hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃延長5A至沐安街
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃延長5A至沐安街

053h4 發表於 2018-5-24 00:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hokachung 發表於 2018-5-24 01:00 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-5-23 00:37
至於 20,又係大家有眼見啦,
客唔係無既,但日間 E400 有餘o個隻囉,入夜真係無眼睇。 ...

成個啟德北除左啟晴、德朗之外,就係地盤、地盤同埋地盤
20開左都唔夠一個月就話人無客,係咪有心搗亂?
3ASV174 發表於 2018-5-24 01:19 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2018-5-24 01:00
成個啟德北除左啟晴、德朗之外,就係地盤、地盤同埋地盤
20開左都唔夠一個月就話人無客,係咪有心搗亂?
...

呢一帶仲係地盤呢期分分鐘仲多客,
到入晒伙啟德站都有車搭,同埋近年以私樓為主既區域巴士客量都係強差人意,原因不明,我諗一大原因係根本入伙後好多單位其實都仍然係空置無租客,
你去將南兜個圈,條街係可以人影都唔多隻。

但 20 點解少客大家都心中有數,有 d 線唔係擺擺下就會有客,
要搵條招標線類比既話,20 個處境就好似未出返彌敦道既 971,定線客路太窄係客觀事實,而佢點到點既地方需求唔高亦係事實,唔係話守就守得到。
如果 20 會因為啟德北發展完而做得大,10 仔今日都唔使淪落到出 ASB。
如要討論,請先自貼差餉單一次
053h4 發表於 2018-5-24 01:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HS1588 發表於 2018-5-24 02:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-23 22:14
798係一換一,新巴想做,又有經營權,對家唔反對過界,地區贊成對家反對咪招標

其實我都唔反對城巴開啟德尖咀線,
只係礙於條線由城巴開既話, 個效益會比九巴拉 5A 過去低,
如果由城巴開新線去尖咀既話, 除左啟德之外, 土瓜灣至尖咀一段好大機會都同現有九巴路線重疊,
而九巴幾年前都已經諗住拉 224X, 宜家拉 5A, 其實都係回應緊區議會訴求

城巴插手就係將南 296 同 796 系之爭既翻版, 兩邊累鬥累
只係 20 22 608 本身無類近路線服務又大程度上獨市, 加上經過投標程序, 邊間營辦商做個爭議性都唔大
GW4866 發表於 2018-5-24 03:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-23 23:16
咁就算搵 5D,都可以做到善用運載力效果既

如果你講既兩個私人屋苑係德福同黃埔的話,我想講,德福就算無左條線都無人 care

係唔知黃埔肯唔肯放走總站,但如果拉 5D,唔見得佢地完全無好處

應該係講緊麗晶?

另外5D對黃埔黎講只係同中途站無分別

諗緊會唔會係加價後既5A到東西線通車時更加易cut(無咗收費問題)
仲慳返搵5D延長去尖沙咀用多咗既車
打開門,行出去,去遠啲!
lwb701 發表於 2018-5-24 05:16 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-23 23:23
當年真係九巴先反對705M, 好啦,傾掂數,招完標

城巴要開705, 上區議會到小巴26反對,無記錯上埋報Tim,  ...

咁係新巴抵死自己攞黎啫。
796X瀨死唔搬留係紅磡碼頭,再想搞條705M叫人將南轉乘出尖沙咀。
當年796X招標就係建議來往九龍機鐵站,係新巴自己驚蝕錢又想借啲意係九龍插旗諗埋啲屎橋,
當初新巴肯按招標建議放九龍站,再學796C搞雙向分段,已經食到唔少九巴尖咀流水客啦。
新巴自己都唔跟規則行先,呢家人地對家做同樣嘅野啫,唔抵得咪立即提出開分支線出尖咀截九巴拉線囉。

平少少以本傷人爭贏左就可以叫社會良心,咁爭輸左又可以大條道理話人無道德倫理...
問心啦,將南拖足十年先有一程直車出尖咀,又究竟係邊個無道德倫理害呢?
Charon1999 發表於 2018-5-24 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-23 23:48
如果要用將南做例既296X都要變796X
九巴應該最少係唔係要嘔返條5M俾城巴?

就咁
296X只係因為招標程序期間時尚德已經有好多人搬咗入嚟,所以臨時比佢開辦,直到新巴可以接手為止
Charon1999 發表於 2018-5-24 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-24 00:48
海盈算唔算西九龍填海區範圍?
北區過海線本應屬九巴獨營
373B緊係冇車去東區啦

問題係依個係路線專營權
967 suppose係輔助969,咁969係城記,OK
296C 係九巴嘅路線,無對796C造成競爭嘅情況之下,就算佢拉到入去荔枝角都冇所謂
91R 影響到嘅只係小巴

留意返係路線專營權,從來冇人話比你聽係「得線者、得天下」
Charon1999 發表於 2018-5-24 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-5-24 01:19
呢一帶仲係地盤呢期分分鐘仲多客,
到入晒伙啟德站都有車搭,同埋近年以私樓為主既區域巴士客量都係強差 ...

你講得出呢句證明你唔係住將軍澳。
其實你可以試下行入去將軍澳最著名嘅產物—商場嗰度,你會發現基本上咁多個商場都係人山人海嘅。如果你夜晚時間咁好彩喺度食飯嘅話,你會發現啲垃圾到爆嘅美心、大家樂都可以大排長龍㗎。然後睇下啲住宅嘅燈,入咗伙嗰幾幢住宅基本上都開得幾足嘅。

人係有,不過大家習慣行商場。亦都因為咁樣所以其實真係冇必要將太多路線拋入去海皮,就算你入去都好,佢都未必一定會喺條街度咁同你行。
怡明邨、播道書院同埋天晉II.嗰幾個站還好,除咗係因為有幾幢住宅冇辦法連接天橋網絡之外,仲有就係寶盈同怡明過去呢幾個站都叫做比較方便。但係你試下問下天晉群嗰班人又或者帝景灣,我諗佢哋過去對面上天橋多於同你行出去個地盤門口等車。