hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290往荃灣西站 - 2018/05/24
開啟左側

[經歷分享/報告] 290往荃灣西站 - 2018/05/24

10598C 發表於 2018-5-26 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-26 11:10
前面條link 係用原290X未加停安達計,而怡心園到馬油塘影響實在唔大,比夠差5分鐘

另外,A29 已經証明停 ...

A29淨係停三個站,如果290X行觀塘道但係停足咁多個站,咁根本同行山相差唔大
除非290X尚德之後行山路不停站直去龍翔道,否則根本冇得同E22A比較

相反如果290B全日,290改行安秀道,彩雲之後只停黃大仙轉車站,之後直飛荃葵,可能諗得過
053h4 發表於 2018-5-26 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-26 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-26 13:53
前面已經指出,數據係290X改道停安達前的資料,不明的你話無得比較的原因。

本人一向立場就係290X將南直 ...

睇返你所提供嘅網址裡面嘅數據,290X唔經安達安泰去彩虹嘅速度大概係半粒鐘鬆啲,唔係真係太慢,所以我話290B全日就係咁解

E22A唔停觀塘道,如果停埋觀塘道,去龍翔道要30分鐘,咁嘅話同你所提供嘅網址裡面290X嘅時間相差非常少

你要計最快,我都知私家車式行車路線行七號幹線唔停站係最快,但問題係呢架係巴士,唔係的士

安達已經注定有一條荃葵線到佢地樓下,所以與其日日夜夜想290X行觀塘道,倒不如諗下點樣重組290系好過
053h4 發表於 2018-5-26 15:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-5-26 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-26 15:03
既然係比較, 就係大家都唔停去比較
另外, 本人係以怡心園-黃大仙一段時程, 去指出寶琳起到黃大仙的時間

0719尚德,0752到彩虹,290X大概半粒鐘鬆啲嘅時間
E22A都要24分鐘

唔停站嘅E22A先做到24分鐘,停埋站就隨時30分鐘,咁同290X根本差唔遠

又或者調轉,290X如果尚德之後唔停站直去龍翔道,一樣唔需要30分鐘,分分鐘五個字都到,反映行山根本唔係慢

你話新清塞,而家七幹唔駛塞?

我冇否認E22A係快,但係呢架係巴士,唔係私家車,如果你要最快嘅話我建議你搭的士

仲有,面對現實,安達安泰注定有一條荃葵線,與其發夢290X行觀塘道,倒不如退一步290B全日,290改行安秀道後段飛站好過
053h4 發表於 2018-5-26 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-26 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-26 16:34
前面個post都有晒時間及客量,miss晒站都係快5分鐘,比行隧道快寫分鐘

巴士唔係的士,但如果唔停站,理應 ...

而家290X約33分鐘尚德去彩虹,飛埋站慳五分鐘
33-5=28

差四分鐘有幾大問題?

七幹一樣都塞車,甚至已經比運吉控制要減少車流,反觀新清仲未有呢樣野

面對現實啦,退一步290B全日+290改路實際啲
290X改行觀塘道,諗下好啦
053h4 發表於 2018-5-26 17:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Charon1999 發表於 2018-5-26 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層
首先290X行KT Road雙安一定唔批....
053h4 發表於 2018-5-26 17:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽