hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 接載國泰員工旅巴撞的士5死32傷 警疑疲倦肇禍 ...
開啟左側

[報刊新聞] 接載國泰員工旅巴撞的士5死32傷 警疑疲倦肇禍

szeto993 發表於 2018-11-30 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-11-30 13:29
Reply #8
如果行MPF新制員工
唔會太在乎冠忠是否續辦

HAECO冠忠唯一優勢係快所以貴過專利巴士都大把人肯畀
HR1377 發表於 2018-11-30 13:46 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-30 11:55
警方透露,涉事旅遊巴屬於冠忠巴士公司,當時正由將軍澳接載員工到機場上班,載有來自5間機場公司的員工 ...

https://www.hk01.com/突發/2653 ... -一律工傷處理

涉事旅遊巴上乘客全部都是國泰航空員工,分別在在餐飲部、地勤、飛機維修及機場後勤上班
kitarolo 發表於 2018-11-30 13:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-30 13:35
自從港珠澳開左城巴龍運多左咁多生意,都唔會太作意NA係咪要做員工客
個人認為問題可以解決,夠客可以開 ...

巴士公司唔在意
員工客在意啊……
NA線大部分都班次
有限,唔好話冠忠做必然
有位坐而變咗有機會企位,
滿咗唔通派多部嚟? 旅客嘅
數目變化大,NA線就算肯全晚
(0000~0500)30分鐘一班服務
又想怪責員工點解唔搭早一班
避免遲到呀? 定係NA線要開到
全晚20分鐘甚至更密呢?

至於NxxC應該
就唔需要,GFS需求低,
盡頭果兩間廠無S52嘅
時段都極少人要進出,DHL
我就唔太清楚,其餘貨運區
都有接駁車配合NA線途經
國泰城做轉乘,今晨出事一部
都係去國泰城/空廚同GTC嘅,
該時段要出勤嘅飛機維修,都係
客/貨機上落區,由二號檢查閘
員工專用通道進出,而非南環路。
053h4 發表於 2018-11-30 14:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2018-11-30 14:08 | 顯示全部樓層
我無話係你講
係italk一篇舊文啫
不過我搵唔返啦,有啲
垃圾(唔係你)話機場返工
客可考慮早一晚去機場添
#9我已表明應由專利做……
053h4 發表於 2018-11-30 14:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2018-11-30 14:22 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-30 14:13
關鍵係機管局要同各大顧主協調, 了解現時交通需要, 由機管局帶頭做協調, 每3個月做一次班次協調, 每一年做走線協討

呢個就係重點
非專要入機場島
做員工線,本身就係
要事先申請許可證貼在
玻璃機管局,機管局一向
唔太主動,假設有啲值勤
時段係無得改嘅,現模式係
靠僱主與專利巴士討論居多。
horsedog83 發表於 2018-11-30 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-30 11:39
據早前討論B6條thread,

3.黃老闆去信不做Heaco員工巴士,因為司機駕駛完Heaco員工巴士便駕駛嶼巴路線,運 ...

可惜運輸署監察不足。導致巴士公司改到職業車長長工時工作,九巴619個6車早更位可以12小時12分鐘。S1特别更車長工時都有12小時8分鐘。長工時但不同酬。
053h4 發表於 2018-11-30 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-11-30 14:38 | 顯示全部樓層

<更正我#6所言>

【恐怖車禍】國泰城下半旗致哀 工會促取消通宵更揸早班車安排

//涉事的冠忠巴士屬「特早上班專線」,主要接載居住在東九龍的機場員工,每朝早有三班車,票價由30至34元不等,最早一班於清晨3時07分由將軍澳開出。今早車禍於早上4時54分在青衣長青公路發生,估計涉及第二班車,即由藍田開往國泰城,途經秀茂坪、竹園及九龍塘等,預計行車約1.5小時。//

其實NA29都不無競爭力
但估計因是次意外轉投NA29
嘅人唔多,除非冠忠真係唔做。