hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃延長5A至沐安街
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃延長5A至沐安街

kay 發表於 2018-5-23 22:28 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2018-5-23 21:35
26 行覺士道柯士甸道, 又早開過 705 點睇都做緊唔同客

705 行埋尖咀油麻地, 紅磡要去佐敦九龍站點解唔坐 ...

依家唔係講無同城巴重覆問題
而係,有部份站友包括小弟認為
城巴有權啟德開線落尖沙咀

以將軍澳南為例
當年新巴投到
796ABCMSX

但隨後新巴開辦
792    2001
797M 2002
N796 2005
797R 2006

用返以前D例子,城巴有權開尖沙咀線

世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2018-5-23 22:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-23 22:28
依家唔係講無同城巴重覆問題
而係,有部份站友包括小弟認為
城巴有權啟德開線落尖沙咀

792 797R 九巴都唔會開(雖然後來有 91R,但 797R 開既年代九巴一定唔會),
N796 又係九巴唔開,而 797M 其實招標既時候已經計劃將線通車 796M 會取消,改開 797M。

至於前面有人提到工業貿易大樓同稅務大樓,
其實佢地呢就o係太子道旁邊,去尖咀既話譽港灣站 1A 26 密密有車啦,使乜搭 5A,都未計稅局對面 1F1 個地盤將來有地下通道直駁入啟德站,而屯馬線係可以直通尖東,
分分鐘稅局有天橋駁過 1F1,地面都唔使落。
如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2018-5-23 23:16 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2018-5-23 02:15
回車快但客量都係繁時幾班撐住,仲要區內最平
以近年新線基準,應該一早俾九巴建議縮短服務時間
所以今次 ...

咁就算搵 5D,都可以做到善用運載力效果既

至於5D,應該係知$5.8點都無得再加
又受制於兩個私人屋苑
所以就廢事煩

如果你講既兩個私人屋苑係德福同黃埔的話,我想講,德福就算無左條線都無人 care

係唔知黃埔肯唔肯放走總站,但如果拉 5D,唔見得佢地完全無好處

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-5-23 23:17 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2018-5-23 18:40
離題OT: 運吉建議早繁108九龍方向 改為繞經宏天廣場及輔警總部返回啟業 不停麗晶8座分站(諮詢區議員中) ...

嘩,搶埋聯營線 107 上路往宏天返工客
053h4 發表於 2018-5-23 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-23 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-23 23:24 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-5-23 00:18
拉唔拉長都唔影響沙中線後 cut 唔 cut,
因為啟德坊旁邊就係啟德站車站廣場,到時條線有客唔使 cut,無客 ...

$5.1 起跳,不過我覺得九巴計漏左樣野

5A 人均車費增加,但而家啟晴德朗出尖沙咀其實都坐緊 13X 224X 位位 $7.5,
如果 5A 唔加到接近水平(但睇怕都唔可能),吸走左唔少 13X 224X 客,分分鐘倒蝕

情況有少少似 213D vs 27 / 98C⋯

S3BL100 發表於 2018-5-23 23:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-23 23:24
1A去旺角,26叫密車咩
而家講緊去尖沙咀

1A 唔到尖沙咀?
又,大部份巿區線都開緊 15-20 分一班既時候,26 叫疏車?5A 你覺得有機會加到去呢個班次?

事實係 1A 行法塞車機會最少(唔係唔會塞),碰著紅隧口塞車,1A 未必慢過 26

053h4 發表於 2018-5-23 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-23 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層