hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論皇后山交通
開啟左側

再論皇后山交通

214P_world 發表於 2022-4-15 23:20 | 顯示全部樓層

反緋聞報導 發表於 2022-4-8 11:16
咪就係話要BBI囉!咁就要睇屎水訂立轉乘金額嘅能力。

當年失落將荃、安達臣(安達/安泰)兩支極重要嘅標對 ...

682轉798問題都唔知幾時先會解決😂
不過到時將馬將石落實,就自有分曉

獨學而無友,則孤陋而寡聞
10598C 發表於 2022-4-15 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-3-22 23:47
所以屎水係得將南調景嶺可以渣光渣盡

掠水掠7.4係得佢地做得出

我唔覺屎水原先係將南堆線收得好貴喎,到呢一刻 98D 都仲係貴過 796P $1.5
如果真係咁平,就唔使搞埋曬啲小動作,拖慢 796C 趕人去上 795X

九記條 98 都收 7.6,而又係得 4.2 轉乘優惠
仲要肉酸到德福返尚德同德福返康城,搭 296C 或者轉 98 都係 $7.6,但零零舍舍觀塘市中心上 296A/296C 轉 98(雖然無人咁做)要補返 $2.2

但唔係責怪邊個
而純粹係講到底,將軍澳班人對價錢牌不嬲都唔敏感就真
地鐵收得仲貴,將軍澳人咪一樣咁迷地鐵

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 精闢見解

查看全部評分

0q9w8e 發表於 2022-4-15 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-15 23:28
我唔覺屎水原先係將南堆線收得好貴喎,到呢一刻 98D 都仲係貴過 796P $1.5
如果真係咁平,就唔使搞埋曬啲 ...

將轉屎轉厹/厹轉屎都見唔少
10598C 發表於 2022-4-15 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-4-15 23:14
如逆走變順走 不知能否改善?

短期內運輸署都應該唔會比皇后山線順走北區段,雖然如果改做沙頭角 - 皇后山 - 粉嶺出市區,尤其是 79X 出旺角深水埗,應該客量會好唔少

但呢幾條線問題唔單止係北區逆走,市區走線都好有問題
呢段時間屎水都係要「守」aka 蝕做,只可以指望軍地交通改善而多咗人住,繼而令呢幾條線客量上升
asv98.kw131 發表於 2022-4-16 00:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-15 23:34
短期內運輸署都應該唔會比皇后山線順走北區段,雖然如果改做沙頭角 - 皇后山 - 粉嶺出市區,尤其是 79X  ...

沙頭角 - 皇后山 - 聯和墟 - 市區 咁樣會好少少。
因為而家四條行龍山隧道嘅路線只係需要喺北區行 10 分鐘就出公路,如果經聯和墟直接出公路嘅話對於皇后山嘅乘客時間上唔會損失好多,但係行粉嶺嘅話隨時要搞多 10 分鐘,加上而家粉嶺都已經有路線出到九龍西、九龍東、港島,無謂拖長行車時間。
忍一時之氣 滅自己威風
214P_world 發表於 2022-4-16 03:01 | 顯示全部樓層

冇錯,就算唔講 98D/98P,296D 也貴過 796P

將軍澳班客 唔係對價錢唔敏感,而係其他類似選項同樣唔平
214P_world 發表於 2022-4-16 03:03 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2022-4-15 23:33
將轉屎轉厹/厹轉屎都見唔少

除咗690轉對家外,應該環保區咁轉居多?
214P_world 發表於 2022-4-16 03:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-15 23:34
短期內運輸署都應該唔會比皇后山線順走北區段,雖然如果改做沙頭角 - 皇后山 - 粉嶺出市區,尤其是 79X  ...

我原本想講市區段可否逆走 (例如先啟德後觀塘)
JX9097 發表於 2022-4-16 10:00 | 顯示全部樓層

將軍澳人唔係對價錢唔敏感
只係間間公司都借「新界」收到盡

除非自己揸車/ 唔出街
否則間間都咁上下價嘅時候
都只可以硬食

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 正解

查看全部評分

ahken 發表於 2022-4-16 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-3-21 00:12
坪輋係北面,皇后山係西南面,塘坑入口係西面,龍山入口東面。
你哋仲覺得 679 同 979 可以做晒坪輋、皇后 ...

我都極度同意將南同啟德招標真係好災難性...

尤其是將南,感覺上就係俾屎水掠水掠盡(而家得將石線有得攝下位)

皇后山雖然都係屎水為主,起碼九巴都叫做有接駁線駁下腳冇咁壟斷