hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 80 80X 89B
開啟左側

建議重組九巴 80 80X 89B

樓主| S3BL100 發表於 2021-3-4 23:53 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-3-4 19:03
一.樓主改依3條線既動機的先後次序我諗應該主要係為
1.提供四美九龍東特快
2.幫80X擴大客源

部分同意,部分不認同

觀塘道非繁車速尚可,我唔認為運署會完全無鬆章空間,一小時多一兩班車都仲有迴旋空間;但亦唔代表非繁可以無止境增加、無任何限制。非繁畀某個區擺左太多車入去,同樣會阻礙其他更有需要地區非繁開線入觀塘道。而我相信唔少版友都會同意有其他有人口增長新發展區,比起沙田圍、大圍更有需要

如果非繁無問題既話,33B 可能已經建議開埋非繁。當然你可以話 X42C 同 40P 都可以做非繁半粒鐘一班,但本身都有其他路線幫手交數

如果直接拆 80P 全日、89B 直接縮彩虹就算、80X 縮落廿分班,非繁用車數會係
8 (80) + 5 (80P) + 4 (89B) + 5 (80X) = 22
當中每小時單向入觀塘道班次數目會係
4 (80) + 3 (80P) + 3 (80X) = 10
已經會比起我個方案多兩部

對比而家,非繁用車數係
13 (80) + 8 (89B) + 6 (80X) = 27
而每小時單向入觀塘道車數係
5 (80) + 3.5 (89B) + 3.5 (80X) = 12
只係減到兩部咁大把

而我既方案,非繁用車數係
8 (80) + 5 (89B) + 8 (80X) = 21
每小時單向入觀塘道班次數目係
4 (80) + 4 (80X) = 8
我既方案會比起直接拆 80P 全日用少一部車,每小時單向少兩班車入觀塘道,而我認為後者比前者更重要

(值得一提,原來 80 直接拆 80P 全日,假設 15+20 分一班既話,用車數同而家一線走天涯無分別,但對觀塘道流量就有明顯影響,於是都係要拖埋 89B 去搞)

但要留意 89B 縮短落彩虹,里數會跌穿 12 公里,當然如果可以蒙混過關唔減價就問題不大,否則可能要加多 1-2 部車拉入九龍灣。而同時 80 我係預 8 部車行(而唔係師兄你估計既 7 部),根據九巴網站數據,推算拉直後 80 兩個方向行車時間分別係 39.2 同 43.7 分,呢個數字通常係畀一單連休一粒鐘。當然你既比較全部都計少左一部,當打和

而我既方案入面,沙乙博可以睇成 89B 加兜顯徑兼減班換取 80X 非繁做 15 分一班,呢個亦係正常 RPP 建議入面既屎溝糖設計。另一方面,對顯徑隆亨而言,80P 全日 vs 80X+89B,去黃大仙服務水平無分別,但整體係一小時三班車 vs 一小時七班車,同時非繁往返觀塘廿分班 vs 15 分班但車程稍為拖慢。當然地區到底點睇,我控制唔到,而我承認地區意見會係減唔減得夠數既最大阻力

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-3-4 23:58 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-3-4 22:23
好老實 你貿貿然叫顯徑/下徑口客改搭大隧車 其實同倒哂佢地俾鐵路沒咩分別

如果係我 我會咁樣執

隔班兜顯徑圈,即係類似 290+290A 既設計
當 80+80P 各自開廿分班,非繁應該都係派 13 部車,同而家無分別,亦同 80 直接全日拆線、80P 擺顯徑無分別

但觀塘道車流量,而家每小時 5 班 80,如果隔班兜顯徑就每小時 6 班、如果 80 直接全日拆線就每小時 7 班

各有辣有唔辣,但因為比而家多至少一班車,所以又係要拖埋 89B 去搞

而 85A 日後受到既打擊隨時比起 89B 更大,85A+89 BBI 唔見得係出路,而且仲做唔到秦石。仲未計我本身係想將 85A 拖埋 82X 及/或 84M 去重組

fb.com/scientisthk2usa/
流星☆雨 發表於 2021-3-5 01:08 | 顯示全部樓層

430板友話應該計埋繁時,冇問題,計埋:

現狀 - 觀塘道流量【繁時】
80 繁時每小時 7.5+3 / 8+10 班車 ( 約8 / 20  ; 8/9 / 最密6 分鐘一班)
80P 上繁南行 每小時 7.5 班車 (最密 約 8 分鐘一班)
80X 繁時每小時 10*+4 / 4+6.67^ 班車 ( 見下 / 15 ; 15 / 最密9 分鐘一班) ^[60/9 = 6.67]
*[用最繁忙時間 7:19~8:18計,正線19 27 35 43 53 05 18 + 特車55 05 15]
89B 繁時每小時 6+3.5 / 3+6 班車 ( 10 / 15~20  ; 20 / 10 分鐘一班)
每小時計(未計私牌[如有])
上繁南行 7.5+7.5+10+6 = 31
上繁北行 3+4+3.5 = 10.5
上繁雙向計 41.5 班車經觀塘道
下繁南行 8+4+3 = 15
下繁北行 10+6.67+6 = 22.67
下繁雙向計 37.67 班車經觀塘道

樓主建議 - 觀塘道流量【繁時】
80 繁時每小時 8+3 / 5+7.5 班車 ( 7/8 / 20 ; 12 / 8 分鐘一班)
80P 上繁南行 每小時 4 班車 (15分鐘一班)
80X 繁時每小時 4正+4特+3北行 / 4+7.5 班車 ( 南行正線特車各15 / 北行20  ; 15 / 8 分鐘一班)
89B (4+2 / 3+4) 不入觀塘道
每小時計(未計私牌[如有])
上繁南行 20 +上繁北行 6 = 上繁 26 班車
下繁南行 9 + 下繁北行 15 = 下繁 24 班車
------------
本人對顯田問題的建議:
當上繁打後都拆返80P出嚟,但無論點定線都好,總之只途經單邊觀塘道
80P下繁做15分鐘一班,雙向計都只係每個鐘多4班車入觀塘道;用最多6-7部車應夠跑
------------
由以上計算引伸出嚟
我反而對樓主建議有兩個新問題:

1. 沙乙博上繁有機會唔夠車搭?
依家上繁最繁忙小時係80X 7正+3特 + 89B 6班(可能少人搭出觀塘)
一共10+6班車出觀塘(已可知未用盡載客量) ,再加7.5班80P專做顯田
改成 4 班80P 顯田 + 4 正線 80X 顯田沙乙博秦 + 4 特車 80X 沙乙博秦

就當顯田大部份人都會繼續用80P,只有少部份人用80X
沙乙博秦點都有一部份人依家係用89B出觀塘,需要轉投80X
即係新80X 8班車做緊 原先10班80X +少量80P +89B(唔知有幾多) 個客量
->仲要特車由乙明拉去秦石開,令人懷疑80X沙乙博有可能留後

2. 下繁返沙乙博大圍班次是否足夠?
現時下繁係 10(80)+6.67(80X)+6(89B,估計載客量偏低)
= 約17+6班車返沙乙博大圍 (此數字班次同時覆蓋黃大仙區)
成個Pool由約23班車變成約15+4 = 19班車,每小時少4班車看似無咩問題

然而樓主建議入面,觀塘道係得返7.5+7.5 = 15班車返沙乙博大圍
(此數字班次不包括89B 黃大仙區返顯徑沙乙博[獨家]及黃大仙區返新翠田心[89B繼續為80分擔當中])
數字感覺冇80X沙乙博咁嚴峻,不過都少少危?
趕客路上 理_得你
HM3044 發表於 2021-3-5 04:28 | 顯示全部樓層

咁不如89B拉上濱景食埋74A河東段好過
S3bl430 發表於 2021-3-5 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-5 01:08
430板友話應該計埋繁時,冇問題,計埋:

現狀 - 觀塘道流量【繁時】

繁忙時段我反而唔擔心,無論依幾組線班次係點,最終每班都唔會企爆。

因為當建議中80X/80P服務減少令到有些站由坐變企時,總會有客會因此轉搭港鐵(尤其是80X)。

對於相對遠離鐵路的隆亨客,有部份客或者會轉去新翠搭80,反正現時80直出班次同樣是坐滿+企小小 上獅隧,還有一些容量

**繁時你預每條線加多20分鐘行車時間,反映觀塘塞車的現況
所以如果保守估計80P下繁開15分鐘一班, 至少要8-9架車才夠跑

tonychow 發表於 2021-3-5 10:54 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-3-4 23:43
1. 顯田去黃大仙要轉車,一連順路執客機會都放棄埋,二即係叫人搭鐵,於理不合

2. 80X可以延長搵新客, ...

80 直出面臨無客風險,跟住又有人話兜半圈;然後 89B 又會無客,新翠唔經半圈嘅話又係同鐵直接重疊
我嘅方案做緊個 compromise,我講黃大仙轉車係 89B 落彩虹,彩虹以東用 BBI 轉其他車,有一大堆 38 40 42C 258D 259D 268C 269C 等等俾你轉到夠,真係要直車仲有 80X 半圈
當然你會問點解唔 89B 跟你方案行然後 80 去程兜半圈回程直入大圍站,我嘅原因有兩個:
- 出市區做轉乘會吸引過入市區,因為前者係疏車轉車海,唔使觀感上擔心轉車海嘅等車時間,亦因分段收費而無收費問題
- 80X 改埋循環嘅話,觀塘站以南可以經開源道直上觀繞,放工客基本上直上公路;就算觀繞塞車,搭去大圍站一帶觀感上都唔會差到接受唔到
所以我真正放棄咗嘅,只有顯徑客
當然如果雲疊、盛薈一帶接受到新翠行返去,咁唔兜都得。但 80X 改循環亦會有困難。

S3bl430 發表於 2021-3-5 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-3-5 10:54
80 直出面臨無客風險,跟住又有人話兜半圈;然後 89B 又會無客,新翠唔經半圈嘅話又係同鐵直接重疊
我嘅方 ...

下繁觀碼直上大隧不大可行,入沙田方向龍尾可以去到九龍灣……(有時都要塞半個鐘才入到大老山)
tonychow 發表於 2021-3-5 13:15 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-3-5 11:59
下繁觀碼直上大隧不大可行,入沙田方向龍尾可以去到九龍灣……(有時都要塞半個鐘才入到大老山) ...

單純觀塘站至觀塘碼頭就好難講,因為觀塘道本身都會塞車,觀塘客可以開源道上車計,行觀繞觀感上唔會差得過觀塘道,當然九龍灣牛頭角上車另計
不過真係塞嘅,九龍灣站至大隧呢段其實都幾甘,逆走未必着數

S3bl430 發表於 2021-3-5 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-3-5 13:15
單純觀塘站至觀塘碼頭就好難講,因為觀塘道本身都會塞車,觀塘客可以開源道上車計,行觀繞觀感上唔會差得 ...

根本問題在於成個九龍東道路超負荷。以前坐過幾次373/681P經驗話我知,下繁最塞車時,(1)大隧沙田方向龍尾觀繞近啟晴入隧道至少塞20分鐘;(2)啟業/太子道東入口上大隧仍要塞10-15分鐘,通常啟業至彩虹之間塞最耐;(3)彩虹上大老山通常塞5分鐘內;(4)荷李活上大隧通常唔駛塞

所以,我覺得下繁觀塘上公路/啟業上橋其實都唔會有特快效果,只不過由站站停+慢行 變成 在公路慢慢塞車入隧道,叫做尾站直上公路咁啦
castanopsis 發表於 2021-3-5 16:13 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-3-5 10:54
我嘅方 ...

循環真係不了
九龍灣牛頭角搭回頭車塞入觀塘
上到觀繞仲要喺九龍灣排隊入大隧,諗起都覺得恐怖