hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

Waiyin12 發表於 2020-11-21 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2020-11-21 16:04
272S其實應該改全日及延長至白石角,改稱272M

應該74D飛大埔市內,九龍段縮去黃大仙
然後谷密佢送大窩西、白石角客上大老山轉車
271_N271 發表於 2020-11-21 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2020-11-21 19:15
71K唔少轉乘客來自那打素
太和唔係做尾站都接近落哂地底
74D不如太和站後行大埔太和路停一田後直飛白石角 ...

74D而家都係靠廣福道、廣福邨執雞,
停一田根本唔使玩,冇人會去搭
ksmbh 發表於 2020-11-22 00:15 | 顯示全部樓層
跟本一開始算死草,
揾條74D收$14.8打劫白石角科學園客好似好醒,
到而家客多又尾大不掉.

做密74P又位位變特價$10.1,
要74D加到半個鐘,
條74D條線又長 仲要過左大埔墟又唔係好多客,
結果成本又貴.
全日272S最有效率但就收得仲平.
終於大部份客搭27/27A沙田轉車
白石角大埔堆客直接送曬比806算....

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 呢篇要貼堂,完全講出重點

查看全部評分

andy1010 發表於 2020-11-22 00:39 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2020-11-21 22:42
74D而家都係靠廣福道、廣福邨執雞,
停一田根本唔使玩,冇人會去搭

只係博太和尾站, 一田搶走少少大中客, 再加埋白石角科學園可以填得返廣福道既客。廣福邨其實無咁大影響, 因為下繁有74X踢車去廣福起載, 又有特別班大中下一站廣福, 而且仲有部份人會行去宏福搭75X去大隧轉。74D反正一個鐘一班, 蝕極有譜
當然我都好同意之前所講將74D倒返入74X, 不過已經唔會有可能, 九巴就係要你硬食14.8
iseen 發表於 2020-11-22 02:31 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2020-11-21 16:39
只係博太和尾站, 一田搶走少少大中客, 再加埋白石角科學園可以填得返廣福道既客。廣福邨其實無咁大影響,  ...

根本就係,74D南行執唔到雞,寧願佢大埔市段飛多些少,只做太和、超級城
回程客就基本上客可以行多些少,停超級城已經做到埔中+寶湖,無謂入廣褔道塞

家陣應該做既係,74D 南行頭車 7點開,一做鐘一班,74C 就唔做 7點正 同 8點正班次。富蝶開三班74X 特,07:15, 07:45, 08:15,行南運路經新興,廣褔走。
順手將運頭塘特改達運路上公路走,唔行廣褔。7:00, 8:25 同 8:45 班次可以入白石角。

長遠計,要執執74X 早繁特 (06:55 - 10:10)。可能要做多些少埔中 - 南運路 (新興) -  大埔太和路直出公路班次,其他班次就直接安祥路甚至廣褔道起載
kitarolo 發表於 2020-11-22 12:01 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2020-11-22 00:15
跟本一開始算死草,
揾條74D收$14.8打劫白石角科學園客好似好醒,
到而家客多又尾大不掉.

而家個制度係$10.1有排都
未加到$14.8,咪唯有開啲夠
里數嘅線直接跳過加價審批
區外人甚至宣稱74D幫緊74X
但無考慮實際上由便宜路線抽車
過貴線,結果就算願付貴價買時間
但貴嗰條線一般都勁疏車,無得話
靠ETA就大晒,因為唔會早咗有車。

機場A/E線亦如此
有一段時間狂開A線,話就話有新
資源,但疏車兼唔停東涌,轉車又唔係
(接近)無縫接駁,運吉知都唔會理。

唔知下次加價幾時批
劃一加價百分率其實有問題
應該已收到最盡嗰啲唔准加
例如74D需凍結未來數次加價
74X即使加15%都要第三次調整
先會越過$14.8嘅水平,而唔係將
成個收費等級表統一向上調整。

有人會拗咁始終有幾年
74X仍便宜於74D,咁要計返
兩者班次同實際載客比率,亦
有空間令營運商有心做舊線。

機場A/E線亦如此
E線每次加幅達兩成,都總比
所謂A轉E免費呢種皇恩浩蕩
都至少有直達車,就算唔計疫症
有啲A線非繁客少到本都攞唔返
A線未來都凍結而俾E線追返先合理
Waiyin12 發表於 2020-11-22 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-22 12:01
而家個制度係$10.1有排都
未加到$14.8,咪唯有開啲夠
里數嘅線直接跳過加價審批

九巴梗係想更多74X北行大埔客上74D啦
到時抽74X同其他字母車開大量74D入埔中、飛白角名義特班 (話加強太和服務,跟住話係特班唔整分段)

kitarolo 發表於 2020-11-22 12:25 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-11-22 12:17
九巴梗係想更多74X北行大埔客上74D啦
到時抽74X同其他字母車開大量74D入埔中、飛白角名義特班 (話加強太 ...

做到咁難睇直接將74D與74X
表列班次交換,啱唔啱你口味?

同樣道理機場A線E線亦應如此。
Choi 發表於 2020-11-22 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-11-21 17:48
其實 74D 應該要改返 30 分鐘一班,唔兜廣福同廣福道,行運頭塘同南運唔直接上富亨,汀角路返太和,已經 ...

打劫74A三部車已經夠
ksmbh 發表於 2020-11-22 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層

74A新田圍同埔公點搞? 運頭塘將74D達運路落吐公補位代74A.