hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 發揮正能量,討論新城歷年有建樹的路線改動 ...
開啟左側

[其他] 發揮正能量,討論新城歷年有建樹的路線改動

214P_world 發表於 2022-4-11 02:11 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-4-10 17:30
成功將蝕到入肉嘅796B同797M「改頭換面」
可惜係近年觀繞同大隧實在太塞

A29早幾年真係做到風山水起, 但而家唔知要守幾耐😂
798系都唔差, 初期以公路特快 扺消區內繞路時間, 但而家新增例塞呢個因素 就不同講法了
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-4-11 02:13 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2022-4-10 21:13
開798就一定係-
開線至新創建時代完結佢都係威嘅
(有居寶琳親戚話798同98D係將軍澳最成功兩條線)

當然吧, 798 和 98D 是寶林區「惟二」行隧道 又唔疏的路線, 居民通勤/行街/食飯都有機會用到
214P_world 發表於 2022-4-11 02:19 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-4-11 01:37
我反而覺得796P將南唔係快,將軍澳大U無15分鐘都走唔甩
不過都見過796X出九龍方向播道書院同將軍澳站都落 ...

視乎將南邊個位, donki一定唔快, 不過將廣/寶盈一帶 如果富康落, 速度絕對唔差
214P_world 發表於 2022-4-11 02:19 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-4-10 21:10
不過疫情下, A29已經係屎水, 最多客既一條 (可能計埋老龍都係)

都有可能, 始終沿途都經唔少區 (將軍澳, 觀塘, 九龍灣, 黃大仙), 長途短途點都執到d客
jpoon 發表於 2022-4-11 02:22 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-4-11 02:19
視乎將南邊個位, donki一定唔快, 不過將廣/寶盈一帶 如果富康落, 速度絕對唔差
...

我回緊796P康城出九龍
http://jpoon9394.blogspot.com/
214P_world 發表於 2022-4-11 02:27 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-4-11 02:22
我回緊796P康城出九龍

出九龍方向站位不便 將南就少人搭了, 所以有時來回客量差咁遠
koneotis 發表於 2022-4-11 03:16 | 顯示全部樓層

JB5571@3B/103 發表於 2022-4-11 01:18
田灣、華貴交比71P有冇得諗

長遠根本應該咁搞,不過以善水南區動刀取態,應該好快就會處理田灣特同71P呢個問題

4/71算係少有動刀之後仲keep到班次,計埋今年RPP 70P,算係善水年代少有見得人嘅重組
 樓主| FBI2 發表於 2022-4-11 06:39 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-4-10 22:50
西行嚟講,18全日好定18P全日好?18重新全日之後,西區對上環三站有唔少反對聲音,呢3個站到底值唔值得停 ...

值,因為西區現時客量支持唔到一條全日特快線。
KU_7002 發表於 2022-4-11 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-10 23:08
分別可能唔大
就算18中上環有客
西區都走晒

驟眼見18西區段(非繁)同以前18P相若
toyl 發表於 2022-4-11 09:07 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-4-10 20:51
無法

20/20A/22/22M/78X/79X/676/979/976/933都係招標得番黎
可是新創建時代就滿心壯志,購買大量新巴士
最後衰在A線/B線客量下降(疫情前他們是吸金來源)
兩敗俱傷

正正係佢地實現每年向運輸署提交的五年遠期計劃(來源),
7. 根 據《 條 例 》,專 營 公 司 須 每 年 提 交 其 後 五 年 的 遠 期 計 劃,
當 中 包 括 改 善 和 重 組 服 務 的 建 議,以 及 購 置 和 更 換 車 輛 的 計 劃。自
2013 年 以 來 , 城 巴 (專 營 權 二 )已 落 實 51 個 服 務 改 善 項 目 和 20 個
服 務 重 組 項 目 , 以 提 升 其 服 務 及 網 絡 效 率 。 根 據 其 最 新 的 遠 期 計
劃 (涵 蓋 2020 至 2025 年 ), 城 巴 (專 營 權 二 )擬 購 置 合 共 60 輛 新 巴
士 (佔 2020 年 旗 下 巴 士 總 數 約 27%), 主 要 用 作 進 一 步 改 善 服 務 和
發 展 新 路 線 。

呢個唔好聽咁講,2020年無見到疫情而及時暫緩最後果批訂單出牌同實現開新A線及其他用更多車重組,城巴有少少自己攞嚟。唯一及時回頭是岸的動作反而係A28重組無好似A17咁有車就衝住開嚟遊街

講埋B線,當時又係滿心香園圍即將開關係咁將相對新車出牌操線,結果又係得個桔