hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有屯門區議員要求962恢復全日行走
開啟左側

[其他] 有屯門區議員要求962恢復全日行走

kay 發表於 2018-9-15 10:38 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2018-9-15 09:29
一個哈囉足以令962陣亡
講完。

哈囉係朝早問題,而且係可以解決到,只要迫人坐校巴
下繁深井交匯處都塞到飛起,但未必解決到

所以下繁依然有人坐962

ETA寫962快過962B 約10分鐘返青山灣

下路始終有好多新樓,而且相對較獨市
所以城巴放風想搞大962S都係合理

不過我認為如果要搞大962S,應同時搞大962G,兩邊都公平少少

下路九巴除左61M/252<>960/961外,下路都無咩方法

而要抗衡59系<>960/961,962G希望做到成績
世界很簡單 人類很複雜
GD1570 發表於 2018-9-15 10:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-9-15 10:01
城巴962P全日,根本無任何解決問題。

城巴B3M係循環線,係無位B3M屯門西鐵站做總站啦,而家B3M屯門市中心9 ...

唔該你了解一下屯碼嘅需要,佢哋依家係要一條快線上公路,962P完全合符晒特快的意義,而且覆蓋率比起962G更廣闊,基本上屯碼人係支持的,問題亦已經解決了。

B3M講緊30分鐘一班,而且日常運作上係同B3X共用車隊,擺深圳灣口岸當然無問題。
B3日常運作上唔係同B3X其用車隊,而係同B3A,所以已經無得同B3M相比,
加上B3的路線長過B3M咁多,你將佢混為一談,只可以話閣下完全唔了解屯門區巴士路線運作。

962X唔改線,962G又要全日,唔減班/CUT線嘅情況下根本係無可能,兩條線嘅基本客源一樣,即係「左手打右手」,
一家正常嘅商業公司根本無可能咁樣做;再者,兩條線基本一樣,962X及962G全日基本上無可能出現,
情況就等於同區嘅62X同259D。

你有你可愛,我有我好笑。
kay 發表於 2018-9-15 10:56 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2018-9-15 10:44
唔該你了解一下屯碼嘅需要,佢哋依家係要一條快線上公路,962P完全合符晒特快的意義,而且覆蓋率比起962G ...

咁仲簡單,962P屯門反轉行就得

今時唔同往日,未開轉車站前,962P都係合理走線
但依家係更合理走線會係962G模式/962P反轉行

大家鬥搶客

而962G/S一定唔會無客,但可以搶返D轉車客返黎
開幾多班次可以再研究,但本人認為唔駛開全日

當然,除左962G/S,962C/E都值得加強服務
世界很簡單 人類很複雜
JC8385 發表於 2018-9-15 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2018-9-15 06:56
唔熟屯門,但係屯門深水埗線都相繼被閹被殺,52X去旺角其實又係咪救左佢呢?班次走線收費後話啦…… ...

仲要有怡靖苑分段,其他都無啦
GD1570 發表於 2018-9-15 11:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-9-15 10:56
咁仲簡單,962P屯門反轉行就得

今時唔同往日,未開轉車站前,962P都係合理走線

其實又或者咁講,962G個走線無疑係對龍門路嘅人直接,依一點我認同。但屯門區嘅過海線一直都係以覆蓋為主,所以遠古嘅960到新派嘅961/962系列,
都係會用覆蓋行先(即係我哋所講嘅兜路),而且以屯門碼頭區嘅特別,
亦可以完全解釋到點解962系列一直以來嘅行法都係同一般路線有別。

962G要全日我認為基本上無乜可能,但你話繁忙時段可唔可以開一段時間方便一下居民,
我個人是認同及贊成的。

Choi 發表於 2018-9-15 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
另外不如開930B入深井,總好過對手開934B
macky 發表於 2018-9-15 12:35 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-9-15 09:16
可以去港島東

不過我睇都係962C/E 60分一班做算

城巴唔會點大搞屯門綫,小執都可以
除非一整個區比佢地搞就會
(都幾希望成個碼頭區比哂佢搞)

ma212223 發表於 2018-9-15 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-9-15 10:38
哈囉係朝早問題,而且係可以解決到,只要迫人坐校巴
下繁深井交匯處都塞到飛起,但未必解決到

補差價轉乘下,上52X (53單方向) 轉車過海都係同價,加埋都唔疏。再唔係買張月票就港島翻下路連53都可以上
GD1570 發表於 2018-9-15 14:17 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-9-15 12:35
城巴唔會點大搞屯門綫,小執都可以
除非一整個區比佢地搞就會
(都幾希望成個碼頭區比哂佢搞)

九巴肯同佢做跨公司聯合轉乘優惠,我覺得無所謂..

macky 發表於 2018-9-15 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2018-9-15 14:17
九巴肯同佢做跨公司聯合轉乘優惠,我覺得無所謂..

你覺得老狗會肯?
佢正一仆X 公司
如果整咗未全部人唔搭960/961尼啲貴綫
全部轉哂搭城巴啦…