hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

Waiyin12 發表於 2020-11-22 19:58 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-11-22 12:25
做到咁難睇直接將74D與74X
表列班次交換,啱唔啱你口味?

唔係我想
只係九巴為咗賺到盡,佢可以咁做
https://www.instagram.com/_yying.__/
ky927 發表於 2020-11-22 21:26 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2020-11-22 18:37
74D+74P各自全日60分班會唔會好過74D全日30分班?
74D北區又加把口,大埔又唔鍾意
同埋聽講74D有唔少車要私 ...

其實74A改行大老山,放棄沙田,應該起碼比現在走線幫到74X。車程短左,大埔公路又可以上到大老山駁腳,選擇多啲
tkf_2005 發表於 2020-11-22 22:35 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-11-21 22:42
74D而家都係靠廣福道、廣福邨執雞,
停一田根本唔使玩,冇人會去搭

問題係74D 真係執到雞?

我企廣福道等74X,見74D都唔上啦...假設有74X 5分鐘內到

如果係咁,不如74D踢出太和路做特快好過,

起碼白石角班後生租客/業主唔係下下入大埔墟買野,停太和路比佢地揀落大埔墟定一田好過,

再者,拉多水太和客搏 D車 "特快"番太和唔洗入廣福道排隊塞落客
tkf_2005 發表於 2020-11-22 22:37 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-11-22 14:02
1.74D執唔倒雞只係閣下主觀意見,下繁廣福道廣福邨兩個站隨時坐爆你一部74D
2.停超級城即係停一田?大中唔 ...

74D執到雞,因為74X回唔切車,踢左堆車出廣福邨啊嘛,

再者,無74D之前,部車都係74X,
果陣下繁班班出大埔市區線唔計271,基本冇十成都7成滿,

依家觀塘日日塞到豬咪咪,話之係D定E定P定X都見車上架啦...

科學園都開到幾班特,就知果個鐘數大埔市內出觀塘都爆緊鑊,

啊唔好意思,班科學園特又係74X原線抽O既

如果5分鐘後有74X,您估班客會唔會上74D??

Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-22 22:56 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-22 14:53
有一個本質上嘅問題無解決到
74E全日化同樣由74X抽取而非新
資源,到時一樣有人話74E幫輕74X

如果再諗上多一個層面
74E做全日既話其實可以係75K抽車而非一定75K
郊區長途客由巴士處理
短途由小巴做
好過大家互相直接搶
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kitarolo 發表於 2020-11-22 23:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-22 22:56
郊區長途客由巴士處理
短途由小巴做
好過大家互相直接搶

其實呢無論周末假日或平日上繁,
75K主要係俾汀角路中間嘅客用嘅
小巴相信龍尾甚至總站都已經上滿
75P又得一班,75K入工業邨都硬食。

74E收咁嘅票價掠水事少
若抽75K嘅車做會好大問題
我話停大埔中心第五期/新興花園
都已經令部分汀角路居民不便,假設
當中又有需要到港鐵站者,例如下程
往沙田/北區,亦唔係74E可取代。
Oliver_ME16 發表於 2020-11-22 23:08 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-11-22 22:37
74D執到雞,因為74X回唔切車,踢左堆車出廣福邨啊嘛,

再者,無74D之前,部車都係74X,

1.大埔白石角流水唔應該只靠74D一個鐘一班去做
2.如果你講係事實,806系應該一田多人上落過大埔墟.
但事實好明顯近七八成客都係大埔墟一帶落
3.我再重申一次,74X正常情況下繁根本冇吉車落廣福起載,
過得鐘既車都直接一腳踢左出去對面,74D要簡化大埔市內走線唔係問題,
但對比起富亨富蝶,一田根本唔係一個好選擇
如果停一田,倒不如直接帝欣之後轉上公路,咁一定最快

我...
S3BL100 發表於 2020-11-22 23:32 | 顯示全部樓層

74D 既問題係,開一粒鐘一班係衰過唔開或者開半粒鐘一班

但可惜大窩西潑左出去既水係收唔返,所以唔開然後還車畀 74X 並唔係一個可行選擇,當日開 74D 係錯唔代表而家還原係岩或者行得通

所以最理想只能搵方法加到半粒鐘一班。而與其執雞,做返多少少獨巿或獨特功能仲好,停一田然後直出會好過行廣福道

或者另一個可能係 74E 非繁都開一粒鐘一班,兼加經白石角科學園,同 74D 做聯合班次

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-11-22 23:35 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-22 21:26
其實74A改行大老山,放棄沙田,應該起碼比現在走線幫到74X。車程短左,大埔公路又可以上到大老山駁腳,選 ...

我唔覺得咁樣可以幫到 74X 幾多

74A 改行大老山就不如同 72A 合併,工業邨 - 兜入富蝶富亨 - 新興 - 廣福 - 大埔公路 - 源禾路 - 沙田巿中心 - 大老山 - 九龍灣

慳多一兩部車之餘,又可以做多功能轉車駁腳線

fb.com/scientisthk2usa/
kitarolo 發表於 2020-11-23 00:03 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-22 23:32
74D 既問題係,開一粒鐘一班係衰過唔開或者開半粒鐘一班

但可惜大窩西潑左出去既水係收唔返,所以唔開然後還車畀 74X 並唔係一個可行選擇,當日開 74D 係錯唔代表而家還原係岩或者行得通

所以最理想只能搵方法加到半粒鐘一班。而與其執雞,做返多少少獨巿或獨特功能仲好,停一田然後直出會好過行廣福道

或者另一個可能係 74E 非繁都開一粒鐘一班,兼加經白石角科學園,同 74D 做聯合班次

74D補70X歷史可以既往不究
都唔係再錯落去繼續抽74X資源嚟
加密,轉全日30就肯定唔止用多一倍車
科學園有受惠必須由沙田出資源,理論上
屯馬線落到紅磡假設唔上繳嘅就會有資源
不過可以先睇吓我#36,#41點講。

獨市位嘅、九龍嗰邊扔入九龍灣亦不太實際。