4個站 $4.6

248m同k76唔同,k76免費駁鐵,但248m就一定要俾$4。

類似我之前所言,

唔收返巴士公司接駁線營辦權,都可以開條K/M巴線同佢平行,將佢D「M線」全部打殘。

你認為248m唔靠駁鐵客生意,會得返幾多區內客用佢?

唔收返248m營辦權,MTR開條K/M巴線同佢平行,分分鐘巴士公司自己先收檔唔做。
Thomson962 發表於 2018-6-2 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

MTR開免費接駁,要用鐵路補貼成本,KMB開,唔洗蝕錢