hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 976 服務詳情
開啟左側

[小道消息] 976 服務詳情

053h4 發表於 2021-3-24 12:35 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-3-24 12:32
珠橋邊有跑狗,你講緊乜?

試下珠橋有跑狗,城巴/龍運仲有冇肉食?

珠橋點會無跑狗, 環島有直巴由珠海口岸-旺角及香港各區, 收120(如無記錯)
簽名被屏蔽
EvilKo 發表於 2021-3-24 13:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-24 12:17
我唔止坐開跑狗, 直頭曾經係其中一間跑狗公司有合作關係TIM

唔係見到事實同你講差咁遠, 客量趨勢同事實有 ...

嘩好威呀,有合作關係添

中環就一定要去灣仔轉跑狗?唔可以去太子、油麻地搭跑狗?

講黎講去,你又咪係用跑狗有時會塞車改路、跑狗有時要等好耐黎嘈
咁鐘意用Exceptional case黎講,巴士有時夠會塞車啦,咁係咪全部客都要轉投龜鐵呀?

數據係死,班客係生嘅
剩係識得用數據黎屈巴士搶客,又唔諗下本身搭巴士同搭跑狗嘅目的根本唔同
而每個人唔同時間會因為唔同原因而有唔同出行選擇

仲要老屈我冇坐開跑狗,真係好好笑
你咁把炮話自己同跑狗有合作關係,又咁鐘意講數據,咪叫跑狗公司開個問卷調查問下班客會唔會跳槽去976同你慢慢轉囉
EvilKo 發表於 2021-3-24 13:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-24 12:28
A線唔貴, A線加金巴, 最少平兩成, 重有長者優惠TIM

A線得70km/h,金巴得80km/h

得喇,你繼續慢慢轉車,我坐跑狗好過

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
nwfb1001 + 2 我坐跑狗好過

查看全部評分

053h4 發表於 2021-3-24 13:56 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2021-3-24 13:54
嘩好威呀,有合作關係添

中環就一定要去灣仔轉跑狗?唔可以去太子、油麻地搭跑狗?

你有無試過先, 你講的轉車方法我全部都試過, 亦比較過

不如你講講同978+東鐵上水站轉鐵比, 時間如何? 唔知你知唔知下繁油尖咩班次, 由地鐵站行去油尖要幾耐, 或者旺角跑角要通常行大埔道上公路等.
又係你話人係生, 偏偏就講到好似得乘客量有下跌趨勢的跑狗一條生路

都係個句啦, 我真係唔反對你咁做, 但唔好講到萬能先得GA

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2021-3-24 14:00 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2021-3-24 13:56
A線得70km/h,金巴得80km/h

得喇,你繼續慢慢轉車,我坐跑狗好過

都係個句, 我一向尊重你個人決定, 我係講市場下的乘客分佈, 潛在有咩選擇, 每個選擇有咩優勢
成條THREAD可能得你死拗, 得一條路可以行, 個個都一定會坐晒跑狗, 其他方法全部唔合理無人用
簽名被屏蔽
EvilKo 發表於 2021-3-24 14:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-24 13:56
你有無試過先, 你講的轉車方法我全部都試過, 亦比較過

不如你講講同978+東鐵上水站轉鐵比, 時間如何?

我咪你講左囉
978+MTR我只會係我去羅湖時揀
去福田我就唔會同你傻下傻下兜個大圈去上水轉10分鐘一班嘅落馬洲車

Btw,跑狗極速畀巴士快40%呢點你好似仲未回應喎?
EvilKo 發表於 2021-3-24 14:04 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-24 14:00
都係個句, 我一向尊重你個人決定, 我係講市場下的乘客分佈, 潛在有咩選擇, 每個選擇有咩優勢
成條THREAD ...

好似死拗果個係你,我係同你講緊Alternative route唔一定係同車費有關,仲要睇埋本身果個人想做乜同個行程安排
你就好似一日到黑覺得啲人唔搭跑狗一定係因為巴士平,冇其他原因咁
053h4 發表於 2021-3-24 14:05 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2021-3-24 14:02
我咪你講左囉
978+MTR我只會係我去羅湖時揀
去福田我就唔會同你傻下傻下兜個大圈去上水轉10分鐘一班嘅落 ...

講埋比你知啦, 跑狗係快, 不過一樣鎖晒車啦, 快40%, 你點計數GA?重話兜個大圈?
你只係識係灣仔起跑, 我唔係灣仔計WOR, 你講到中環去灣仔轉跑狗連埋等車有咩優勢未, 點快到40%?

有日我坐268X係大隧轉車站見到一部油尖車, 部油尖車係快, 但係我係西九龍走廊都見得番同一部油尖車

不過我唔知閣下知唔知油尖車而家點行去油麻地啦

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2021-3-24 14:07 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2021-3-24 14:04
好似死拗果個係你,我係同你講緊Alternative route唔一定係同車費有關,仲要睇埋本身果個人想做乜同個行 ...

而家係你一日到黑唔理乘客目的地出發地, 替代選擇等, 一味話跑狗快JAR

我講目的地你就話快, 我講轉車你就話得個平字, 係啦, 跑狗做晒D客啦, 你唔望下跑狗D數近年跌得幾勁
簽名被屏蔽
EvilKo 發表於 2021-3-24 14:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-24 14:05
講埋比你知啦, 跑狗係快, 不過一樣鎖晒車啦, 快40%, 你點計數GA?重話兜個大圈?
你只係識係灣仔起跑, 我唔 ...

你真係好好笑,我唔知你係咪又想用Exceptional case講到跑狗鎖速啦,但疫情之前講緊我搭灣仔全日通跑狗架架都仲踩到上100
同埋40%係講緊極速,70 x (1+40%) = 98