hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論33
開啟左側

[經歷分享/報告] 再論33

hojohn525 發表於 2022-4-23 02:17 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-4-23 00:02
有冇考慮過點解 33 偉業街無客主因?
你都識講隔離條 40 到開源道追得番晒時間。

其實33返油塘方向過咗常悅道嗰站根本應該行多個路口先轉左用啟福道天橋去勵業街嗰站,依條路線亦都係依家嘅替代走線,而唔係慢慢去塞海濱道,咁樣行已經可以快5分鐘,可惜大部份車長都唔咁行
neoplan720p 發表於 2022-4-23 03:50 | 顯示全部樓層
呢抽線因為牽涉太多短途流水(如40做緊西約至葵涌,又做緊美孚至東九龍;而42C則做緊青衣至青公上路),所以就算搞大重組,都需要花極大動作去補呢類細位,變相狗公無動力去執呢組線。

所以只會見到舊線如38會俾人越陰越乾;而同時X42C想做大但又有42C阻住,結果兩線都處於半天吊狀態:42C不斷減班,X42C又因為42C繼續做青衣,吸唔哂青衣來往東九龍客源而加唔到班。

情況有少少似堆老牌舊隧線101、102、106呢堆,
行車路線已經係過哂時,
完全唔討好,
但因為和味既短途流水,再加埋聯營制度,
就更難去做重組。

唯一分別,就係呢堆舊隧線,
東鐵一過海,
就會面臨減班。

而尚算好彩既,
係呢堆荃葵 <-> 東九龍線,
可見將來相對競爭無咁勁,
叫做仲有肉食。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2022-4-23 04:02 | 顯示全部樓層

不過如果真係有心搞重組既,
又先唔諗點處理堆短途流水客既話,
我唔贊成擺長途線落去沙咀道塞。

特別係而家觀荃線都叫做有好幾條,
只要有一條行青公(眾安街),另一條行楊屋道,
一上一下咁cover,
就更加無必要行條最塞既沙咀道趕客。

由於290系唔掂觀塘道,
所以暫且不提。

例如:
40:荃威 -> 青公(愉景 / 福來、眾安、大窩口站) -> 上路(業成街 etc.) -> 呈祥龍翔……(有左40做上路之後,38同42C就有空間去改,當然要諗埋流水問題……)
234D觀塘道版:青龍頭 -> 深井 -> 西約 -> 海興路 -> 荃灣路 -> 呈祥龍翔……

33B:(順走或逆走可以有討論空間)
順:西站 / 如心 -> 楊屋道 -> 龍德街
逆:海濱 -> 龍德街 -> 楊屋道 -> 海盛路(回程直插西站總站) -> 荃灣路 -> 呈祥龍翔……
我自己傾向逆走既,一來深入海濱,二來需要同鐵鬥快既西站一帶,用尾站姿態去做,較有競爭力,問題係班傻仔業主識唔識諗,肯唔肯開放巴士迴旋處直插西站總站。

(美孚另搵線去夾,去補返40個位)
znc1911e 發表於 2022-4-23 08:21 | 顯示全部樓層

hojohn525 發表於 2022-4-23 02:17
其實33返油塘方向過咗常悅道嗰站根本應該行多個路口先轉左用啟福道天橋去勵業街嗰站,依條路線亦都係依家 ...

剛剛開綫時的確大部分司機都係塞海濱道
但近幾次坐33返油塘
司機都已經係行啓福道天橋去觀塘
kay 發表於 2022-4-23 09:11 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-4-23 04:02
不過如果真係有心搞重組既,
又先唔諗點處理堆短途流水客既話,
我唔贊成擺長途線落去沙咀道塞。

條線西站就轉左去沙咀道
車程拖慢有限
但另一問題係行龍德街走人時間
夠經埋葵涌葵芳

不過講到尾
33基本盤有限
但搭40 290系列既人
無誘因搭33

換轉以前加班易年代
條線廢廢地都可以試加班
依家30做唔起就30分架
世界很簡單 人類很複雜
andy92 發表於 2022-4-23 09:45 | 顯示全部樓層
荃灣舊區來往九商嘅通勤唔係需求低

只係觀荃太過深入民心,大部份會直接行去德華公園搭小巴
qunow 發表於 2022-4-23 10:21 | 顯示全部樓層

不如過觀碼後直行海邊去油塘。海邊會起新樓
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
neoplan720p 發表於 2022-4-23 11:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-23 09:11
條線西站就轉左去沙咀道
車程拖慢有限
但另一問題係行龍德街走人時間

要搞清楚,問題係龍德街定沙咀道先?
我坐過33、930X同933都有四、五次,
龍德街順唔順?
唔算最順,但感覺並唔倒米。

反而沙咀道先係車程慢既元凶。
所以我先諗,
既然40可以做青公眾安街一帶,
咁另一條線(33)就無必要去行沙咀道,
行楊屋道已經夠cover哂成個荃灣市中心地帶。
1234567 發表於 2022-4-23 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-4-23 11:14
要搞清楚,問題係龍德街定沙咀道先?
我坐過33、930X同933都有四、五次,
龍德街順唔順?

33/930X 楊屋道馬頭壩道交界最近啲燈順了不少,由其是入荃灣方向,以前呢個燈一定要停,而且要停超過一分鐘,呢家大部分時間都係唔洗停
1234567 發表於 2022-4-23 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-4-23 09:45
荃灣舊區來往九商嘅通勤唔係需求低

只係觀荃太過深入民心,大部份會直接行去德華公園搭小巴

應該要避開沙咀道是嗎?又近紅小站頭,又塞。如果行楊屋道就唔洗塞。如果行青山公路雖然近荃灣站/紅小,但係亦都唔洗塞