hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳出觀塘改動
開啟左側

將軍澳出觀塘改動

樓主| eg9515 發表於 2006-7-15 22:09 | 顯示全部樓層

再回﹕Macyer
其實我對將荃將沙是否有足夠客量開全日有懷疑,將荃如果經觀塘、黃大仙就夠囉,所以我覺得97A出觀塘快d轉會係一個較好的方案,至於98A早上四班特車,佢要行埋寶林、不經觀塘隧道,速度上係爭d,出觀塘d人亦好少會計準預時間去等呢d特車,普通乘客亦不清楚特車安排,是否有轉乘、班次如何等等,我覺得如全日有條約10分鐘的車係度,宣傳上形象上會係好d,d客係會轉投的,當然未必會多到要開10分鐘以內啦。
~誰@359~ 發表於 2006-7-15 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 eg9515 於 2006-7-15 22:09 發表
其實我對將荃將沙是否有足夠客量開全日有懷疑,將荃如果經觀塘、黃大仙就夠囉
所以我覺得97A出觀塘快d轉會係一個較好的方案

至於98A早上四班特車,佢要行埋寶林、不經觀塘隧道,速度上係爭d
出觀塘d人亦好少會計準預時間去等呢d特車,普通乘客亦不清楚特車安排,是否有轉乘、班次如何等等
我覺得如全日有條約10分鐘的車係度,宣傳上形象上會係好d,d客係會轉投的
當然未必會多到要開10分鐘以內啦。

咁我又覺得如果打通新界東既將沙線同接駁新界西既將荃線唔好客,整條97A出泥會幾好客囉…

咁不如你建議九記做多d宣傳先,再唔係既畀你拉埋去創紀啦…
而且,你話98A特車要經寶林,影響客量,咁97A一樣都要經,即係97A客量都唔會好
字大只顯得人自大
 樓主| eg9515 發表於 2006-7-15 23:03 | 顯示全部樓層
97a至少是轉東轉西都得

宣傳不單只是派下傳單咁,要係經常有架車係度行,有人搭過,口耳相傳,呢d先係宣傳,唔係個個都會日日上討論區留意住d巴士新聞

經寶林意思指經寶仁樓、英明苑兩站,行新都那邊會直接d
fleetline 發表於 2006-7-15 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-15 21:19 發表

咁如果將沙真係需求大,而98A客又減得好多,減班就點都合理既

咁呢個分拆入面,山上客要繼續畀四個九,都係唔似山下咁全日有98D
但係就要畀人減車,山上客冇要求冇利益但係就要畀代價,合理嗎?

既然你咁支持開將沙線、沙荃線,但係開線都要用車架,
咁請問由邊條線抽車?

講番樓主個建議,95M增加轉乘已對山上客有利益吧
fleetline 發表於 2006-7-15 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-15 22:22 發表

咁我又覺得如果打通新界東既將沙線同接駁新界西既將荃線唔好客,整條97A出泥會幾好客囉…

咁不如你建議九記做多d宣傳先,再唔係既畀你拉埋去創紀啦…
而且,你話98A特車要經寶林,影響客量,咁97A一樣都要 ...

一條將沙線唔夠客,一條將荃線唔夠客,但兩條線既客量夾埋
就唔等於唔夠客吧,加上去觀塘既客,我就唔怕佢唔夠客
~誰@359~ 發表於 2006-7-15 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 eg9515 於 2006-7-15 23:03 發表
97a至少是轉東轉西都得

宣傳不單只是派下傳單咁,要係經常有架車係度行,有人搭過,口耳相傳,呢d先係宣傳,唔係個個都會日日上討論區留意住d巴士新聞

經寶林意思指經寶仁樓、英明苑兩站,行新都那邊會直接d

但係將沙線同將荃線照顧唔到,而對山下居民又有需求既路線
只有1A、3D同17呢三條,但係為左要轉到呢三條線而開97A:
1.要山上乘客受罪,班次大減但需求不變
2.將沙線同將荃線開辦機會變得極為渺茫,因為轉車實在太方便
3.要照顧坑口上山乘客,而需要改動93A或者其他去寶林既路線
咁仲值唔值得?
如果你要轉果三條線,OK!你可以整幾班特班,但係而家特班客量對比起98A實在太差

哦…咁即係話98P要全日啦,因為要畀山上居民知道佢既存在…係咪咁?
口耳相傳,你叫D議員出下力,搵人同D等車客派下傳單
一傳十咪十傳百囉,係咪下下要將條線全日?唔怪得之有人要求98S全日啦

咁可以同特班改左道先,反正寶仁樓上山同入隧道既時間只係差三兩分鐘
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-7-15 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-15 23:25 發表

一條將沙線唔夠客,一條將荃線唔夠客,但兩條線既客量夾埋
就唔等於唔夠客吧,加上去觀塘既客,我就唔怕佢唔夠客

可以講既只係將沙線同將荃線唔會唔夠客,因為當中仲包括去新界東西既客
如果兩條線做晒咁大個新界既客都話做唔住,咁唔通97A又會做得住?奇蹟呀…
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-7-15 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-15 23:17 發表

既然你咁支持開將沙線、沙荃線,但係開線都要用車架,
咁請問由邊條線抽車?

講番樓主個建議,95M增加轉乘已對山上客有利益吧

自己搵囉,開呢兩條線梗係自己搵車嫁啦
反正將沙線同將荃線同98A完全唔係果回事,你估E22A同E22B咩…
咦,咪住,你又好似自打咀巴喎
點解開E22B果陣就話要自己搵車,開將沙將荃就要同98A開刀?

好似你話冇需要同95M加轉乘嫁喎
而且我都講左幾千次幾萬次,九記Say晒No唔肯同95M加轉乘呀珍寶先生
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-16 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-15 23:32 發表

但係將沙線同將荃線照顧唔到,而對山下居民又有需求既路線
只有1A、3D同17呢三條,但係為左要轉到呢三條線而開97A:
1.要山上乘客受罪,班次大減但需求不變
2.將沙線同將荃線開辦機會變得極為渺茫,因為轉車 ...

對各下而言,反對既原因只是第一點呢
但係需求細左,減班又係一個合理舉動哦

將沙線同將荃線都冇可能照顧到去竹園,聯合道一帶,
甚至大埔公路沿線,又豈只3條呢?

相反,開觀塘線可以令所有轉乘客受惠,更加強了將軍
澳去觀塘既競爭力
fleetline 發表於 2006-7-16 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-15 23:37 發表

自己搵囉,開呢兩條線梗係自己搵車嫁啦
反正將沙線同將荃線同98A完全唔係果回事,你估E22A同E22B咩…
咦,咪住,你又好似自打咀巴喎
點解開E22B果陣就話要自己搵車,開將沙將荃就要同98A開刀?

好似你話冇 ...

咁我又睇唔出將沙線同將荃線同98A冇關係哦

將沙線同將荃線的客來自邊度,最主要咪係98A
唔搵98A又搵邊個開刀先合理?

自己搵車? 咁你就當97A自己搵車啦,既然你覺得
開兩條線自己搵車冇問題,97A自己搵車都冇可能
有問題掛

我唔認同,唔等於樓主個建議冇比利益山上人
九巴唔肯都係因為98A行山,如果98A行隧道,
95M就有得加轉乘,到時咪兩家得益