hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 976 服務詳情
開啟左側

[小道消息] 976 服務詳情

ahken 發表於 2021-3-23 09:29 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2021-3-22 18:46
東區(呀仲要只限北角至西灣河)夠大需求支持三條全日西隧線比人北上?仲未計閣下想拉條 W1過北角。就算香 ...

唔好忘記仲有大半個北角至炮台山都做唔到...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
053h4 發表於 2021-3-23 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-3-23 07:32
唔講仲以為觀塘區加黃大仙區嘅潛力會同東區差唔多咁 comparable添。用元朗(計埋轉B1同埋天水圍轉車客呀) ...

明明當日東區區議員曾問東區去邊境問題。而家無直巴啊,不過提醒你,去東區深圳灣係有直巴的?968係咪隻雙向客個個都知事實係點。

重有,你而家當上環駁鐵個批乘客無到?班班車上環都有批客直接落地底去東區。

而家係你覺得無需要而事實上並唔係無需求。

如果968X九巴唔想做不如批埋比新城改善財政,係人都知北角陽光邨巴有繁時服務,968X先定線奇突為免自己打自己友而已。

元朗去東區其實兩條線。
EvilKo 發表於 2021-3-23 11:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-22 16:50
所以 連你自己都唔FIRM條線點行, 唔同時間唔同行法都唔同, 你重點建議到人轉車?
而家條線直去東區, 唔好過 ...

你真係好好笑
而家係講緊本身搭開跑狗果班會唔會轉976
你覺得本身搭開跑狗果班會因為落站位路線唔同所以有976後轉搭976?

同埋你一日到黑講968轉B1
有冇理解968轉B1嘅原因唔係因為快
而係因為平/可以去元朗食個飯抖抖氣

搭開皇崗跑狗果班, 本身如果冇考慮968X-B1,就更加唔會走去同你轉976-皇巴囉
053h4 發表於 2021-3-23 12:51 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2021-3-23 11:52
你真係好好笑
而家係講緊本身搭開跑狗果班會唔會轉976
你覺得本身搭開跑狗果班會因為落站位路線唔同所以有 ...

你講平, 咪即係間接講會有人轉LOR
我唔知75短途車如果開番關加價收幾錢
以978+小巴唔洗30蚊一程呢樣野, 唔比得過你坐直通巴?

元朗食飯抖氣就得啖笑啦, 你有無元朗坐過B1, 特別係無月票前968轉B1先. 你有無上下繁都下繁塞過博愛?你有搭開直巴無理由睇唔到條車龍除時排過高埔.又以B1為例如, 南行以前入博愛朝早8點開始塞, 時而塞10-15分鐘, 朝早968過左某個時間形點只能企位
261X就係入元朗搞到一個屯門客都無咁滯
下繁到晚間平日D無定向班次, 你唔係同樂街上都一定要企

所以,  睇你立場啦, 你講得出平, 貴少少服務及可靠性就高好多. 所以, 如果應該一個客都唔會留失就一定唔會發生, 因為有D客根本係唔想東鐵轉鐵或者968+B1郁下由港島去福田過完關郁下都要兩粒鐘先駁腳坐直巴

簽名被屏蔽
EvilKo 發表於 2021-3-23 13:21 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-23 12:51
以978+小巴唔洗30蚊一程呢樣野, 唔 ...

0生你仲想shift個話題到幾時? 而家係講緊未轉去搭968X+B1班跑狗客會唔會跳去976喎?

968X+B1係平呀,所以因為平而轉搭968X+B1嘅人咪一早轉左去搭968X+B1啦,本身畀開富貴價班跑狗客就更加唔會無端端走去搭976囉
同埋你以為個個968+B1都係準時6點收工再同你塞博愛?
港島北岸收多工都係收6點半7點架,去到博愛都一鬼塞完啦,仲有6點半收工7點半入元朗同朋友食個飯好正常架咋

最後睇唔明你講乜野直巴要兩粒鐘
我剩係知跑狗灣仔北去皇崗全程繁時只需要45分鐘
968? 到左大欖未?
976? 碌完錦田未? 當你到左新田都仲要排隊等皇巴啦

結論:976現階段擺新田只係純粹搵位擺架咋,唔好諗住用黎搶跑狗生意啦

By the way,未爆武肺之前新田A43P有幾多人上車?A43P又係咪搞到皇崗去機場堆7人車收左皮?

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +5 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 5 0大係咪未搭過跑狗

查看全部評分

053h4 發表於 2021-3-23 13:24 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2021-3-23 13:21
0生你仲想shift個話題到幾時? 而家係講緊未轉去搭968X+B1班跑狗客會唔會跳去976喎?

968X+B1係平呀,所以 ...

咁証明你唔知博愛係全日塞, 1830-1930重係塞車高峰TIM, 重要區議會出聲建議下繁可用高埔做替代路線

其實你知唔知博愛塞成點GA?

重有, 你話跑狗無客跳去976, 遍遍跑狗客量趨勢就係下跌. 你知唔知自己講緊咩, 平車無人錯? B1+968咪搶左客LOR

而家係你要証明比人睇, B1+968咁慢, 點解有更直接直去新田的巴士唔坐

最後, 究竟你話平定快先? 中環下繁上978, 因為唔洗塞博愛而汀九唔塞車都係45分鐘(978塞車你講直巴都要), 其實提醒你一句, 中環978加駁鐵去福田, 重快過你平過落灣仔搭直巴去皇崗
其實你坐過幾多次GA? 定係你無試過其他途徑先?

最後, 你知吾知A43P大隧分段收幾錢GA? 重開A43P唔係密
簽名被屏蔽
odwinkinglam 發表於 2021-3-23 14:49 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-3-22 16:52
西灣河有政府合署要保公務員通勤形象

公務員已無咩形象了,睇架40M就知了
eric278 發表於 2021-3-23 15:38 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-23 13:24
咁証明你唔知博愛係全日塞, 1830-1930重係塞車高峰TIM, 重要區議會出聲建議下繁可用高埔做替代路線

其實 ...

據本人所知,博愛交匯處的道路容量已經接近飽和,運輸署容許下繁改經高埔一段錦田公路去元朗市中心,
明顯就是想穩定巴士班次,免受交匯處例塞影響。
假設在正常情況下,用968轉B1去福田口岸,
問題在於要在形點轉車,而形點根本是難以登上B1巴士的。

未來若疫情持續放緩,深港恢復通關,976本身有不經博愛交匯處的優點,
除了往返峻巒、逢吉鄉、大生圍等村落時間會穩定外,
不排除有乘客會坐976返落馬洲坐皇巴士或轉小巴去落馬洲站過關。
(回程停靠中環就是想食放工由中環返凹頭至錦綉班鄉村客,及將來潛在的過境客源)

還看香港公交
eric278 發表於 2021-3-23 16:02 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-3-22 20:51
會唔會為左兜峻巒行單層?hahhahahahhahahahhahah

峻巒屋苑通路只可以左轉青山公路南行。
還看香港公交
BHSE 發表於 2021-3-23 16:22 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-23 12:51
以978+小巴唔洗30蚊一程呢樣野, 唔 ...

75 短途車加左幾多可以上運吉度睇下既
唔好以為條線無開就唔關事