hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改8,8P,780,780P
開啟左側

建議修改8,8P,780,780P

brianso198 發表於 2020-4-3 20:01 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-4-3 19:31
1.可以夾埋其他區做,杏花邨上東廊嘛(eg.柴東)
2.ok
3.sor 係我錯,但去程咁改都係不能接受,同埋兩個 ...

我覺得可以繁忙時間整一條類似以前中巴88既走線, (興華 > 環翠道 > 柴東 > 杏花邨)

不過有幾個問題:

1. 杏花邨直出夠唔夠人...
2. 柴東反轉行buy唔buy (始終兜杏花邨同上柴斜既時間未必差好遠)
3. 因為咁780早繁要做哂康翠同興華有少少唔理想...

Commy 發表於 2020-4-3 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-3 20:01
我覺得可以繁忙時間整一條類似以前中巴88既走線, (興華 > 環翠道 > 柴東 > 杏花邨)

1.可以同其他區搭
2.兜柴斜慢好多喎,唔夠快可以學720X咁行嘅
3.啱
brianso198 發表於 2020-4-3 20:54 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-4-3 20:24
1.可以同其他區搭
2.兜柴斜慢好多喎,唔夠快可以學720X咁行嘅
3.啱

如果柴東夾杏花邨既話望落就順路,
不過上上落落既時間其實同柴斜真係未必差好遠...

除非令成條線既客一定要過對面搭,
但我覺得班客流失去788既機會更加大...
杏花邨去中環既問題係搭邊度都唔知夠唔夠人...
但相對小西灣, 我覺得直出既話夾柴東係比較理想既做法...

如果取消埋780P既話, 我覺得加埋興華都可以...

原本我有諗過夾康翠台, 但我覺得比起興華, 康翠台未必buy呢類走線...

如果調返轉係杏花邨 > 柴東直出, 個Pool係夠大, 不過杏花邨一定唔buy...
當年8號唔兜柴東個年代, 杏花邨無乜客...

只不過, 就算係杏花邨直出, 只得早繁做得過...

qunow 發表於 2020-4-3 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-3 20:54
如果柴東夾杏花邨既話望落就順路,
不過上上落落既時間其實同柴斜真係未必差好遠...

我記得之前有巴士公司提過118康翠台特班改經杏花邨?
miklcct 發表於 2020-4-3 21:58 | 顯示全部樓層

所有特快線唔係順路就無人搭,呢點係常識。所以杏花邨嘅線唔係直出就唔會有人搭,要搵另一區搭杏花邨,一定要嗰區經杏花邨係順路,柴灣區內只有小西灣先符合呢個條件,所以杏花邨一定搭小西灣。
另外選擇,杏花邨可以搭筲箕灣,不過只限停一停筲箕灣總站就要上返高速,否則杏花邨都會無人搭。
進智公交
brianso198 發表於 2020-4-3 22:00 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-3 21:58
所有特快線唔係順路就無人搭,呢點係常識。所以杏花邨嘅線唔係直出就唔會有人搭,要搵另一區搭杏花邨,一定 ...

杏花邨搭小西灣無問題, 但去中環班客唔坐788走去坐條經杏花邨既線?
我唔信囉...

搭筲箕灣? 唔好講笑, 筲箕灣畀一條720X做到爛哂...
走去搭筲箕灣更加唔會夠客...

brianso198 發表於 2020-4-3 22:01 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-4-3 21:19
我記得之前有巴士公司提過118康翠台特班改經杏花邨?

無咩聽過...

經環翠道就有, 不過最後擱置左...

miklcct 發表於 2020-4-3 22:03 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-3 22:00
杏花邨搭小西灣無問題, 但去中環班客唔坐788走去坐條經杏花邨既線?
我唔信囉...

只要條線行中環灣仔繞道,後段快得過788就可以。

不過最衰中灣繞出口整得衰,個中環出口基本係廢嘅,無得直去上環,所以行中灣繞一係灣仔北出直達中環,過咗之後就只能直飛西營盤/薄扶林。
進智公交
brianso198 發表於 2020-4-3 22:05 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-3 22:03
只要條線行中環灣仔繞道,後段快得過788就可以。

不過最衰中灣繞出口整得衰,個中環出口基本係廢嘅,無 ...

我唔認為一條繞道慳到既時間足以令小西灣既居民改觀...

明明小西灣自己夠客做條繞道車去中環點解要搭你杏花邨?

qunow 發表於 2020-4-4 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-3 22:05
我唔認為一條繞道慳到既時間足以令小西灣既居民改觀...

明明小西灣自己夠客做條繞道車去中環點解要搭你 ...

其實唔係唔得,88X都係咁樣兜柴灣東…搭埋啲直去西區客