hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論皇后山交通
開啟左側

再論皇后山交通

teddybus 發表於 2022-4-17 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-4-17 10:34
79X客量未至於好差吧。
最少都為沙頭角公路一帶提供左頗為吸引嘅服務,都見唔少人磚窰落車反向轉55K再入沙 ...

磚窰等55K易唔易㗎?會唔會班班爆要等幾架?
12Lane 發表於 2022-4-17 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-4-17 20:04
磚窰等55K易唔易㗎?會唔會班班爆要等幾架?

正常情況下,好多客喺軍地馬尾下已經落左車。
呢架55k分段多,車密,基本上都好等,再唔係78k補底都得。
asv98.kw131 發表於 2022-4-17 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-17 05:47
咁要問下軍地至磚窯沿線沙公客點諗啦,兜皇后山同粉嶺出市區 aka N78 走線,會慢過而家唔少
皇后山兜聯和 ...

其實我都係 79X 尾幾個站嘅客,我覺得問題唔大嘅~ 當然可以快就最好快啲咁解。
ksmbh 發表於 2022-4-17 23:05 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-4-17 10:34
79X客量未至於好差吧。
最少都為沙頭角公路一帶提供左頗為吸引嘅服務,都見唔少人磚窰落車反向轉55K再入沙 ...

唔做宣傳冇郊遊客會想到79X沙頭角公路轉車
不過新城一向唔識九記咁同其它公司玩轉乘
否則同52K/55K搞轉乘出入鄉郊+上水粉嶺都得
宣傳下聯和墟客都有得執下

teddybus 發表於 2022-4-17 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2022-4-17 23:05
唔做宣傳冇郊遊客會想到79X沙頭角公路轉車
不過新城一向唔識九記咁同其它公司玩轉乘
否則同52K/55K搞轉乘 ...

79X假日成30分鐘一架
入郊區就話巿區易就時間等車者
出返巿區走班車
唔通叫我喺沙頭角公路食半個鐘塵咩?
12Lane 發表於 2022-4-17 23:50 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-4-17 23:34
79X假日成30分鐘一架
入郊區就話巿區易就時間等車者
出返巿區走班車

所以都係靠乘客自己"執生",沙頭角一帶對外交通不嬲都差,55K唔到粉嶺站,56K疏+假日變左遊客專車,78K慢。
出去聯和 OR 粉嶺站轉車都各有缺點。

不過龍山隧道先天性冇吸引轉車嘅條件同配套,我諗最多都只能夠吸引到好熟行嘅居民使用。

反緋聞報導 發表於 2022-4-18 18:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-4-17 05:39
皇后山四線入面,78X 應該逆走,事關觀塘上車塞完觀繞,其實快唔過行返九龍灣之後上老隧幾多

但 79X 旺角 ...

似乎屎水忘記當年373A改經青沙嘅教訓,佢最終亦要喺改路一年多後恢復改經大欖隧道
情人節及白色情人節已被定性為非法節日,任
noname617 發表於 2022-4-18 18:39 | 顯示全部樓層
反緋聞報導 發表於 2022-4-18 18:29
似乎屎水忘記當年373A改經青沙嘅教訓,佢最終亦要喺改路一年多後恢復改經大欖隧道
...

當年373A當年運吉有份參與北區大重組同巴士公司傾出黎!但實績青沙係差過行大欖,接受現實跪低改番大欖,當年路況比起呢架就難講啦!新界西入左幾多人入去住啊!大埔公路又即將擴建完工!路況即將有得對比!同埋先天373A起步飛公路係上水,皇后山行龍山行大欖燒多幾多米數!另外皇后山綁左青沙同大老山轉車BBI,點改啊!
M722 發表於 2022-4-22 12:15 | 顯示全部樓層

有唔少客搭277X轉78A, 粉嶺站大排長龍。
78X好難開咁密

非繁忙時間 :
78A平均10分鐘一班
277X平均12~15分鐘一班

KW2523 發表於 2022-4-22 14:16 | 顯示全部樓層

反緋聞報導 發表於 2022-4-18 18:29
...

373A大頭嶺上公路行青沙/欖隧里數差唔多
但係去龍山隧道口計行欖隧長過青沙10公里
咁行青沙又真係未必慢咗