hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴屯門北(第54區)路線啟航
開啟左側

[路線消息] 城巴屯門北(第54區)路線啟航

dogdog002 發表於 2022-7-14 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2022-7-14 10:03
唔用「大角咀站」的原因係該站主體建成當年,適值1996年美國阿特蘭大奧運會
香港運動員歷史性首次奪得奧 ...

同時創造咗首個以奧運為題既大型商場添
個名唔靚就唔會吸引到兩間龍頭銀行開寫字樓啦

neoplan720p 發表於 2022-7-14 11:14 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-14 06:25
其實只係突咗個屯門站出嚟要補返
否則60X本身入屯轉已經幾乎包曬轉乘組合,60M可以飛走轉車站

其實要分開繁時同非繁兩個case 去討論:

非繁:
-> 而家兩個方向都唔算有咩塞車 / 排長龍情況出現,
所以我認為暫時無乜必要再有路線非繁飛轉車站。

上、下繁:
-> 眾所周知,
上繁往九龍,以及下繁往屯門,
都係塞到飛起。
最簡單做法,
亦都為左符合公平原則,
每區都抽部分線部分班次唔入轉車站,
咁已經可以解決唔少問題。

如:
良田:58M(25%飛)、960(50%飛)
碼頭:59M(25%飛)、59X(25%飛)、962P(50%飛)
安友:60M(50%飛)、60X(25%飛)、62P/X(100%飛)、961(50%飛)
大興山景:66X(50%飛)
景峰富泰:67M(25%飛)

# 960、961一半班次飛,因為仲有960PS,同埋呢間公司上繁都預左會開屯轉起載架啦。
# 所有屯轉既BBI,適用於其他區域轉車,如荃灣、美孚等等。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
andy92 發表於 2022-7-14 11:21 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-14 11:14

非繁:

67M 50% (隔班)飛都唔過份
而家每班九成人係搭出荃葵
坐滿企人都係落得 5-10 個客

而同時間 67X 有時都未坐滿
絕對有能力食哂去轉車站既客
neoplan720p 發表於 2022-7-14 11:25 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-7-14 11:21
67M 50% (隔班)飛都唔過份
而家每班九成人係搭出荃葵
坐滿企人都係落得 5-10 個客

我認我係保守d先既,
費事班居民 / 區議員有太大反應。
(有時鹹魚心態好難理解,一方面鬧屯轉繁時塞車,但另一方面當叫佢地樓下既線,繁時部分班次飛走轉車站,又會唔肯)

但長遠我覺得做到50%飛,甚至某d長途線繁時100%飛走,係一d都唔過分。
1320 發表於 2022-7-14 12:05 | 顯示全部樓層
車海線 就應該1/2 or 1/3咁唔停轉車站 (non-stop),  唔停既就加個細n係最後, 好似58Mn
59Mn
59Xn
960n
962Pn

The Designer
1320 發表於 2022-7-14 12:10 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2022-7-13 23:26
依家仲有新玩法,搵部960吉車擺係站頭度煲客,煲到部252到

252一落車就會多左100+人係轉車站, 的確係一個大問題, 不過真係咁多人係上960?!
The Designer
GD1570 發表於 2022-7-14 13:49 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2022-7-14 10:18
無人話過飛屯轉要取消晒堆BBI架

咪講咗:無得停屯轉嘅線,有邊一條係納入屯轉轉乘計劃內呢?
你有你可愛,我有我好笑。
qunow 發表於 2022-7-14 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-14 11:14

非繁:

25%或者50%車唔入轉車站,會唔會好似將軍澳線咁?
另外,就算本身條線每7-8分鐘一班,飛走一班已經要等14-16分鐘先有下一班
neoplan720p 發表於 2022-7-14 14:08 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-7-14 14:03
25%或者50%車唔入轉車站,會唔會好似將軍澳線咁?
另外,就算本身條線每7-8分鐘一班,飛走一班已經要等14 ...

繁忙時間基本上大部分地區都有直出線,
好應該唔駛咁多車衝入去轉車站。

基本上只要加埋「碼頭 <-> 尖咀」特別線,
已經可以再將轉車站人流再減一截。

至於掃管笏至港島,
好應該城仔自己處理啦。
如果真係如樓上所講,
一班252有100人係轉港島(有無咁誇……),
咁一班962S掃管笏特就已經可以坐滿啦。
GD1570 發表於 2022-7-14 14:15 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-14 14:08
繁忙時間基本上大部分地區都有直出線,
好應該唔駛咁多車衝入去轉車站。

尖咀>碼頭下繁特別線之前開過啦,唔入轉車站,不過咪又係唔夠客所以無咗。

其實沙田返屯門都要處理,另外就係港島東返屯門都係有班客要經轉車站的。
最後,就係藍地至洪福邨依班客都唔少㗎。

你有你可愛,我有我好笑。