hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

kingprowm 發表於 2018-7-3 16:00 | 顯示全部樓層

kps19862008 發表於 2018-7-1 18:18
倒番轉你講既野咪仲反感,咩叫279X一班不能少?明明係279系做既客當想全日就要278X找數?
話咩荃葵客係278X ...

你唔會同我講如果拆一條 279A 去荃葵,對 278X 客量係零影響吧,如果真係有 279A 去荃葵,必然佔大部份係 278X 過檔 279A,本身 279X 都冇乜北區人搭,青衣北上佔大多數,就算北區多人都只限兩繁幾班車,憑什麼要減 279X 影響青衣北上客來成全 279A 改去荃葵

279X 青衣佢去上水北上固然係多鐵一般事實,就算平日星期一至五都一樣有不太低的需求,平日工作日兩點左右都試過大欖隧道轉車去上水坐滿上層 12.8 米窗口位

想開 279A 全日改去荃葵仲要減 279X 班次影響青衣北上的乘客,你就真係發吓白日夢好了!
想 279A 全日並改去荃葵又唔想 278X 找數簡直無恥到極
RE508@41 發表於 2018-7-3 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-7-2 14:25
我雙重標準?
邊度雙重標準啊?
係佢自己講青衣總站半滿減條毛喎

你唔畀有青衣人, 係大陸返嚟上水轉279A返青衣?仲有279X 係試過青衣站一站打爆架車 ,好心你唔好識少少就扮代表,衝出嚟6+1啦

評分

參與人數 1aPower -10 收起 理由
admin69 -10 請注意態度

查看全部評分

RE508@41 發表於 2018-7-3 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-7-1 23:16
哈哈
咁係你自己講得唔清楚喎
青衣總站半滿咪又係得星期六日

你可唔可以回歸理性 ……大家只係以事論事, 青衣確係通宵服務不足, 青衣真係唔夠機場線呀, 唔好成日都以為青衣有啲咁嘅訴求就叫帝區㗎…… 你喺E43嗰板講唔蠃就接受現實啦, 單邊主義係行唔通㗎, 唔好喺呢度沖出嚟7喇, 影衰曬北區人形象……
RE508@41 發表於 2018-7-3 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-7-3 12:20
穩定北上班次你都講得出
真係人唔笑狗都吠
青衣回唔切車咪直接喺青衣開囉

其實嗰位版有講得有道理 ,回唔切車靠青衣開始終唔係一個辦法, 本身青衣唔多車 ,而開279A可以善用資源又回到車幾好, 你諗清楚先至博人d論點啦,唔好為反而反
kingprowm 發表於 2018-7-3 19:32 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-7-3 18:49
其實嗰位版有講得有道理 ,回唔切車靠青衣開始終唔係一個辦法, 本身青衣唔多車 ,而開279A可以善用資源 ...

早繁條條線都資源吃緊,根本冇得救,同總站既 68A arfung 兄都講經常甩班,青衣都冇能力救啦,同埋拉人地線既車走,一來人地未必識開果條線,二來影響另一條線服務

同埋 279X 我搭過平日上深圳參加美食之旅團,早繁青衣站一站都坐滿部車,長安長亨唔駛講都知一定企位,散團再過關落上水搭返青衣,又係上爆晒部車,又試過平日中午欖隧轉車北上坐滿晒窗口位,根本 279X 青衣客量非常理想,係條硬膠仔係度亂狗咁吠,講到 279X 有今日成績只係北區功勞咁

所以佢話搞什麼 279A 全日改去荃葵,懷著惡意同青衣過唔去,點改都好,總之絕對不能影響青衣至上水之間服務水平,抽邊條線既車 I dont care

現在 278X 其實客量不高,下繁在梨木樹見都仲有位坐,憑什麼想搞 279A 改荃葵全日而完全唔駛由 278X  找數
ryandroid 發表於 2018-7-3 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-7-3 18:34
你唔畀有青衣人, 係大陸返嚟上水轉279A返青衣?仲有279X 係試過青衣站一站打爆架車 ,好心你唔好識少少 ...

好笑啦
青衣人除咗晨咁早北上返大陸
又興晨咁早喺大陸落返嚟
青衣人真係愛國到不得了
不如話大陸雙非去青衣返學計埋做青衣人?

你冇搭過279A 就慳返啖氣啦
未到上水站之前都可以接近坐滿啦
青衣人興晨咁早去聯和墟至順欣搭返屋企?
唔識279A就唔好衝出嚟認屎認屁啦
ryandroid 發表於 2018-7-3 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層

RE508@41 發表於 2018-7-3 18:45
你可唔可以回歸理性 ……大家只係以事論事, 青衣確係通宵服務不足, 青衣真係唔夠機場線呀, 唔好成日都 ...

原來青衣人咁鍾意自high?
成堆板友叫你哋重組E32、將948擴展服務荔景就潛哂水啦bor
回歸理性就唔該收埋你啲小學雞粗口先啦
哈哈
maomao000 發表於 2018-7-3 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-3 19:32
早繁條條線都資源吃緊,根本冇得救,同總站既 68A arfung 兄都講經常甩班,青衣都冇能力救啦,同埋拉人地 ...

下,日日見278X下繁係吐公要企架喎
你個下繁係幾點呀
不過我都同意279A要去荃葵唔應該抽279X車

maomao000 發表於 2018-7-3 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-7-3 18:45
你可唔可以回歸理性 ……大家只係以事論事, 青衣確係通宵服務不足, 青衣真係唔夠機場線呀, 唔好成日都 ...

E43幾時有講唔贏,明明係你講唔贏,係你自己潛水喳喎,你唔覆就當自己贏?有冇睇醫生?有認知障礙?番去E43 Post覆左人先啦,成打網友等你呀,番入去繼續解釋北區有幾咁自私,你又有幾咁大愛啦,番去個post睇下邊區個名臭啲

ryandroid 發表於 2018-7-3 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

RE508@41 發表於 2018-7-3 18:49
其實嗰位版有講得有道理 ,回唔切車靠青衣開始終唔係一個辦法, 本身青衣唔多車 ,而開279A可以善用資源 ...

北區278A 同270P 得2班
270C、270D 得1班
278X 、270A 經吐公、沙市仲易甩班過279X
279A 有成6班車
竟然話係為咗穩定青衣北上班次

你兩個好有大青衣主義
講到所有安排都係為咗青衣
要北區向青衣跪恩呢類說話真係得青衣人咁厚面皮先講得出