hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 正苦探討為機場員工免費提供交通
開啟左側

[報刊新聞] 正苦探討為機場員工免費提供交通

kitarolo 發表於 2023-2-20 07:44 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-2-19 16:04
加價唔一定好咗,但唔加就只會變差

加價唔一定好咗,但唔加就只會變差 價錢牌係巴士公司諗做唔做嘅因素,但搵唔到市場定位就算天價都註定要被淘汰,無理由無止境開一班蝕一班

講緊A17? 擺明係定位錯晒。

言談間同業討論,代替品勁貴/勁兜
嘅路線,真心唔介意疏車,理想係「從
密車線抽都要維持表列,且夾返放工」
現實世界巴士車長都不夠了,亦可以話
密車線本身夠客,受影響人數更多,即需
犧牲另一線的更高加權等候時間。

以S52為例,非繁開20分鐘一班,
仲要12.8米入南環路,可以改為非繁
30(全日計開少咗蝕錢班次)兼加到5蚊
或6蚊,但所有班次需準時從總站開嗎?
VA73@2A 發表於 2023-2-20 19:59 | 顯示全部樓層

機場嗰啲工,只要係輪班輪休,流失率一定係極高,就算俾你免費交通甚至俾你客運大樓入面餐廳食嘢免費都一定無辦法留得到人

機場有d公司其實已經講緊五天工作,銀行假+一開頭已經14日大假都仲係請緊人就知咩事

12Lane 發表於 2023-2-20 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-2-20 07:44

睇到我黑人問號,加左價仲要變30分鐘一班,唔好玩啦。而家慢慢加價/減班都比人鬧到飛街,然後你就提出加價同減班一齊做,扮都唔扮;然後仲話加左價保證開車更準時架,呢D空頭支票會有人信就真係傻仔。
會唔會諗得太天真,假設962x加一蚊同其他是旦一條少客線加一蚊只能二擇其一你估佢想邊條線加一蚊?你買兩隻股票,你想持倉一萬蚊果隻升5%定想持倉一千蚊果隻升20%?
brianso198 發表於 2023-2-20 23:11 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2023-2-20 19:59
機場嗰啲工,只要係輪班輪休,流失率一定係極高,就算俾你免費交通甚至俾你客運大樓入面餐廳食嘢免費都一定 ...

都係錢既問題

不過東涌去機場時間可以好長

有班人想機場搵工但搞搞下同出城無分別
分分鐘出城搵得仲多

唔好講輪唔輪,最近有堆工種忙到無得抖

多重夾擊下流失率咪好嚴重

不過機場疫情前流失率都好高,都唔係第一日發生既事

brianso198 發表於 2023-2-20 23:12 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-2-20 07:44

你太天真了
kbh 發表於 2023-2-20 23:23 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2023-2-20 19:59
機場嗰啲工,只要係輪班輪休,流失率一定係極高,就算俾你免費交通甚至俾你客運大樓入面餐廳食嘢免費都一定 ...

版友:非也
只要份工係輪班輪休,流失率一定係極高,
加上機場嗰啲工交通時間長,車費又貴

所以機場無辦法留得到人

俾免費交通甚至客運大樓入面餐廳食嘢免費都只係基本

機場有d公司其實已經講緊五天工作,銀行假+一開頭已經14日大假都仲係請緊人就知咩事
咁係因為外邊一樣有公司一早實行,除非住大嶼山,機場至有吸引力

全島所有公司比照辦理,但機管局願意承擔額外開支嗎

利申:島上員工
brianso198 發表於 2023-2-21 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2023-2-20 23:23

機管局係有責任為員工爭取最多福利
但而家?食個老麥八五折都仲貴過外面食

廿八蚊飯,外面未必買到不過計埋人工,唔算特別平咁囉

更加唔討論交通費同行車時間唔短

旅客唔係日日坐但員工係
kitarolo 發表於 2023-2-21 05:12 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-2-20 23:12
你太天真了

另帖都講緊國泰城與龍運商討
中午S64設特別班來往東涌,分時段
放午膳都懶做,都唔講啲更遠嘅往返點,
爭取到專利加車,好過租非專。

亦進一步證明時間有限(午餐時間
更加比起上/下班更需就住嚟用)唔止
我一個提埋啲巴士公司未必想嘅改善
kitarolo 發表於 2023-2-21 05:26 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2023-2-20 23:23

巴士車長也享免費乘旗下
路線,不是從公帑資助的,祗是
將本來可收取的車資豁免,原來
就請到足夠的僱員?

其中一間食物承辦商祗做
「午餐」工時相對地短亦
無法聘用足夠人員,與巴士
公司一樣,削減服務最直接。
kbh 發表於 2023-2-25 13:16 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-2-21 05:26
巴士車長也享免費乘旗下
路線,不是從公帑資助的,祗是
將本來可收取的車資豁免,原來

免費交通同膳宿當然唔能夠請到足夠僱員,只是減低流失

姑且睇下點樣跟預算案:
全力推動「機場城市」發展策略

為支持航空交通的復蘇,機管局將會推出一系列措施,包括減免機場費用、為復辦或新開辦航線提供誘因,以及舉辦大型推廣活動。同時,政府正與機管局檢視航空業中長期的人手短缺問題,並尋求解決方案