hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

Oliver_ME16 發表於 2020-11-23 19:56 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2020-11-23 19:14
我就放5點, 6點, 7點, 落到廣福差唔多搭4, 都算接近睇到一半下繁74D出九龍既班次 (因為30分鐘一班)
班客 ...

咁的確74X本身都係唔夠車,
不過要74D行一田,倒不如拉去富亨富蝶尾站出公路,
分散74X大中總站客源(特別有一部份係71B轉落黎)
我...
Oliver_ME16 發表於 2020-11-23 20:00 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-11-23 11:09
74X非繁上公路其實好快,仲要開4-9。
你話靠執雞唔健康,我係認同嘅,
但總好過改快但吸唔到客,雞又執唔 ...

哦,咁不如大埔墟加廣福獨立成線開3個字一班好唔好?
咁你地富亨禁衛軍鐘意點飛都得,係咪?
一陣又話人廣福保衛師,
一陣又話唔好改74X費時拉疏,
你其實有冇考慮清楚你想要D乜

我...
天空之神 發表於 2020-11-23 20:13 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-11-21 21:37
唔該唔好本末倒置,本來74X就好地地,
係老九自己要開74D、74P做新區客,但又要搶無跌過客既74X資源去做 ...

其實幫佢解決到部分埔中外圍或由71B 轉74X 既客,除笨有精

講到尾,廣福道同廣福係咪要咁多線齊齊塞先
.
tkf_2005 發表於 2020-11-23 23:14 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-23 01:58
除非新 74A 夠車做到 半個鐘一班 (以現有車量,仲差一架車,入富蝶就差兩架),否則做唔到大隧轉乘另外有 ...

與其永續74A,
不如倒埋果2部落74D加到全日至少30MINS 一班,

然後72A/73/73A 重組變兩條啦,,,,

S3BL100 發表於 2020-11-23 23:32 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-23 01:58
除非新 74A 夠車做到 半個鐘一班 (以現有車量,仲差一架車,入富蝶就差兩架),否則做唔到大隧轉乘另外有 ...

74A 行得埔公就真係唔好諗住主打大埔新巿鎮來往九龍東

做多功能流水同轉乘線好過

如果想認真做富蝶富善出九龍東,係應該藉人口增加,新增資源,砌多條線。個人偏好係 74D 改停超級城同加班同時,頭車提早至七點,然後直接將 74C 變成富蝶 - 富亨 - 南運路直插 - 大埔墟站 - 運頭塘尾站走,呢個行法覆蓋到最多 74X 盲點,有潛力加到基本班次 15 分一班

前面唔記得邊版有版友提到 74D 兜富蝶,固然係一條出路,但咁就要最遲新興尾站出白石角,而且基本盤班次未必去到富蝶掃落運頭塘走線既水平

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-11-23 23:39 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-23 00:03
74D補70X歷史可以既往不究
都唔係再錯落去繼續抽74X資源嚟
加密,轉全日30就肯定唔止用多一倍車

科學園係沙田區,但問題係無居住人口,坐 74D/74P 前往科學園既人係來自大埔同觀塘區

如果真係要講資源論,其實係無理由沙田區出資源,況且有居住人口既白石角係屬於大埔區

雖然當日開 74D 係錯,但而家個局係差過 74D 做半粒鐘一班,因此唔可以話而家再幫 74D 進一步加班係錯

另外我無提出過 74D 入九龍灣⋯

ky927 發表於 2020-11-23 23:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-23 23:32
74A 行得埔公就真係唔好諗住主打大埔新巿鎮來往九龍東

做多功能流水同轉乘線好過

agree. 74A留得低,其實可以改行大老山,剩係大老山可以轉黃大仙/觀塘/673 個selling point都好過死兜沙田。主打係運頭塘個邊。

BTW,唔知上繁行上路會唔會穩定過吐露港?
kitarolo 發表於 2020-11-24 00:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-11-23 23:39
科學園係沙田區,但問題係無居住人口,坐 74D/74P 前往科學園既人係來自大埔同觀塘區

如果真係要講資源論,其實係無理由沙田區出資源,況且有居住人口既白石角係屬於大埔區

雖然當日開 74D 係錯,但而家個局係差過 74D 做半粒鐘一班,因此唔可以話而家再幫 74D 進一步加班係錯

另外我無提出過 74D 入九龍灣⋯

長遠科學園係會有民居嘅
(報章連結按此)

74D進一步加班無錯,但無得再
抽74X嚟做,咁咪由K廠出車囉。

74D入九龍灣係我嘅意見
如果講獨市位老隧無九龍灣
全日路線,至於為74D諗大埔區
內獨市位,基本上大窩西、白石角
必做而所謂僅停一田,對九汽都無好處

另外白石角屬大埔區有居民,又唔見
74C停俾佢哋,好過現時74D過咗早繁
先有南行車嘅問題? 因為計完得不償失。
S3BL100 發表於 2020-11-24 00:26 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-23 23:44
agree. 74A留得低,其實可以改行大老山,剩係大老山可以轉黃大仙/觀塘/673 個selling point都好過死兜沙 ...

運頭塘倒不如藉富蝶之便,砌多條打直切落既吐公大隧線好過

74A 我想變成工業邨 - 富蝶富亨 - 廣福 - 埔公 - 沙田巿中心 - 大老山 - 九龍灣,主打以下幾類客:

1. 埔公來往沙田巿中心
2. 埔公大隧轉乘(唔係要快,純粹係駁通網絡)
3. 大隧九龍灣轉乘
4. 九龍灣來往沙田巿中心/源禾路
5. 富蝶富亨來往沙田巿中心/源禾路
6. 原有 72A 大部分客源

食埋 72A 果份,加到半粒鐘一班,都可以慳一兩部車出來

S3BL100 發表於 2020-11-24 00:29 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-24 00:08
長遠科學園係會有民居嘅
(報章連結按此)

咁我同意而家上繁 74C、上繁後 74D,白石角上繁無車出九龍東既安排係相當唔理想。上面有提到我認為 74D 應該提早七點頭車,然後 74C 直接變富蝶東九線

停一田只係因為咁行最快,又可以減少同 74X 重疊。就算畀你變太和尾站,太和都要轉一圈,唔見得會快過停一田,而超級城站位唔係無用,尤其回程