hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 發揮正能量,討論新城歷年有建樹的路線改動 ...
開啟左側

[其他] 發揮正能量,討論新城歷年有建樹的路線改動

FBI2 發表於 2022-4-10 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近個個插低b黃,的確新城近年好多路線重組過失,例如20A, 22M, 797, 將來的793等等。不過,新城也不是所有路線重組都是垃圾級,十隻手指有長短,大家不妨討論新城近年的成功重組個案啦。

1/ 930X誕生和930拉去灣仔
呢個係城仔處心積慮既步署,記得當年想開930X以至提出全日,區議員和巴迷都不太看好,因為930早已俾地鐵和紅小打到殘,點知930X做得起,同時搞旺番930,反而紅小客量急跌。

2/ 988誕生
682x客量麻麻,但新城見觀妖太塞,把心一橫,試行西隧兜大圈入沙田,點知又俾佢搞起,之後的989一樣有好收視。

0q9w8e 發表於 2022-4-10 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層

608P 33X 49X 18X 88X X8(?)
VA73@2A 發表於 2022-4-10 14:22 | 顯示全部樓層
初期798都叫成功嘅,日日爆場

後期就...
陳太 發表於 2022-4-10 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

X15,滿天神佛落客站就腳,金鐘短途回車快。
又加價 發表於 2022-4-10 14:27 | 顯示全部樓層

20年前嘅2X, 8P? 絕對改變咗港島東通勤模式

20年前令社會進步嘅改動(財政上另一回事)仲有令N線普及

好努力咁諗一啲最近10年新城成功嘅例子

然後諗唔到
edit: N796?
中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
 樓主| FBI2 發表於 2022-4-10 14:34 來自手機 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2022-4-10 14:27

N線普及其實唔係一件好事,對巴士公司盈利來說。
Sita1004-1017 發表於 2022-4-10 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2022-4-10 14:24
X15,滿天神佛落客站就腳,金鐘短途回車快。

X15咪同d AB線一樣冇遊客即死
marcolam205 發表於 2022-4-10 14:40 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2022-4-10 14:27

但呢間公司而家當2X 8P 呢啲實食冇黐牙嘅客係臭㗎呢
繁忙時間12分班 非繁忙20分鐘班
搭地鐵都到咗啦
我地落...落鵝頸橋打小...小人
0q9w8e 發表於 2022-4-10 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
967X?
 樓主| FBI2 發表於 2022-4-10 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-4-10 14:38
X15咪同d AB線一樣冇遊客即死

X15我呢排見都仲好好客