hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [ 擱置 ]
開啟左側

[ 擱置 ]

樓主| Charon1999 發表於 2018-11-7 10:31 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2018-11-7 02:59
又再一次將93A喺下秀嘅僅餘客量供應都趕走,
係要學生師奶喺寶達行落山?
定屈人290A $10.7秀茂坪落?

其實我真係想95+290A解決
反正相比其他區,去秀茂坪真係相對地少
咁95同290A本身又站站停,影響有限

一係上課天拆93S,又或者95M改行中秀...?

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-7 10:33 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2018-11-7 10:01
出得山上vs山下建議就預左有無限意見
明明各條走線都有得傾下,執下資源分配就OK
例如95M/98A用車數對調 ...

咁你走啦898
冇人迫你睇

脷伸:睇到你第一句就無再睇落去。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
LAK2 發表於 2018-11-7 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-7 10:33
咁你走啦898
冇人迫你睇

淨係睇左第一句又會識叫人走同埋抄人最尾果句既 哈哈
10598C 發表於 2018-11-7 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-7 10:24
先講93A
其實98A現時日間收到去15,我見都係大約40人左右,所以先推算拆完非繁12係夠載
而上下繁98A依家都 ...

老實講,繁忙時間我會想留低去土瓜灣嘅巴士,105繁忙時間係嚴重唔夠載,但前提係93K唔該改快啲先

如果講296D,其實走線都還可以接受,始終就算入埋尚德總站,咪同98P西行走線差唔多咁兜

不過去到區議會層面可能有困難,本身有議員爭取296D延長至彩明,尚德議員又未必放走總站優勢

我相反諗緊,如果開拓新服務範圍,將軍澳走線跟105,尖沙咀走線跟215X,玩西行06~18、東行12~24,可能都係一個選擇
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-7 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-7 16:05
老實講,繁忙時間我會想留低去土瓜灣嘅巴士,105繁忙時間係嚴重唔夠載,但前提係93K唔該改快啲先

如果講 ...

如果93K減淨兩繁,結果只會係又有人叫297上山
你知啦,有啲人嘅目的就係搞到山下面一架車都冇先安樂,有地鐵喺度,所有問題就應該用地鐵KO嘛

而93K改快依嘢我都想做,咁所以當時都係直出九龍灣之後再入土瓜灣嘅
咁但係比人話同297相似寧願拉297上山嘛,咁所以都係唔好喇,拉297之後就到另一個插我㗎啦 )
所以93K都係慢慢碌係最好嘅。

同埋另一個問題就係,就算現時98D都好,其實平日上午入將軍澳同埋下午出尖沙咀都唔算係太過多人,我都有擔心如果再分拆或者改嘅話會唔會令到盤數更加差

如果係咁樣嘅話,睇怕真係惟有山上面自己再開一條出尖沙咀嘅。咁但係車喺邊度嚟呢就.....
如果98D喺98P服務時間內減少少,98P就來回都係康盛行翠琳同寶琳行將軍澳隧道出尖沙咀,98P就06-13出尖沙咀、16-00入TKO
咁樣嘅話又得唔得呢 o.0

而296D,其實彩明只要有796P塞住個口又冇乜問題,問題係796P條數又真係樣衰啲,同埋就算塞到彩明都好,尚德嗰邊都係難搞

10598C 發表於 2018-11-7 17:59 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-7 17:13
如果93K減淨兩繁,結果只會係又有人叫297上山
你知啦,有啲人嘅目的就係搞到山下面一架車都冇先安樂,有 ...

我從來冇諗過如果93K唔入九商,同條297有幾大關係,我個人基本上係唔會考慮93K同297重組,反正297晨早已經係九龍灣作為重心嘅流水線

我對93K重組就持開放態度,不過有幾個條件
1. 議員要求維持全日車去九龍灣站/淘大
2. 個人覺得繁時必須留土瓜灣至山上巴士線

除此以外基本上其他位都可以砍,例如淘大嗰一部分,我有考慮過連埋振華道 (甚至曉麗苑) 一齊做沙田線

而呢到版友講得啱,如果93K行繞道搶埋105非繁,條線就可能執笠 (雖然而家都做得越來越差)

所以尖沙咀線我傾向同將軍澳重組,296D走線上可行,但係區議會上難搞,不過係最慳車嘅做法

簡單講,如果唔搞康翠<>樂華<>沙田線,我會傾向93K縮短去紅碼,九龍灣站至土瓜灣中間唔停站,296D延長上康盛

搞埋沙田線又係另一件事
LAK2 發表於 2018-11-7 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-11-7 17:59
我從來冇諗過如果93K唔入九商,同條297有幾大關係,我個人基本上係唔會考慮93K同297重組,反正297晨早已經 ...

「1. 議員要求維持全日車去九龍灣站/淘大
2. 個人覺得繁時必須留土瓜灣至山上巴士線」

大有大搞細有細搞
93K呢D線,最簡單係縮短做翠林<>紅碼,繼續停觀塘道
西行朝6晚6、東行1500-2000,非繁基本班次30分鐘
用5部車都夠處理上述兩個問題
(唔排除有人仍覺得奢侈)

Cut 左果堆車就倒返落山上將沙/將尖個 pool
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-7 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-7 17:59
我從來冇諗過如果93K唔入九商,同條297有幾大關係,我個人基本上係唔會考慮93K同297重組,反正297晨早已經 ...

去尖沙咀嗰邊的確係比較難搞嘅,如果好似你咁講咁樣嘅話,的確係可以開拓去尖沙咀西嘅客源,咁但係就唔可以喺98D上面抽太多車,因為唔係完全做得返嗰個位,而亦都唔見得可以喺215X上面做手腳。所以要維持到一個令到人會去有意欲坐嘅班次係有啲困難

93K入沙田嗰個就唔會考慮㗎喇,好坦白講呢個重組係希望透過將啲人運出去觀塘,令到日後唔需要再不停開各條路線去唔同嘅地區(不過我諗應該冇人支持呢樣嘢)

咁九龍灣站嗰邊冇問題嘅,因為我係見過九巴主動將佢拋入九龍灣,咁又好似冇咩拉banner反對,我仲以為大家都好支持....
至於土瓜灣,始終我就真係好少會坐93K,就算我當日紅磡上去翠林都係215X+98A...
不過就算105可以解決到曬,亦假設區議會收貨,咁紅磡始終都係一個問題嚟嘅。如果要入曲街個站嘅話,我會擔心倒走咗好多尖沙咀嘅人。咁嘅話去程只係得一個尖東勉強做緊唔知算唔算紅磡範圍嘅紅磡站,成件事好似唔係太好。
亦即係話,如果要做到105以外嘅九龍城區範圍嘅話,一係就要留住93K,一係就推人去轉車。

亦即係話紅磡同埋尖沙咀未必可以做到一條線,而做到一條線嘅話亦都未必會係令到大部分人都接受到

咁所以當初點解我會將296D放上去,就係想令到出尖沙咀嘅人有一個唔係太差嘅選擇偶而去土瓜灣、紅磡嘅人亦都可以繼續返原有嘅服務。咁當然呢個方案都有唔少嘅問題存在。

成件事嘅複雜程度又提升咗....
究竟係我簡單複雜化,定係我太輕視將軍澳區呢個麻煩嘅網絡
transbus 發表於 2018-11-7 20:14 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-7 10:31
其實我真係想95+290A解決
反正相比其他區,去秀茂坪真係相對地少
咁95同290A本身又站站停,影響有限

經中秀一定比偏向上或下秀可取,
真正平衡秀茂坪各方嘅需要。

至於形式係93A/95M是但一條改行,或合併行,
或者296M拉出,抑或98H繞上下秀一周做醫院線,或短版290A另開新號,
哩4個option都可以,車費維持$4.9-6.5都冇乜好再投訴。

同時如果88可以加密,唔介意送入康翠當回禮,條件係price cap within $7.9
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| Charon1999 發表於 2018-11-7 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2018-11-7 20:14
經中秀一定比偏向上或下秀可取,
真正平衡秀茂坪各方嘅需要。

Ok我再改改,感謝