hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十一月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-1 23:51 | 顯示全部樓層

6000系

喺隧道出黎轉一般燈(方便我影?),但之後臨入站又開返高燈

8590系,呢列影完無耐就去廢車(縮做兩卡一組),唔知送去邊度既地方私鐵呢?

又見呢列有Q-SEAT車卡既6020系,當時未開始座席指定服務

嗰陣酒店喺高崎,但考慮到三連休第一日既關係,我就唔去同啲人迫新幹線,揀慢啲既特急「あかぎ(赤城)」(651系)。平日既「スワローあかぎ(Swallow赤城)」係全部要スワロー指定席費用,但假日班次就有好多自由席,而且唔多人搭

雖然係JR東日本第一款車,但內裝同氣味上都有「國鐵味」,特別係張凳似國鐵特急咁軟淋淋,椅背彈性幾好。我仲訓到要比車掌叫落車,好彩呢班總站係高崎

比駕駛員同車掌睇既對照表

當時有「駅弁味の陣」活動,NRE好多便當店都有唔同地方既鐵道便當

不過只能夠講呢款炸雞扒只係「斬料」級數,雖然只係600円,但都唔抵 (便利店既熱食炸雞仲好)

好在買埋呢款大洗站既白飯魚便當,配埋651系既餐檯就有種時光倒流到以前既常磐線feel

有炸鮟鱇魚同明太子醬,好有海水味

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-2 00:03 | 顯示全部樓層

第二日一早搭高崎頭班北行新幹線「とき(朱鷺)」去新潟

同一個月台首先開出去東京既E4系「Maxたにがわ(谷川)」班次

趁未開車就入去影下Green車設計(上層)

下層指定席設計

我搭既「とき」301號班次係E2系

未入隧道之前山上樹木仲係秋天紅葉景色,但到越後湯沢站就已經可以見到積雪既滑雪場

E2系車內

為左方便新幹線接駁特急,高架化後既新潟站在來線月台(右邊建築)整到可以同月台轉乘

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 16:46 | 顯示全部樓層
E653系1000番台

地面既8、9號月台暫時未拆,訊號保安裝置繼續係ATS-Ps(高架路段用ATS-P),比磐越西線直通過黎既一啲氣動車入去

キハ110系

E129系,呢款車型就係sustina不鏽鋼構造第一次應用喺量產車既例子

車內

高架月台,其中左邊既キハE120形比裝左ATS-P既キハ110系夾住

因為佢只有ATS-Ps,唔可以做車頭入去高架月台

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 16:58 | 顯示全部樓層

呢個「INAHO いなほ(稻穗)」都算得上係所謂既Head mark

已經有退役消息既485系きらきらうえつ(閃閃亮亮羽越)Joyful Train

好靚

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 17:07 | 顯示全部樓層
地面月台有呢款特急「しらゆき(白雪)」專用既E653系1100番台

但車頭燈箱入面無Head mark

呢隻塗上「ハマナス(浜茄子/浜梨/玫瑰)」色

二次新潟色既115系,宜家新潟地區最受注目既都係唔同色彩既佢地,可以參考運用表

呢款色彩被鐵路迷稱為キムワイプ(Kimwipe),因為好似日本版Kimwipe包裝既顏色

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 17:14 | 顯示全部樓層
車內,座位長凳邊既透明板仲有花紋

駕駛室

三次新潟色

超多人

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 17:21 | 顯示全部樓層

好快有另一列,今次係一次新潟色連結後面既弥彦色

鐵路迷叫佢做檸檬奶(レモン牛乳)

一次新潟色就叫青髭

之後去新津站途中見到當日未出黎既懷舊新潟色,佢又被叫做番薯(さつまいも)

途中又可以見到E653系1100番台

去到新津站

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 19:05 | 顯示全部樓層

個站有SLばんえつ物語(磐越物語)既吉祥物白鼬喺度歡迎乘客

發車LED顯示特別有氣動車圖案

同埋北陸新幹線圖案

磐越西線既キハ110系

喺月台可以望到新津運輸區既キハ47、48形

國鐵急行色

新潟色

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 19:12 | 顯示全部樓層

首都圏色

蒸汽火車專用既停止位置牌

喺車站出口天橋都可以影,呢架新新潟色既キハ40形同後面既キハ47、40形一齊調車

樓主| cyc_yin 發表於 2019-1-3 19:21 | 顯示全部樓層

車庫風景

可以見到試驗中既電氣式氣動車GV-E400系

中間係キハE120形

佢去到前面停低

然後掉頭入14號軌

出口天橋既彩繪玻璃

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分