hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 下層被拆去兩個座位的Wrightbus Streetdeck
開啟左側

[即日快報] 下層被拆去兩個座位的Wrightbus Streetdeck

cwsj2003 發表於 2018-11-26 22:51 | 顯示全部樓層

唔拆倒頭位/正中間走廊位?
3ASV174 發表於 2018-11-26 23:46 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2018-11-26 22:51
唔拆倒頭位/正中間走廊位?

其實正路都應該係拆尾軸倒頭位,
依家安排可能又係頭尾軸重量分布問題。

不過之前都傳過因為架車比英國本土用大一級引擎加上長尾跨,
所以驗車前已經打定輸數未必過到,上次原裝驗只係試下闖唔闖到關,過唔到應該唔係意料之外。
如要討論,請先自貼差餉單一次
HV9990 發表於 2018-11-27 02:43 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-11-26 21:57
無計﹐你估對面海又好想買短車咩﹐有一堆南區線就焗買一堆。

以前冷馬做唔到2軸負重上限﹐政府又企硬車 ...

其實好似ADL呢啲你真係要既點都tailor made到俾你,而且10.x米既3軸短車根本唔難整
所以唔係車廠企硬唔出,而係巴士公司唔要呢類產品
不過兩軸車做唔返3軸短車既載客量/車內實用度,呢樣對短車線嚟講就真係幾麻煩
KCRC . Keep Moving
PK9394 發表於 2018-11-27 03:20 | 顯示全部樓層

如果無睇錯嘅話,座位數原來系51+21,現在改成51+19,共70位。
城記d70xx得20個企位,段估伲架可能得14-15個。最後又可能要上層再減1排變47+19換番企到20個。38xx番板。
HR1377 發表於 2018-11-27 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
會不會係使用V凳令重量增加? 如果換L凳會不會令巴士重量減輕?
kei_hk 發表於 2018-11-27 10:10 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-11-27 02:43
其實好似ADL呢啲你真係要既點都tailor made到俾你,而且10.x米既3軸短車根本唔難整
所以唔係車廠企硬唔出 ...

無錯﹐某車廠真係肯tailor made的﹐不過巴士公司又肯唔肯比錢去訂製?
香港地的短車需求﹐已經無以前的需求大﹐車廠收得貴﹐巴士公司又想支付太多。
車廠收得平﹐巴士公司又唔係訂得多﹐車廠盈利低又唔想做。

既然已經有E400這類2軸短車﹐自然就會在這些現有產品去修改﹐令到符合香港的需要。
車廠都唔想再攬3軸短車﹐都好合理。

對於用家而言(包括巴士公司及乘客)﹐3軸短車就真係怪產物﹐好睇唔好用。
由於車軸位就一定唔係低地台區域﹐即係低地台區域就一定少左。
大家可以睇下ATS有幾多個低地台座位﹐AVS情況就更極端。
再對比 E400﹐完全係2個唔同的世界。

除左載客量之外﹐我真係睇唔出有壞處。

所以而家無3軸短車﹐其實都係好事。
只係欠政府唔肯再手鬆一點﹐進一步放寬最高負重﹐加以配合。

tommylaihc 發表於 2018-11-27 11:44 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-11-26 21:57
無計﹐你估對面海又好想買短車咩﹐有一堆南區線就焗買一堆。

以前冷馬做唔到2軸負重上限﹐政府又企硬車 ...

依個政府永遠都唔進步
tonychow 發表於 2018-11-27 13:23 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-11-27 02:43
所以唔係車廠企硬唔出 ...

其實仲有一款長度叫 11.3 米。
如果呢款 Streetdeck 派落短車高客量線真係唔知會點,例如 64K,林錦公路落斜萬一有意外 (touchwood 872 翻版) 又係大鑊,數客唔俾人上車又係大鑊。
其實以現有 ATSE 應該夠行短車低客量線? 如果買多批 11.3 米,積極少少試路同開 RAS,我諗對唔少路線都係好事 (例如 91M、269M),其他時段亦可以換批 11.3 米落低載正常路線度,以換返堆高載 ATENU/B9 出來。

HV7025 發表於 2018-11-27 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-11-27 13:23
其實仲有一款長度叫 11.3 米。
如果呢款 Streetdeck 派落短車高客量線真係唔知會點,例如 64K,林錦公路 ...

可惜之前文章已指九巴選擇添食兩軸雙層
當多數路線用車載客量有大食大、愈來愈高時,原本已吃緊嘅短車線卻要硬食呢啲坐位少嘅兩軸車
當中有唔少仲要係爬山線,要企咪話唔辛苦
但多數巴士迷食厭倒模三軸車,久唔久嚟架兩軸反而相當高興
Man@MFHK 發表於 2018-11-27 20:13 | 顯示全部樓層

搞咁多野,不如買返MCV身既DB300啦⋯⋯
Volvo B8L