hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改8,8P,780,780P
開啟左側

建議修改8,8P,780,780P

brianso198 發表於 2020-4-4 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-4-4 00:06
其實唔係唔得,88X都係咁樣兜柴灣東…搭埋啲直去西區客

杏花邨可以搭到嘅區本身唔多,而到呢一刻為止,同意你講法,柴東係惟一出路。
但杏花邨道路網問題搞到好尷尬,做直出對外區嚟講容易兜走客,唔直出就好易趕客。
qunow 發表於 2020-4-4 03:55 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-4 02:03
杏花邨可以搭到嘅區本身唔多,而到呢一刻為止,同意你講法,柴東係惟一出路。
但杏花邨道路網問題搞到好 ...

我嘅意思係話,
小西灣→樂軒臺→繞道→中環→西區 (88X)

小西灣→杏花邨→繞道→中環→西區 (有人建議嘅路線)
唔係差好多
brianso198 發表於 2020-4-4 10:56 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-4 03:55
我嘅意思係話,
小西灣→樂軒臺→繞道→中環→西區 (88X)

講多次,
中環線的話小西灣夾柴東係極限...

小西灣走去夾杏花邨就算有西區都只係趕客之舉...

Ming@5119 發表於 2020-4-4 15:31 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-4 10:56
講多次,

其實你口中嘅"趕客"又有咩問題?

黨鐵杏花邨出中環要22分鐘
參考現時88X尾站到中環都係15分鐘
新嘅繞道線杏花邨尾站出中環都唔會耐得過15分鐘
以舒適度同速度黎講都可以吸納到杏花邨人

就算真係趕走小西灣客,都只係將佢由新線趕返去788
新城由頭到尾係冇賺少過
咁又點會"趕客"呢?
qunow 發表於 2020-4-4 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-4 10:56
講多次,

西行嘅話,經柴灣東或者經杏花邨其實無論用時定係觀感都係接近一樣
係東行先唔同講法
 樓主| Dexter981 發表於 2020-4-4 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2020-4-4 15:31
其實你口中嘅"趕客"又有咩問題?

黨鐵杏花邨出中環要22分鐘

證明你唔知咩叫成本
假設新路線單程cost係$300,要balance條數就要45人(300/6.7)
如果另外加資源情況下開條由小西灣經杏花邨去中環嘅巴士線,假設小西灣客真係唔接受新線,咁結果就係成條線完全依靠杏花邨,但原來杏花邨本身唔多人去中環返工,又或者啲人係會驚巴士塞車,結果新客唔夠45人,咁就已經蝕咗
又或者小西灣嘅人照坐新線,咁結果就係做返一大堆788嘅客,但杏花邨又因為得返企位而唔可能做多個45人,咁係一定蝕
既然蝕嘅機會比較大時候,我點解要將小西灣拉埋杏花邨一齊做?
 樓主| Dexter981 發表於 2020-4-4 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-4 02:03
但杏花邨道路網問題搞到好 ...

杏花邨道路網的確係比較麻煩
如果柴東開入去杏花邨再出公路,咁就柴東變咗同780車程相差不遠而且站位唔同,而放興華/康翠開嘅時候又唔可能比780或780P快嘅時候,結果條線可能要靠哂杏花邨去支持,但杏花邨有幾多人肯搭巴士係一個未知數

相反由杏花邨經柴東再上公路,雖然柴東容易啲吸引到新客同有效分流780部份客量,而且重組方法比較簡單,但相對地杏花邨因為站位問題,吸引力就比較低
但以賺到錢為準情況下,我認為第二個方案嘅蝕錢風險相對較少,所以我會傾向短期內用第二個方案去解決
qunow 發表於 2020-4-4 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2020-4-4 16:44
證明你唔知咩叫成本
假設新路線單程cost係$300,要balance條數就要45人(300/6.7)
如果另外加資源情況下 ...

我會建議開條新線經杏花邨,同88X聯合班次,方便吸引西區客
 樓主| Dexter981 發表於 2020-4-4 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-4 17:17
我會建議開條新線經杏花邨,同88X聯合班次,方便吸引西區客

咁嘅話收費就會同88X一樣
當柴灣東都唔鐘意比$9.5出中環時候,杏花邨又會有幾多人肯比$9.5出中環呢?
比地鐵仲貴點解唔搭返地鐵?
qunow 發表於 2020-4-4 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

Dexter981 發表於 2020-4-4 18:38
咁嘅話收費就會同88X一樣
當柴灣東都唔鐘意比$9.5出中環時候,杏花邨又會有幾多人肯比$9.5出中環呢?
比 ...

速度較快