hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 62X/259D重組後情況 + 258P現況
開啟左側

[經歷分享/報告] 62X/259D重組後情況 + 258P現況

JX9097 發表於 2022-5-14 09:21 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-5-14 01:25
對比將軍澳站開,我認為做至善街 或者做入境處/聯用大樓(擺調景嶺開) 似乎更好?將軍澳站勉強可行去296A ...

咁的話應該要擺彩明
擺調景嶺站的話就要傷彩明街調頭
bestwishes706 發表於 2022-5-14 09:33 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-5-14 01:44
其實我都唔係好明好地地點解要無啦啦全日拆,呢組野客源基礎市中心同碼頭係一半

但偏偏碼頭係有客用部落 ...

我覺得就算係要喺新樓要插旗,頂多一日放兩三架車喺泳池起載做特別班,經兆山同龍門居出市區就可以

259D全日拆係合理,只不過拆完兩邊啲客應該更受落先係,但今次拆線反咉到原來咁嘅走線都係咁唔被碼頭客接受

對家今年重組完952之後,應該都引此為借鏡,係咪要將962P X962反轉嚟行同九汽正面咁打
brianso198 發表於 2022-5-14 10:31 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2022-5-14 09:33
我覺得就算係要喺新樓要插旗,頂多一日放兩三架車喺泳池起載做特別班,經兆山同龍門居出市區就可以

259D ...

問題係259D客源基礎差唔係第一日既事

碼頭班人成日話想架259D全日唔經市中心安友
但偏偏又有班客會坐259D去市中心安友

呢批客被祭旗都算
最慘碼頭班客唔會因為咁坐返259D既話

局面變左雙輸
市中心硬食疏落班次, 碼頭又當佢無到資源不能好好運用

bestwishes706 發表於 2022-5-14 10:58 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-5-14 10:31
問題係259D客源基礎差唔係第一日既事

碼頭班人成日話想架259D全日唔經市中心安友

其實根本唔應該搵長途線做短途客,何況本身仲有506 507

宜家259D可以做嘅係將走線反番轉嚟行,反完都係唔夠東九客嘅就將非繁減到30,已經係拆線後最好嘅結局

另外條259E宜家咁樣行法同倒客冇分別,仲要開咁多車哂油錢,摺剩兩三班算啦
Anonymous 發表於 2022-5-14 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-13 19:19
拎61X換咩先~

你問我嘅話,最想換到嘅實係真.大西北區間特快,不過換唔到又唔會拉倒個計劃嘅

換唔到嘅話,叫九巴幫62X加班同60X唔減班都可以接受嘅
10897106606 發表於 2022-5-14 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-5-14 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2022-5-14 11:29
你問我嘅話,最想換到嘅實係真.大西北區間特快,不過換唔到又唔會拉倒個計劃嘅

換唔到嘅話,叫九巴幫62 ...

嚟緊唔使換都有屯天招標線
ricky 發表於 2022-5-14 19:48 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-5-13 23:45
62X 改入將軍澳的確有益 而且需新增的資源亦不多,
可以做入境處/聯用大樓去至善街,直上將隧又得,經坑 ...

就算62X拉去將軍澳,都不宜在將軍澳設得太多站,停尚德,喺將軍澳站做總站算數,否則觀塘嗰邊遲遲都未有車,

前荃葵青區居民
巴士迷A號 發表於 2022-5-14 20:11 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2022-5-14 09:33

259D ...

調轉行即係擺置樂頭站 龍門尾站? 碼頭應該冇位擺其實有得諗 但係置樂到碼頭應該冇客揀佢
JX9097 發表於 2022-5-14 20:32 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-5-14 19:48
就算62X拉去將軍澳,都不宜在將軍澳設得太多站,停尚德,喺將軍澳站做總站算數,否則觀塘嗰邊遲遲都未有 ...

若果62X同259D兩者揀
巴士公司可能prefer 259D多啲
(因為259D客源相對較窄)