hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改8,8P,780,780P
開啟左側

建議修改8,8P,780,780P

brianso198 發表於 2020-4-4 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2020-4-4 15:31
其實你口中嘅"趕客"又有咩問題?

黨鐵杏花邨出中環要22分鐘

小西灣搭788有幾快大家都知。
兜得杏花邨嚟788都到咗唔知幾耐。
小西灣夾杏花邨真係好?我完全唔覺。
尤其788自己早繁一大堆特車。

如果小西灣班客唔介意兜仲搞笑,好似118P咁去到杏花邨企緊人點解要坐。
小西灣夾杏花邨唔會係一個好方法。

可能我剛才用趕客字眼比較怪。
brianso198 發表於 2020-4-4 19:34 | 顯示全部樓層

88X就算真係要做我覺得應該開柴斜特而唔係照顧杏花邨,
但當88X做緊柴東既時候有D擔憂只做柴斜夠唔夠人...

但我相信繁忙時間試一班都可以, 780本身要兜金鐘同琳寶徑...

至於18X特車就算數啦, 唔該將果班車拉返去筲箕灣開算數.

brianso198 發表於 2020-4-4 19:38 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2020-4-4 17:08
杏花邨道路網的確係比較麻煩
如果柴東開入去杏花邨再出公路,咁就柴東變咗同780車程相差不遠而且站位唔同 ...

興華就難講少少,
因為條780P要出入康翠台,
但就算計埋呢個因素呢條線唔一定快過780P係真...

至於康翠台就更加唔好提,
架車去到康民工業中心後轉右行多幾個站就上公路,
根本無得比...

至於柴東我有計過數,
經杏花邨上公路同經柴斜上公路時間差唔多,
不過如果真係想有穩定既客源似乎杏花邨 > 柴東係不能避免...

8號個問題係佢兜柴斜,
話就話入柴鐵康翠台快小小不過對杏花邨黎講觀感極差...
不過8號都填左部分84功能就由佢...

qunow 發表於 2020-4-4 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-4-4 19:21
小西灣搭788有幾快大家都知。
兜得杏花邨嚟788都到咗唔知幾耐。
小西灣夾杏花邨真係好?我完全唔覺。

小西灣段可以主力吸西區客,原理同88X一樣
qunow 發表於 2020-4-4 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-4 19:34
88X就算真係要做我覺得應該開柴斜特而唔係照顧杏花邨,
但當88X做緊柴東既時候有D擔憂只做柴斜夠唔夠人...
...

唔明你講緊咩
brianso198 發表於 2020-4-4 21:08 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-4-4 21:01
小西灣段可以主力吸西區客,原理同88X一樣

88X真係好多客係應該加班多過開架經杏花邨既車囉...

但88X西區段係咪真係好多客先?

brianso198 發表於 2020-4-4 21:10 | 顯示全部樓層

即係咁,
就算88X真係要改善都應該開柴斜特多過理果個杏花邨...88X自己多客就應該加班。

18X而家咁樣做柴斜特根本唔理想...
新巴自己唔想拎多架車做柴灣斜,
但18X柴灣特客量證明班客有直車都唔一定會搭...

而柴灣斜興華一帶又唔係少人,
咁點解唔順勢開柴斜版88X?
東區定線抄足780P然後上東廊跟88X行有幾難?
照顧哂康翠台同興華邨之餘去中環時間又快...

杏花邨去西環一帶需求幾大我唔知,
但地鐵又唔洗轉車, 巴士一行中環時間又輸一截既時候,
我唔明點解要做咩小西灣 > 杏花邨 > 中環 > 西區

qunow 發表於 2020-4-4 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-4 21:08
88X真係好多客係應該加班多過開架經杏花邨既車囉...

但88X西區段係咪真係好多客先?

88X西區客唔係話有五六十人左右?
qunow 發表於 2020-4-4 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-4-4 21:10
即係咁,
就算88X真係要改善都應該開柴斜特多過理果個杏花邨...88X自己多客就應該加班。

而家個重點唔係88X點樣好,而係杏花邨出中環可以再做埋咩客而夠客
brianso198 發表於 2020-4-4 21:33 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-4-4 21:29
88X西區客唔係話有五六十人左右?

如果西區客五六十人嘅話老老實實,
表現正常囉。

但我覺得如果係咁,直接加班好過。

但如果成條線倒埋得60,連加班嘅機會都不應該有。