hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 連純住宅的馬鞍山都養起89D, 堂堂屯門真係養唔起全日... ...
開啟左側

[問題] 連純住宅的馬鞍山都養起89D, 堂堂屯門真係養唔起全日...

andy92 發表於 2018-11-10 10:50 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-11-10 09:43
我絕對唔信60M上繁出荃灣係拍蚊囉, 係拍蚊既一早Cut左 (雖然老九真係好想大CUt 60M), 半滿就好常見既, 同 ...

60M 早繁幾個月前豐景園站所見,班次同客量如下

0722: 100
0726: 50
0736: 90
0746: 100
0757: 80
0758: 45
0808: 120
0811: 40
0819: 100
0823: 90

平均約80人一車,只係個別班次相距太近/太遠而影響客量

樓主| 浸大小晴 發表於 2018-11-10 12:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-11-10 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-10 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-10 12:22
59A非繁唔掂啊,如果唔係非繁唔駛cut 到一個鐘一班車。

講到60m 真係多人
就唔使經常尼個時段都開12-15

59A 係九巴攞明想迫人59m轉58m
咁都有得講
Lelouch 發表於 2018-11-10 14:31 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2018-11-10 03:08
259D同62X非繁唔覺得會少客過61X

係呀,但班客養唔起3條線嘛
Breadd18 發表於 2018-11-10 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-10 13:48
講到60m 真係多人

一陣又比人話我地被迫害妄想症呀..
又話我地逼59M迫到傻咗
又話轉車站五分鐘冇車就排到落客站嗰塊牌...

其實59M同59X唔洗五分鐘冇車都做到
五點幾我見過最高峰碼頭隊有66人排緊
山景同良田、VIP區都冇乜人
洪水橋十幾個
而一般嚟講夜晚VIP條隊尾都唔會夠前一格嘅碼頭長
我相信VIP區都幾難做到
畢竟個世界圍住VIP轉
碼頭優勢只有條962X可以落銅記
Breadd18 發表於 2018-11-10 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層

macky 發表於 2018-11-10 13:48
講到60m 真係多人

E33 60X 61X 263都唔洗轉車
(其實61M都唔洗 不過慢)

但係碼頭去葵芳 機場 九龍城 沙田 油麻地都要轉
259D同962X又得太慢而走上轉車站轉車
-
唔係話要拉獨家線入嚟
不過我覺得60M同60X疏得合理(非繁)
甚至可以再疏少少
市廣埸又有58X 63X 260X
cover曬成條60X九龍嘅範圍

HS1588 發表於 2018-11-10 15:01 | 顯示全部樓層

碼頭人就係有被迫害妄想
講唔出有咩理由可以霸住直出線就係度 spin vip 區交通好過佢地
60 系班次太密又話點解唔比車碼頭, 班次疏又話證明根本唔好客
#71 有曬數據反駁某版友話早繁 60M 吉車上公路要減班
跟住又拎非繁班次出黎 spin, 係到搬龍門
一開始就話點解 vip 區點解有咁多直達線, 對外線又要先經其他區
宜家知自己理虧就搵無謂野黎拗, 根本龍門都搬到上外太空

Breadd18 發表於 2018-11-10 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層

碼頭人就係有被迫害妄想
講唔出有咩理由可以霸住直出線就係度 spin vip 區交通好過佢地
60 系班次太密又話 ...

碼頭人就係有被迫害妄想症
-
根本就係你自己喺度怕會搶晒你啲線又嫌疏喺度bilibala

-
咁VIP霸住市中心啲線又點解?
順路就要行你?
一陣比條碼頭嘅又話碼頭拉龍點點點

60 系班次太密又話點解唔比車碼頭, 班次疏又話證明根本唔好客
-
60X不嬲都少人過52X 58X同59X

#71 有曬數據反駁某版友話早繁 60M 吉車上公路要減班
-
我咪話繁忙度度都多人囉

跟住又拎非繁班次出黎 spin,
-
咁非繁60唔係少過59?
59M/X一行到轉車站 坐唔滿都即刻坐滿曬
上星期有個碌車囗罩佬(已經碌到同後車同步)
埋完轉車站搞到有人要企樓梯
五點多啲 我相信60M同60X唔會發生
唔cut 60M同60X非繁班次cut咩?
比啲車52X唔好?63X唔好?

一開始就話點解 vip 區點解有咁多直達線, 對外線又要先經其他區  
-
我知我知80年代VIP區最威威
講到行燈陣( 尤其上繁)又唔使時間
咁你哋都係要市中心陪你哋慢慢行姐

宜家知自己理虧就搵無謂野黎拗, 根本龍門都搬到上外太空
-
我唔夠你虧 不過龍門居就真係轉車轉到外太空

VIP - Very Important Pollution

HS1588 發表於 2018-11-10 16:42 | 顯示全部樓層

順路點解唔可以行 ?車程 6-10 分鐘, 三個站做到 6 萬人口, 效率上真係好做過碼頭線
係未有轉車站前黎講, 呢個定線係用最少車程去做最多客既走線
當然你可以話有轉車站點解一定要行埋安友先 ?
上繁塞燈問題, 快既可以 6 分鐘到豐景園, 慢既真係要 10 分鐘
可能飛走呢十分鐘會慳到一部車, 但同時踢曬堆客去轉車站, 會加劇排隊等上客問題
你話拉 61X 去兆康, 區內車程多左變相可能要加車處理

60X 無客, 主要係下繁 5-7 最嚴重,
有時放工係長荔街等車, 一係無位坐但一係就有窗口位坐
一塞車脫到 3 個字先有車就企門口, 再等下班 5 分鐘既話大把位揀
客量飄忽, 係因為下繁易脫班之餘, 旺角有好多邨巴去 VIP 區/市中心, 比起碼頭同其他區都要多
人口老化/少未必係 60X 呢個時間客量低既因素
你話呢段時間有無減班空間, 見人見智, 或者係應該加強太子-美孚呢一段先
相反行街時段其實係多好多,
有時 5 點幾等 60X 出去, 開 12 分鐘一班, 90% 豐景園要企
而市中心班客, 部分亦都唔介意坐耐少少, 總站上 60X 舒服過 58X, 有替代品其實唔係一定完全取代
返入黎屯門, 60X 都係越夜越多人, 班次穩定情況下 8 分鐘一班去到美孚平均都會坐得滿

要講 59 系轉車問題, 其實我返屯門, 有一半次數都係會去富健先
班次你都識講, 同 VIP 區架次係差唔多, 其實都係合理程度
以我經驗, 班次正常情況下, 其實都係等多架 59 系就上到車, 5-10 分鐘內,
其實仲無 63 系/ 67系 咁嚴重等成三四個字, 只係條龍太長影響觀感
作為用家, 如果屯公一大塞車, 去到轉車站塞到人多車多, 我就會泳池/豐景園行過去算

60M 果個問題, 你果位豬隊友提出黎, 唔洗出聲