hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 連純住宅的馬鞍山都養起89D, 堂堂屯門真係養唔起全日... ...
開啟左側

[問題] 連純住宅的馬鞍山都養起89D, 堂堂屯門真係養唔起全日...

pochi 發表於 2018-11-10 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2018-11-10 16:42
順路點解唔可以行 ?車程 6-10 分鐘, 三個站做到 6 萬人口, 效率上真係好做過碼頭線
係未有轉車站前黎講,  ...

頭幾句簡直是至里名言,為VIP區作最佳平反。

由60系至61X至E33,都係屯市一個站未必夠客打爆,但輕輕經過三個站就夠晒客包底,夫復何求?
macky 發表於 2018-11-10 21:07 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2018-11-10 14:57
E33 60X 61X 263都唔洗轉車
(其實61M都唔洗 不過慢)

60m/x比以前做得疏過以前好多
60m 好多時都做緊15-20分鐘一班
60x早上周不時見到鬼班次(我知冇人會信)
vip 要有直綫成日覺得應份
但又唔係比緊雙倍車費
好多地方坐快綫都要分唔同票價

261x 真係要睇吓九巴又要蝕幾多
我又真係唔介意有冇尼條綫
寧願搭44小巴再轉港鐵或者再轉279x都快過佢

macky 發表於 2018-11-10 21:28 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-11-10 16:42
順路點解唔可以行 ?車程 6-10 分鐘, 三個站做到 6 萬人口, 效率上真係好做過碼頭線
係未有轉車站前黎講,  ...

其實講咁多都哂氣
九巴只做VIP 覺得OK未做囉
我都覺得九巴應該盡早放棄碼頭區專營權
其實九巴有啲都做不來不如放返出來未重好
比其它有心做巴士公司做
冇謂宜家做到兩頭唔到岸
到時未睇吓VIP區又養得起幾多綫

HS1588 發表於 2018-11-11 01:18 | 顯示全部樓層

macky 發表於 2018-11-10 21:28
其實講咁多都哂氣
九巴只做VIP 覺得OK未做囉
我都覺得九巴應該盡早放棄碼頭區專營權

搵到無野好講又賴九巴做得差
碼頭出港島咪又係第二間公司做緊
結果咪一樣成堆人唔坐 962X 直車去轉九巴
962X 漫游置樂, 非繁仲慢過 259D 五分鐘先上到公路
你地班人咪一樣追住 VIP 區黎咬

由嘈點解要兜無客既市中心, 再話安友無資格痴市中心D線, 然後拗唔到又賴九巴係度搬龍門
macky 發表於 2018-11-11 06:44 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-11-11 01:18

九巴係碼頭區做得好差係事實
你話冇人搭962x如果轉咗城巴未重好
未962x轉59m,模式冇變'車費平咗
真正快有車直到銅鑼灣
轉咗其他公司有機會大執位自然好

好過啲VIP自以為是
又要唔轉車,又要直車,又要收費平
又話要人地區經過市中心都冇乜所謂
叫話62x頭站市中心'尾站龍門居
又話自己係市中心點解要就住宅區居民
又講好多理由反對嘈生哂
見到咁真係好笑,自大到啦
似係你避開問題係咁搬龍門
又係你之前講過做VIP區好做過碼頭區
嗱宜家唔係唔放過九巴
係建議早日放棄碼頭區
如果轉巴士公司咁未好囉
成全哂VIP 咁多位,
VIP區咁有信心九巴又咁關照
放心應該唔會Cut車cut綫

Breadd18 發表於 2018-11-11 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層

我反而覺得962X快過259D 起碼行完屯門區內都舒服啲 當259D行完燈陣之時 坐59M/59X已經等到兩三班258D&259D
樂仔〞 發表於 2018-11-11 11:53 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-10 12:22
59A非繁唔掂啊,如果唔係非繁唔駛cut 到一個鐘一班車。

唓,一直都話中段一班都唔開,之後下段由 5 點左右繁時深水埗開單邊只往碼頭到夜晚 12 點半,再加價到 $12.8 同搞雙向分段啦
係你係到唱反調咋嘛
樂仔〞 發表於 2018-11-11 12:07 | 顯示全部樓層

嘩之前試過要係蝴蝶邨落銅鑼灣,諗住懶得轉車直接搭 962X
點知區內行足 20 分先上公路
如果唔係 960 唔到銅鑼灣,真係唔會考慮 962X

碼頭講到自己咁慘,但口裡說不,身體卻很誠實
259B(當年回程)、259D、962X 各自兜少少都嫌慢,唔肯搭
加埋當年九巴唔知痴咩線縮到 59A 咁款,先搞到碼頭大部份時候都要轉車

但其實講服務差,富泰咪仲慘
67M 67X 又疏過 59M 59X,仲要服務範圍會比頻密嘅 58M 58X 吸走唔少客
然後多條見到都唔會上嘅 53,全日過海同東九車又無
真係唔明碼頭有乜好呻
樂仔〞 發表於 2018-11-11 12:08 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-11-10 09:45
應該取消57M,俾返59A全日入轉車站

57M 都係拎嚟救 68A 吧啦
68A 都係時候要還原基本步吸返葵涌客
andy92 發表於 2018-11-11 12:32 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-11-11 12:07
嘩之前試過要係蝴蝶邨落銅鑼灣,諗住懶得轉車直接搭 962X
點知區內行足 20 分先上公路
如果唔係 960 唔到 ...

富泰、嶺大一帶好多時都係被逼搭鐵出市區,部份人會搭 MX 去轉車站,但轉車站無位坐/唔知等幾耐
特別係假期,東九/過海/沙田呢三組線成日都無位坐,呢D因素都會令人卻步

睇番而家 258P 加時後富泰都上到十零人,一個鐘出到觀塘,
車程相當吸引,K51+西鐵都做唔到呢個時間,頂多去到鑽石山/彩虹

至於過海,960P 加時後行過落去虎地搭
個站僻到一個點,鬼影都無,雜草亂生
唔係有直車都唔會行落去搭,36 分鐘車程出到港澳碼頭