hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳巴士路線建議第三號白皮書 - 本文可鎖 ...
開啟左側

將軍澳巴士路線建議第三號白皮書 - 本文可鎖

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-29 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-29 21:25 發表

296C有九架正字軌,55分鐘一個單,正常都唔駛開15分鐘一班啦

仲幾乎唔記得601有2架車要攝296C,一轉110分鐘用11架車要15分鐘一班?
你都唔會信啦

咁98A全線十七架車,但係最密都係得七分鐘一班咋喎
點解?咪因為d車柯打走晒囉…
同埋唔好轉移視線,不如貼個詳細時間表出泥睇睇啦,我都好想知道
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-29 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-29 21:17 發表

冇人話非繁時唔可以密過繁時,只是繁時和非繁時班次都不足吧

非繁時可以靠柯打,繁時就真係要搵下車先得
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-29 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-29 21:15 發表

除了早上繁忙時間,我又唔見得山上去九龍灣要用一架巴士載

main point講過唔只一次,你冇理由要人比更高既車費、更多既時間,
仲要轉車去同一目的地吧!

反對冇理由?
102撥一半車入工業區,咪直接影響原有102乘客
297入工業區,是否唔駛兜上山先,冇理由要原297乘客
用更多時間乘車吧!

我講左咁耐都冇講過結論,成個建議對將軍澳區大部份人均冇利
寶林既人98D疏左,98S冇埋冇
坑口既人要用更長時間坐297,692減車減到嚇親人,下午繁時98D
又疏左
尚德人296A、296D無端端比人減班,692減車減到嚇親人,296M由
大巴轉小巴,隨時車都上唔到
調景嶺人冇左796B,797M等線,選擇又小左

唯一在這個建議有利的,只有山上的一羣吧!

又未必…去行街既點都會有
而且111個改道方案好似已經ban左

最多人既時間已經可以照顧,正如點解你覺得93K可以只開朝早

我只係講過部分,唔係一半,佢鐘意既可以一個鐘先入一班都得
297唔上山,係咪唔洗做埋93K果份先,係咪唔洗收七個半先

慶幸你留意到98D呢個Bug,當然啦,呢個可以透過調整98D同98P班次
令寶林可以有返五分鐘一班,希望夠Quota啦
坑口已經有296C,清水灣半島有796C,寶林唔夠客開98S
坑口既人花多既時間最多兼且冇乜機會出現五分鐘差距,唔好睇到上山咁恐怖
98D下午係疏在出尖沙咀,返將軍澳個問題唔係太大,因為同時有寶林客會快左
將沙將荃開左,296A客少左減班好合理
296D只係將兩班車拉左去健明開,實際尚德客既班次冇變
692班次一向都係過多
返學時間會加車由尚德去寶林
796B半個鐘一班根本就係有等於冇
你好應該知道797M有幾多人坐

山下人會有將沙將荃線,坐297慢三分鐘平七毫子兼繁時仲反而快左
入工業村既人轉車優惠多左平左方便左
坑口學生返學上車更容易
區內客來往各地可以唔洗轉車
寶林客去九龍灣唔洗畀七個半咁貴
全將軍澳去西九龍可以減價
呢D你全部都睇唔到,算啦算啦,我做乜你都唔順眼嫁啦
我反而想知點解呢個Plan咁多人睇過,你果d問題係得你一個提出泥
究竟係人地唔關心山下居民利益,定還是大部分人都覺得呢d唔係問題
亦請你放心,我識分咩意見係岩用,有咩意見係可以放入垃圾筒

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-29 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-29 22:03 發表

又未必…去行街既點都會有
而且111個改道方案好似已經ban左

最多人既時間已經可以照顧,正如點解你覺得93K可以只開朝早

我只係講過部分,唔係一半,佢鐘意既可以一個鐘先入一班都得
297唔上山,係咪唔洗 ...

去行街既點都會有,但係用小巴都夠載

最多人既時間已經可以照顧,但其他時間係咪等於有得佢地去死?

拉102入去,影響原有102乘客係必然,
93K果份,用105+111搞掂

調整98D班次,只會令坑口既人更難上車,寶林人都唔會因此而快左

98S寶林佔了半車客,開2班車剩做寶林都唔見得唔夠客

將沙將荃開左,296A客冇少左減班點會合理

296D實際尚德客既班次冇變,但係多左堆人足以令佢地上唔到車

692班次一向唔係過多,新巴時段直頭叫疏

796B/797M客量唔係多,但唔等於完全唔駛理佢地

將軍澳既人大部份人都係去九龍返工/學,將沙將荃線對佢地的效益
唔會好似你想像得咁好

入工業村轉乘不及以前多

坑口學生返學上車一般都冇困難

區內客來往各地都一樣有機會要轉車

全將軍澳去西九龍可以減價,但西九龍返將軍澳可能要加價

呢D野唔係睇唔到,但係整體建議唔見得對將軍澳大部份人
有好處既時候,點解我要贊成?
fleetline 發表於 2006-7-29 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-29 21:40 發表

咁98A全線十七架車,但係最密都係得七分鐘一班咋喎
點解?咪因為d車柯打走晒囉…
同埋唔好轉移視線,不如貼個詳細時間表出泥睇睇啦,我都好想知道

夜晚296C有車柯打其他線?
我就未見過啦
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-30 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-29 23:41 發表

去行街既點都會有,但係用小巴都夠載

最多人既時間已經可以照顧,但其他時間係咪等於有得佢地去死?

拉102入去,影響原有102乘客係必然,
93K果份,用105+111搞掂

調整98D班次,只會令坑口既人更難上車,寶林人都唔會因此而快左

98S寶林佔了半車客,開2班車剩做寶林都唔見得唔夠客

將沙將荃開左,296A客冇少左減班點會合理

296D實際尚德客既班次冇變,但係多左堆人足以令佢地上唔到車

692班次一向唔係過多,新巴時段直頭叫疏

796B/797M客量唔係多,但唔等於完全唔駛理佢地

將軍澳既人大部份人都係去九龍返工/學,將沙將荃線對佢地的效益
唔會好似你想像得咁好

入工業村轉乘不及以前多

坑口學生返學上車一般都冇困難

區內客來往各地都一樣有機會要轉車

全將軍澳去西九龍可以減價,但西九龍返將軍澳可能要加價

呢D野唔係睇唔到,但係整體建議唔見得對將軍澳大部份人
有好處既時候,點解我要贊成?

110唔夠載,都只係限於朝早時段
當你覺得93K可以只開朝早既時間,將南都可以咁做
但係請你睇埋地鐵行邊度先講邊條要全日

我相信冇人會死

你梗係想寶林冇105坐,山上客終於可以獨霸一條密車既小巴線

你指咩時段?

半車客就夠?咁你以後唔好再提要將95M點點點啦
我又唔信93K連半車客都冇

即係98A可以唔洗減車,況且你問下其他人
佢地都會覺得少左客

當98P仲可以上得晒寶林客果陣,我又對將南既客量冇乜信心喎

即係我Keep返咁上下就得,反正都上東廊快一截

M298已經Cover將軍澳站

你又如何解釋議員而家著眼於將沙線?

但係平左好多

可以肯定既係每日有大量學生係打的、坐98A上康盛返學

但係去區內都要轉,我覺得係折墮、病態

要加價果班,慳既時間最少五分鐘,一毫子換一分鐘
仲有更密班次,抵丫

我唔覺得將個著眼點放o係非繁時冇人出入將軍澳既九龍灣工業區
可以幫助到呢個討論,你不妨諗下點解只係得你提出咁多疑問、問題
究竟係邊個既問題呢?我唔想有人故意留難囉
你講左咁多意見,有用既我一定用,正如我已經放左694個建議入垃圾筒咁
但係我唔認為你所有既意見都有需要再討論,好似寶林坑口都要有直接隧道車去西九龍咁

我諗講到呢度,d意見已經好足夠,篇文某程度上已經可以鎖
希望o係下個建議,各位板友可以再一次表達你地既意見
有用既我一定會攝高床板諗掂佢
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-30 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-30 00:15 發表

110唔夠載,都只係限於朝早時段
當你覺得93K可以只開朝早既時間,將南都可以咁做
但係請你睇埋地鐵行邊度先講邊條要全日

我相信冇人會死

你梗係想寶林冇105坐,山上客終於可以獨霸一條密車既小巴線
...

110/111唔夠載只係限於朝早時段,其他時間真係小巴都有位剩,
開93K完全是浪費之作。

當建議95M取消的時候,有人會因為秀茂坪道要比多少少錢而嘈,
而家連直車都冇,你連貴小小都覺得可以嘈,而家人地連車都冇得
搭,你竟然覺得合理? 明顯係雙重標準哦

105冇需要改,由將軍澳山上去土瓜灣,105搞掂

98D下午繁忙時間有上唔到車情況,如果將部份車改上山,只會令
坑口人更難上車。

半車客唔夠嫁,但95M去秀茂坪道/93K去觀塘道連半車客都冇

我問過幾個人,個個都話冇興趣行去寶邑路轉車
合理? 又有邊個話合理?

將南人口有幾多? 山上人口有幾多?
兩者跟本唔可以混為一談

係呀,KEEP返原有班次就得,
唔該繁時11分鐘一班,非繁時13分鐘一班

你當調景嶺不存在?
以前就轉大部份線都有得平,而家轉幾線先有得平

介意價錢的話,早就坐15

去區內都要轉係折墮、病態
但你而家建議都要人區內轉車
咁你個建議是否都係折墮、病態?

咁你就唔好話去西九龍全部人平左

故意留難? 我就唔會咁做啦
但係個建議既BUG實在太多,我做既只是善意提醒

另外,成個建議冇效地提升巴士每小時載客量,反而
令大部份人更麻煩,巴士公司賺得更小,乘客更唔方
便,你應該要攝高床板重新諗掂啦
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-30 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-30 10:13 發表

當建議95M取消的時候,有人會因為秀茂坪道要比多少少錢而嘈,
而家連直車都冇,你連貴小小都覺得可以嘈,而家人地連車都冇得
搭,你竟然覺得合理? 明顯係雙重標準哦

105冇需要改,由將軍澳山上去土瓜灣,105搞掂

半車客唔夠嫁,但95M去秀茂坪道/93K去觀塘道連半車客都冇

我問過幾個人,個個都話冇興趣行去寶邑路轉車
合理? 又有邊個話合理?

將南人口有幾多? 山上人口有幾多?
兩者跟本唔可以混為一談

係呀,KEEP返原有班次就得,
唔該繁時11分鐘一班,非繁時13分鐘一班

你當調景嶺不存在?
以前就轉大部份線都有得平,而家轉幾線先有得平

介意價錢的話,早就坐15

去區內都要轉係折墮、病態
但你而家建議都要人區內轉車
咁你個建議是否都係折墮、病態?

故意留難? 我就唔會咁做啦
但係個建議既BUG實在太多,我做既只是善意提醒

另外,成個建議冇效地提升巴士每小時載客量,反而
令大部份人更麻煩,巴士公司賺得更小,乘客更唔方
便,你應該要攝高床板重新諗掂啦

工業區只有繁時先有需求,呢個已經係公認既事
即係話全香港大部分巴迷都係雙重標準

寶達呢?當你覺得自己唔可以行幾分鐘坐地鐵果陣
唔通寶達又可以行落山坐11X?雙重標準喎

唔夠你又話開?你玩野呀

好呀,咁佢地鐘意既咪繼續坐296A去觀塘轉38、42C囉
不過坐多兩坐佢地就會覺得行幾分鐘但係快一截係賺返晒

將南有咩交通,山上有咩交通?

呢個係九記班次來的,而且我既意思係做返而家你覺得疏既班次出泥就得

轉大部分線,但係果堆線既功能都係有重疊
坐797M仲衰,平得一蚊幾毫,而家唔同呀,下下三個半三個半咁

個個都介意價錢,問題係你冇得介意,因為你o係坑口都上唔到15

邊度有呀

善意提醒就唔會為左一個公認非繁時會係白兜、冇客既地方去講

巴士自己每個鐘載客量一定唔會不變
你不妨數下呢個建議入面用車係多左定少左
大部分人更麻煩?賺少左?我又唔覺呀,定係你覺得你自己麻煩左咋
山下客繁時去土瓜灣快左又平左,山下客得益
將沙將荃開左,坑口寶林客點都會係得益果個
296C拉左去坑口,坑口又係得益果班
資源調去98P,最少朝早o係坑口唔洗不停咁開d互相爭食既班次
似乎有部分既意見都係就住尚德客利益受損而去講
請唔好抹殺其他可以得益既山下人既權利
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-30 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-30 10:31 發表

工業區只有繁時先有需求,呢個已經係公認既事
即係話全香港大部分巴迷都係雙重標準

寶達呢?當你覺得自己唔可以行幾分鐘坐地鐵果陣
唔通寶達又可以行落山坐11X?雙重標準喎

唔夠你又話開?你玩野呀
...

九龍灣工業區係一個商貿區黎架
裡面唔咪淨係得工廠, 有大把中小企
佢地唔咪淨係得返放工時候至有人出入架
你不如話秀茂坪去翠林兩個都係住宅區
更加唔值得有一條全日既路線出入

寶達? 拉11x咪得囉

兩架半滿的車等於一架滿既車
所以我只要求開兩班98c寶琳特車

我唔駛行,仲有得轉車, 咪仲快? ;p

九記還九記,新記還新記,
既然話要做番原有班次,
甘咪九巴照開13分, 新巴照開18-20分囉

以前我轉車,就去美孚,尖沙咀,小西灣都得
宜家我最遠去到邊呀?
而且我去到呢3個地方都係平$3.5

有人提及過
坑口上15係無問題wo
而且都唔值得為左一班人有平少少既車
而令到更多人無車坐

照你既建議
我由調景嶺去工業村, 可以唔駛轉車咩? ;p

我又唔認同經九龍灣工業區係白兜

架車載客量係唔會變
變既只係乘客多寡
做到每個小時最多客至係上算

我承認我係麻煩左
土瓜灣係平左, 但係實慢左
沙將,沙荃開左,但要累及往九龍的線要減班
資源調去98p, 只會令到下午繁忙時間坐98d去坑口既人更難上車
部份既意見係就住尚德客利益受損而去講
但有部份意見都係就住寶琳,坑口同將南利益受損而去講既

請唔好繼續剝削山下人本身有的巴士服務