hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

流星☆雨 發表於 2021-3-3 05:23 | 顯示全部樓層

樓主今次建議,最主要都係做兩件事
1. 80提速,由MTR搶返大圍六美客返嚟,相信呢點大家都唔會有異議
2. 交數,一條係整體減車,另一條係觀塘道流量問題:

現狀 - 觀塘道流量
80 非繁每小時 10 班車
80X 非繁每小時 6~7 班車 (秦石15/20 / 觀碼20)
89B 非繁每小時 8 班車
= 非繁每小時 雙向計 24~25 班車進出觀塘道
(唔講唔知, 原來80X非繁都係沙田入觀塘密過觀塘入沙田)

樓主建議 - 觀塘道流量
80 非繁每小時 8 班車
80X 非繁每小時 8 班車 (顯徑15 / 觀碼15)
89B 不入觀塘道
= 非繁每小時 雙向計 16 班車進出觀塘道
------------

當拆返80P出嚟,仲要行循環線,APM做定時點,只途經單邊觀塘道
20分鐘一班,雙向計都只係每個鐘多3班車入觀塘道
80X/89B唔入顯徑已經交返3部車出嚟;再加樓主認同可以減10車改做減8車,呢度又多2部車
用4-6部車已經夠跑,呢條數勉勉強強都砌到

對顯田圈而言,一定係寧願要條單邊80P,都好過80X代替80去觀塘
起碼顯徑留得住顯徑往彩虹以西 & APM、觀塘道返顯徑
仲可以做埋顯徑/龍翔道單向往九商/Megabox

定線參考:
https://goo.gl/maps/MU3p5N6rMYYzsqwJ8
(圖中定線係80P南行經顯沛名城新翠,北行經隆亨)
(配合80南行經雲疊隆亨,北行經新翠)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 都係你睇透我用意

查看全部評分

趕客路上 理_得你
S3bl430 發表於 2021-3-3 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-3 04:47
板友你提供的數據,反而暗示緊大圍六美客已經用腳投票對80入顯田圈投不信任票
大家都係住宅區,顯徑有鐵 ...

兜顯徑無錯係倒走大圍美田客,以個數據推算每班倒走20-30人。如果乘客接受到80直出開20分鐘一班,大圍美田客加起來可能每班都有60-80個客既,依個亦都係我會支持直出班次半全日化的理由。至於無客時段,維持原狀不見得唔合理

不過,正如我之前所提出,板友們最好也正視一下80兜大圍道的影響,果一個站都令到返六美車程慢約5分鐘,倒客威力和經顯田隆亨無異,但本身唔多客落車。唔經大圍道也有可能令六美客回流
題外話:巴典89B班次有錯,佢非繁表定開15分鐘一班
S3bl430 發表於 2021-3-3 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-3 05:23
1. 80提速,由MTR搶返大圍六美客返嚟,相信呢點大家都唔會有異議
2. 交 ...

另外,我覺得80X其實更適合行單圈,至少大隧可直接行觀繞直達碼頭工業區,而80X原則上有89B(彩虹)/港鐵(九龍灣牛頭角)包底。想去彩虹/九龍灣班客亦可在大隧轉非常頻繁的大隧九龍東線

對比80P,80X更加缺乏沒有鐵路覆蓋的獨市位,我想只有田園閣和花園城果邊會有比較多人會特意等80X。80X如果進一步提速,分分鐘吸到轉乘客
流星☆雨 發表於 2021-3-3 10:24 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-3 07:38
兜顯徑無錯係倒走大圍美田客,以個數據推算每班倒走20-30人。如果乘客接受到80直出開20分鐘一班,大圍美 ...

大圍道呢個站我都唔知講咩好,因為都見過唔止一次,係有班次可以落超過十個人
當中都唔排除有人係住美林提早落車行返去
同時間唔中都有人由大圍道上車返美田

當然內街交通擠塞就一直都發生緊

如果可以用美田之後入美松去換大圍道,值得換
加返個80->80轉乘俾美松就得

趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2021-3-3 10:36 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-3 09:52
另外,我覺得80X其實更適合行單圈,至少大隧可直接行觀繞直達碼頭工業區,而80X原則上有89B/港鐵包底。想 ...

如果前提係減少觀塘道流量,咁一定會係趕89B走,唔會同時留80X/89B一齊入觀塘,即使其中一條行單邊都係咁話
而如果趕89B走,到時就已經唔適合郁埋80X行單邊

博康乙明一定寧願用80X出去多過89B,九巴都樂意收多3毫子
去彩虹/九龍灣都要大隧轉車本身就唔理想

沙乙博要交嘅數係80X/89B減車,唔可以再同時兩條入觀塘
顯徑要交嘅數就係上邨走客,係時候鬆綁80提速

留意,行單圈唔係為提速,觀繞落橋係會塞,但行觀繞起碼好過33行偉業街,
出發點只係為減觀塘道流量
起碼單圈落返觀塘入埋APM做定時點都唔會太差先
趕客路上 理_得你
tonychow 發表於 2021-3-3 10:51 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-3 00:14
以80:80P客量1:1,而非繁乘客對兜路容忍度較高(因此已經有六美客搭80出九龍)黎講,80非繁直出我批死20分鐘才 ...

首先好多謝你俾心機整理同收集數據。
我覺得最大問題係重組後,無人知道班客去咗邊
舉個例,用我重組方案,隆亨 - 觀塘一段,大家會搭 80X 直車、行出去等 80 尾站車、定係 89B 出市區再轉車、定係落地底,好難一概而論
個人就覺得顯徑 - 觀塘除非拆到尾站上公路而且觀繞單邊,否則好難喺鐵度搶客
隆亨就會好尷尬,行去大圍站話遠唔遠話近唔近,但又有現有尾站,好難估計

tonychow 發表於 2021-3-3 10:53 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-3 09:52
另外,我覺得80X其實更適合行單圈,至少大隧可直接行觀繞直達碼頭工業區,而80X原則上有89B/港鐵包底。想 ...

大方向支持,但我就會想順時針行開源道、觀碼尾站上路,咁會有優勢少少
THomas20010808 發表於 2021-3-3 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-3 10:24
大圍道呢個站我都唔知講咩好,因為都見過唔止一次,係有班次可以落超過十個人
當中都唔排除有人係住美林 ...

繁忙時間我都見到經常性大圍道都可以落超過10個人,有一部份行去美林,亦有一部份係再行入內街。再行入內街客本身應該大圍街市搭九龍方向80,但回程海福花園嗰個站少遠,都幾唔方便。加上,美田又有唔少人寧願俾錢等80都唔行入去,都真係幾困擾
S3bl430 發表於 2021-3-3 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
1.我傾向相信大圍道有班客係來自美林,加上大圍道距離地鐵站唔遠,以及海福花園行入大圍唔算遠,所以我覺得部分時段(傍晚至深夜)唔停大圍道影響唔會好大(飛走顯徑個影響仲大啦,咪一樣唔少板友好想80放棄顯田),寧願用節省了的行車時間途經美松

2.寧願80P行牛頭角道去觀塘都唔想佢入九龍灣。我唔明大家點解咁執著非繁觀塘道使用情況……明明屯馬線全通後其他路線就會削班減車,將來巴士對觀塘道的壓力會有所減少
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-3 23:25 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-3-3 05:23
2. 交 ...

都係師兄你睇透我用意

不過我同時會傾向認為,為左觀塘道流量問題,而要 80P 全日/非繁做單邊,係夾硬來;對比起 80X 仲可以做到 15 分一班,80P 廿分班仲要兜個大圈先去到德福淘大,係更加搵緊顯田笨

同時 80X+89B 既組合,對顯徑隆亨往來黃大仙至彩虹既乘客,服務水平同 80P 其實無分別

fb.com/scientisthk2usa/