hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

leo_ku 發表於 2018-7-4 11:36 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-7-4 11:06
青衣根本巴士服務很多不足之處,當爭取合理服務的時候,線都未開就講到一定唔客,又成日叫人轉車,自己都 ...

最自私的, 除左當東涌線萬能外, 仲要條垃圾東涌線換走埋港島東人的頻密港島線,
為左要成就東鐵過海客可以轉少次車, 上面我已經篤爆左某個北區人的真面目。

北區的交通, 不論係鐵路服務還是巴士服務, 都遠遠好過青衣,
呢D 係無容置疑,
kingprowm 發表於 2018-7-4 14:13 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-4 11:33
你都打橫來講, 經青衣的E43 邊有搵北區線找數呀?
講到E43 經青衣咁唔滿意, 做咩唔批評巴士公司? 你又假定 ...

青衣角度 E43 要黎把鬼咩,講真如果青衣中南要 E 線,都係爭取 E32  好過
而我如果去大嶼山,有 A31 E32 E32 就足夠

同埋條友都神經病,青衣本身巴士資源不足,區議員都不滿,其他區想開新線仲想青衣抽資源,完全厚顏無恥
kingprowm 發表於 2018-7-4 14:16 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-4 11:36
最自私的, 除左當東涌線萬能外, 仲要條垃圾東涌線換走埋港島東人的頻密港島線,
為左要成就東鐵過海客可以 ...

東涌線服務差固然,跟東涌線識識相關的荃灣線和港島線又係災難級,任何時間都迫到嘔,仲好意思要青衣居民保鐵,講出來的人完全不近人情
kingprowm 發表於 2018-7-4 16:38 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-7-4 11:28
http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1045702-2-1.html

成篇舊文響度, 想唔認死撐東涌線要換線?

沙中線起到一 pat 屎,應該要把人力物力用來重建紅磡站的部份,唔好再搞北港島線,北港島線冇乜迫切性需要,就算有北港島線,本身每個新界區也應該要有全日過海線,北港島線取代唔到巴士
香港黃毛小子 發表於 2018-7-4 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-4 16:38
沙中線起到一 pat 屎,應該要把人力物力用來重建紅磡站的部份,唔好再搞北港島線,北港島線冇乜迫切性需 ...

沙中綫工程有問題,唔等於「北港島線」冇需要起,

完全係兩碼子事。

「北港島綫」係可以分流原有「港島綫」客流,減輕後者負擔。

呢條地鐵更可令大西北/北大嶼人,有另一快捷途經往返港島商業中心區,

唔洗再焗搭龜速慢巴。

何況公共交通之間有競爭,係一件好事黎,我諗唔到有咩反對理由。

作為「西鐵綫」粉絲之一,我極度唔同意你嘅講法。
leo_ku 發表於 2018-7-4 21:14 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-7-4 20:41
沙中綫工程有問題,唔等於「北港島線」冇需要起,

完全係兩碼子事。

無人話無需要起, 我從來係支持無人需要"被轉車"的交匯方案, 等港島線沿線繼續有超頻密班次。

北港島線一換線, 炮台山至柴灣段每小時減8班車,

同我講分流? 你東涌線今日仲開緊繁忙時間4分鐘一班, 晚間要開8甚至10分鐘一班車喎。
港鐵係沙中線單野已經無晒誠信, 點解小市民仲要信你港鐵換走條港島線後換返來的比宜家更好?
上面都講左, 港鐵根本響度拖時間, 拖到2026年先肯提升TCL訊號,
不過仲未承諾到會提供市區線程度相若的班次。

點解要原港島線的人犧牲利益, 去成全你地 (包括東鐵、西鐵、將軍澳線) 要有"快捷方法" 的慾望?

ryumew 發表於 2018-7-4 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-7 19:57
「屯馬綫」可分流部分「東鐵綫」乘客,「大圍—九龍塘」負荷得以減輕。

「上水—大圍」唔係「東鐵綫」最 ...

你以為似大陸地鐵兜少左可減價, 不存在啊XD

參考以前九鐵紅磡至尖東收番地鐵價
香港黃毛小子 發表於 2018-7-4 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-4 21:14
無人話無需要起, 我從來係支持無人需要"被轉車"的交匯方案, 等港島線沿線繼續有超頻密班次。

我畢嬲都反對「換綫」方案,始乎你係搞錯對象嘴砲。

如果我住天水圍,我一定搭鐵過海,

速度上完全秒殺龜速慢巴,

就算我喺「香港」行過去「中環」轉車,都依然如是。

所以轉唔轉少一程車,對於我黎講根本影響唔大。
ryandroid 發表於 2018-7-4 22:19 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-4 11:28
http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1045702-2-1.html

成篇舊文響度, 想唔認死撐東涌線要換線?

喂喂喂
我係支持換綫喎
我幾時冇認?
但我冇「偏幫港鐵唔改善東涌綫服務」喎

乜你份人咁搞笑嘅
要鬧我唔係quote 我篇文㗎咩?
你唔係鬧我「偏幫港鐵唔改善東涌綫服務」?
依家又鬧我「唔認死撐支持換綫?」
你想借題發揮鬧我支持換綫都唔使玩呢啲小把戲啊?

http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 702&pid=3652390
//明明列車闊度、幕門、電力供應、訊號係有得執
東涌多二十萬人口實會加東涌綫班
明明九龍至香港起多條機鐵過海隧道就可以實現青衣至香港站四軌就已經唔使理青馬大橋限制就可以跟港島綫開兩分鐘一班//

我開宗明義幫埋東涌綫諗下點改善東涌綫服務
你係咪有閱讀障礙?

http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 702&pid=3653038
//東涌綫點解依家咁嘅服務
你可以問港鐵
但好大機會係等政府俾錢伸起東涌西、東涌東、小蠔灣時
屈政府俾錢提升電力供應
正如東鐵綫長期迫爆都唔早啲提升訊號,就係等沙中綫批錢
依家服務差唔代表政府唔批錢
你話一日未搞掂東涌綫就唔要換綫
咁我都可以話寧願擱置北港島綫都唔要交匯方案//

我只不過係猜測港鐵立場
冇「叫東涌青衣繼續無了期等、乞求港鐵加班」喎?
我個人好支持現在馬上即刻立刻提升東涌綫電力供應及訊號系統
你唔好老屈我
同埋你唔好喺度發表誤導性文章喎
ryandroid 發表於 2018-7-4 22:29 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-7-4 11:29
你買左0066股票咩咁鍾意死撐港鐵, 叫巴士公司倒客比0066?

我買咗0066就一早支持港鐵暗推嘅交匯方案
唔使喺度同你講換綫方案

繼續任由港鐵以港島綫一條龍的最大優勢壟斷北港島嘅交通
壓制柴小同九巴開拓新服務

我話948兜荔景美孚唔係吸港鐵客咩
郁下條948就話人買0066股票
講唔贏人就技窮老屈
都幾難睇