hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳巴士路線建議第三號白皮書 - 本文可鎖 ...
開啟左側

將軍澳巴士路線建議第三號白皮書 - 本文可鎖

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-23 19:58 發表
86區隔離就係工業村,而且幾年內都唔會有人入去住,
難道開296M就是方便住康盛花園的地鐵職員去車廠返工?

如果要加設特別班次,你就應該早就提及 [/quote]
夢幻之城o係兩年後應該就開始入伙
傾得泥都差唔多,都算係為未來鋪路

你話108A做唔晒D客嘛

原帖由 fleetline 於 2006-7-23 19:58 發表
議員要求既改動就等於唔會蝕?
將南議員同樣要求尖咀線,唔整條全日尖咀線去將南?

你去秀茂坪有地鐵坐咩?咪玩啦大佬

講到尾咪屈人坐地鐵
但係我上得地鐵既時候,坐296C已經到達,時間差咁遠,
比個好D既解決方法啦

你有冇計個班次?296C而家最密10分鐘一班嫁

點解唔同98P加班就要取消特快班次?
比D理由好哦
而且放更多資源落98P都唔見得唔係資源浪費

最少我可以用同樣資源做晒成個將軍澳
仲應該有車加畀296D添

坐到既車冇小過,但巴士的客量是否小左?
而296D早上10分鐘一班,為何班次會變成25?

請你了解下219X同219P既例子先再講

692P用既車部份是來自692哦
692非繁時九巴13分鐘一班,新巴18-20分鐘一班,
平均都係約15分鐘一班,怎會密得不能接受?

改道後會少左一班北角客,減班好合理

你減車果條係98A,但98A本身就是做緊山下去觀塘轉車,
而家兩條新界線都可以去坑口,98A客量一定影響,難道
咁都叫唔關事既山上客都會因此而減兩架車?

唔通98A冇做山上客?你當佢地冇到?
兩條新線唔到山上都要減班啦

尚德客行得落寶邑路,坐296A都去到觀塘啦,又點吸引到佢地去坐?
因此減兩架車變得唔合理

呢段犯左iRule 27c,跨張失實是也

字大只顯得人自大
superbus 發表於 2006-7-23 22:13 | 顯示全部樓層
93K 搞成咁
不如 cut 咗佢吧啦
fleetline 發表於 2006-7-23 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 20:21 發表

夢幻之城o係兩年後應該就開始入伙
傾得泥都差唔多,都算係為未來鋪路

你話108A做唔晒D客嘛

你去秀茂坪有地鐵坐咩?咪玩啦大佬

而家仲係爛地一塊,兩年起晒樓入得伙就冇乜可能

而且我唔見得86區最需要既係一條將軍澳區內線

秀茂坪冇地鐵坐,但係如果冇地鐵的地方就要去個個地方
都有直達巴士線,巴士公司實蝕死

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 20:21 發表

你有冇計個班次?296C而家最密10分鐘一班嫁

如果我有車既話,我架296C去到九龍灣,你又可以去到那裡?
296C由尚德去九龍灣約12分鐘,但我由尚德行到落地鐵站都要
10分鐘,時間上真係有點不合理

最少我可以用同樣資源做晒成個將軍澳
仲應該有車加畀296D添 ...

乜清水灣半島、工業村等地唔係將軍澳?
98D既改動同樣唔見得有更多人受惠

請你了解下219X同219P既例子先再講 ...

點解要搵個唔好既榜樣做例子?

改道後會少左一班北角客,減班好合理 ...

你都冇解釋點解一定要密過692

另外,少左一班北角客,但有更多銅鑼灣客,點解要大減班?

唔通98A冇做山上客?你當佢地冇到?
兩條新線唔到山上都要減班啦

而家98A唔係剩做山上客,你當班山下客冇到?
如果你話減車果條叫95M,仲可以話唔關事既山上客都會因此而減兩架車

呢段犯左iRule 27c,跨張失實是也

由尚德行去寶邑路約10分鐘,尚德坐296A去觀塘都係10分鐘左右,
又有甚麼跨張失實呢?
fleetline 發表於 2006-7-23 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 20:13 發表

由尚德出發坐地鐵去九龍灣,連步程同等車時間唔洗20分鐘
296C全程都一個鐘啦,你估296C真係好快咩,296A咁密都要兩個字啦
296A 40分鐘一轉啦

唔會冇既,三幾個咁囉

咁將朝早98S d攝車過晒296C啦,8分鐘 ...

我行都用左10分鐘,剩番10分鐘又點會夠我由將軍澳去九龍灣?

296C官方時間55分鐘,但實際上45分鐘內行晒
296A官方時間36分鐘,但實際上25分鐘左右行晒

三幾個,又點只呀,一架98S企爆,如果得三幾個寶林上,
咁296C更有需要早上分拆

8分鐘一班,都唔及早上繁時分拆實際

38A泊長沙灣,用171坑,美孚就有吉坑用
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-23 22:34 發表

我行都用左10分鐘,剩番10分鐘又點會夠我由將軍澳去九龍灣?

296C官方時間55分鐘,但實際上45分鐘內行晒
296A官方時間36分鐘,但實際上25分鐘左右行晒

三幾個,又點只呀,一架98S企爆,如果得三幾個寶林上,
咁296C更有需要早上分拆

8分鐘一班,都唔及早上繁時分拆實際

我唔知你點樣行去行到10分鐘囉

咁你又話296A一轉40分鐘?
如果36分鐘真係行到一轉296A,咁即係話減左兩架車
減埋行車時間都可以做6分鐘一班

98S要做晒寶林同坑口先企爆(有冇可能企爆都係問題,定D客有位唔坐咋?)
咁當兩個區係各自各有線既時間,都只係得半車客
半車客夠唔夠你拆晒成個繁時呀?

講到尾你都係想分拆姐
你覺唔覺得你係o係度得寸進尺?
o係98S都唔係班班好客既時間,你要佢全日
到坑口客有隧道車既時間,你又要佢學98D咁樣
你係咪嫌九記AM太多要用下佢地?

Fine,就拉啦

字大只顯得人自大
238X 發表於 2006-7-23 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-23 22:34 發表

做乜郁郁下又郁到我樓下...

如果解決唔到延長路線帶來既行車時間同
班次問題,我會反對...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-23 22:25 發表
而家仲係爛地一塊,兩年起晒樓入得伙就冇乜可能
而且我唔見得86區最需要既係一條將軍澳區內線

秀茂坪冇地鐵坐,但係如果冇地鐵的地方就要去個個地方
都有直達巴士線,巴士公司實蝕死

起樓其實唔難,況且如果個個議員好似你咁樣
任何地方都覺得有問題既時候,傾下改下就夠鐘入伙
而雖然86區有地鐵,但係基於定線問題,去寶林同坑口都要轉一次車
上山甚至出觀塘就要轉兩次車
加上86區係一個大型發展項目兼且有大型商場,需要既偏偏就係一條區內線

咁我覺得如果有左直達車都嫌佢貴嫌佢慢嫌佢疏的話
巴士公司會蝕得更甘,而且不利路線網絡發展

原帖由 fleetline 於 2006-7-23 22:25 發表
如果我有車既話,我架296C去到九龍灣,你又可以去到那裡?
296C由尚德去九龍灣約12分鐘,但我由尚德行到落地鐵站都要
10分鐘,時間上真係有點不合理

如果你有車的話,我將尚德所有巴士線全部取消都唔關你事,因為你已經有車渣
而且你犯左部分巴迷既通病:巴士等你,你等鐵路
你有冇諗過而家296C係開緊最密10分鐘一班?
好丫,如果我學你咁計,我上左地鐵你都未上到296C啦,岩嗎?
反而10分鐘呢個時間先顯得唔合理,由尚德巴總去到地鐵站只有200m路程
以一個人60分鐘行3km去計,200m路程只係需要4分鐘,仲快過一班296A最密既班次

乜清水灣半島、工業村等地唔係將軍澳?
98D既改動同樣唔見得有更多人受惠

如果你覺得尖沙咀會有人入工業區返工的話,即管諗諗佢r
而清水灣半島係地鐵主導,實在冇需要去同地鐵競爭去用左呢d咁珍貴既Quota

點解要搵個唔好既榜樣做例子?

但係麗港城居民冇反對開219P喎,只係反對219X拉去油塘
所以我開兩班特班,尚德居民理應唔會反對

你都冇解釋點解一定要密過692
另外,少左一班北角客,但有更多銅鑼灣客,點解要大減班?

有冇多左客我唔知,但係少左客就係必然既事實
多客咪加班囉

而家98A唔係剩做山上客,你當班山下客冇到?
如果你話減車果條叫95M,仲可以話唔關事既山上客都會因此而減兩架車

296A而家冇做將南客嫁?你又當佢地冇到?

由尚德行去寶邑路約10分鐘,尚德坐296A去觀塘都係10分鐘左右,
又有甚麼跨張失實呢?  

可以咁講,如果你果個地方行去地鐵站要10分鐘,咁你行去唐明街或者巴士總站
需時都唔會差得太遠,因為巴總、唐明街巴士站同地鐵站係成一直線
所以你行去地鐵站同行去坐巴士,相差既時間唔會超過5分鐘就係咁解
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-24 07:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 23:09 發表

起樓其實唔難,況且如果個個議員好似你咁樣
任何地方都覺得有問題既時候,傾下改下就夠鐘入伙
而雖然86區有地鐵,但係基於定線問題,去寶林同坑口都要轉一次車
上山甚至出觀塘就要轉兩次車
加上86區係一個大 ...

起樓唔難,但咁大個project兩年兩搞掂,邊有可能啦!
而住得果度既人,絕大部份都要出市區返工,開區內線
對佢地用途不大。

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 23:09 發表

你有冇諗過而家296C係開緊最密10分鐘一班?
好丫,如果我學你咁計,我上左地鐵你都未上到296C啦,岩嗎?
反而10分鐘呢個時間先顯得唔合理,由尚德巴總去到地鐵站只有200m路程
以一個人60分鐘行3km去計,200m路程只係需要4分鐘,仲快過一班296A最密既班次 ...

由唐明街近尚德商場的燈位,去到將軍澳地鐵站A出口是450m
以一個人60分鐘行3km去計,450m路程要9分鐘,仲有兩組紅綠燈,
10分鐘是一個非常標準的時間。
甚至比你兩架車一齊開,地鐵都做唔到12分鐘到九龍灣

如果你覺得尖沙咀會有人入工業區返工的話,即管諗諗佢r
而清水灣半島係地鐵主導,實在冇需要去同地鐵競爭去用左呢d咁珍貴既Quota
...

咁就唔好叫服務晒成個將軍澳啦

但係麗港城居民冇反對開219P喎,只係反對219X拉去油塘
所以我開兩班特班,尚德居民理應唔會反對

都係一句,點解要搵個唔好既榜樣做例子?

有冇多左客我唔知,但係少左客就係必然既事實
多客咪加班囉 ...

運輸署建議都要稍為加密班次啦,你唔加都算,仲要
整到30分鐘一班,你叫人點支持你呀?

296A而家冇做將南客嫁?你又當佢地冇到?

將南去觀塘果條叫796S

可以咁講,如果你果個地方行去地鐵站要10分鐘,咁你行去唐明街或者巴士總站
需時都唔會差得太遠,因為巴總、唐明街巴士站同地鐵站係成一直線
所以你行去地鐵站同行去坐巴士,相差既時間唔會超過5分鐘就係咁解

你都識話成一直線,大部份人都要經過尚德巴士總站,先可以去到地鐵站,
咁由唐明街紅綠燈開始計已經是一個非常合理既計法吧!
fleetline 發表於 2006-7-24 07:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 22:49 發表

我唔知你點樣行去行到10分鐘囉

咁你又話296A一轉40分鐘?
如果36分鐘真係行到一轉296A,咁即係話減左兩架車
減埋行車時間都可以做6分鐘一班

98S要做晒寶林同坑口先企爆(有冇可能企爆都係問題,定D客有 ...

以一小時行3km的速度行走

係九巴比足40分鐘一轉師傅行+休息,實際官方時間係36分鐘
而且我最不滿既係296A就無理由咁減班,98A冇左一大堆客都
一樣減兩架車,咁咪叫做唔合理囉

當98S寶林有半車客,都唔只三幾個啦

得寸進尺?這個類似既建議你唔係第一個提出,但係佢地既共
通點都係早上繁時分拆,而且我又唔見得客量會有問題。
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-24 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-24 07:35 發表

以一小時行3km的速度行走

係九巴比足40分鐘一轉師傅行+休息,實際官方時間係36分鐘
而且我最不滿既係296A就無理由咁減班,98A冇左一大堆客都
一樣減兩架車,咁咪叫做唔合理囉

當98S寶林有半車客,都唔只三幾個啦

得寸進尺?這個類似既建議你唔係第一個提出,但係佢地既共
通點都係早上繁時分拆,而且我又唔見得客量會有問題。

60分鐘3000m,1分鐘行50m
尚德去地鐵站有500m?我相信有咁既距離既地方,行去坐巴士需時亦都相若

你覺得真係冇尚德客肯行去寶邑路咩?
雖則話296A已經好快,但係將沙將荃比佢更快
你坐296A轉車,五個字可以去到邊度?可能只係岩岩上車(你話一轉25分鐘,即係一個單12.5分鐘)
但係坐將沙,你已經到左大老山隧道巴士站
再數埋落去,30分鐘你坐296A,只係到彩虹
坐將荃呢?睇怕都就快去到豐力樓啦
咁既速度,只係比你坐296A轉車貴個幾仁錢,而且如果你去荃灣,亦冇理由仲要296A轉車丫…

你咁講就得,因為半車客根本唔到要拆線既地步

係咩?我又唔覺有人貼將軍澳建議喎
就算貼都係同98C、296C冇關係
字大只顯得人自大