hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 正苦探討為機場員工免費提供交通
開啟左側

[報刊新聞] 正苦探討為機場員工免費提供交通

Ohm 發表於 2023-2-15 19:35 | 顯示全部樓層

如果用好似樓主講嘅方法,點樣防止濫用?
例如如果有人住油尖旺就可以A21當流水線坐
brianso198 發表於 2023-2-15 19:38 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-2-15 19:35
例如如果有人住油尖旺就可以A21當流水線坐 ...

咪諗個方法做到每星期只可以用十次免費
如果需要用第11/12/13/14次 就要report返畀公司, 由公司一次過畀返員工

又或者由公司出住先, 跟住叫公司交返員工坐車紀錄畀政府

kiwai 發表於 2023-2-15 19:44 | 顯示全部樓層
明明只要商界加人工就可以解決的問題, 點解要納稅人找數?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
直角=1507 + 10 精闢見解

查看全部評分

szeto993 發表於 2023-2-15 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-2-15 19:20
其實成個行業都畀唔起錢
待遇已經唔係好, 仲要一大筆交通費

根本同太古有關嘅都係偏低手,工時長又係一個致命傷
brianso198 發表於 2023-2-15 19:55 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2023-2-15 19:52

其實就算唔同太古有關都係畀唔起錢 (因為早三年實在太傷, 間間都鬥窮)
結果羊毛出自羊身上

再解決唔到既話機票錢係唔會跌
長遠係會影響香港競爭力

不過有班人都係唔會明呢個道理

根本想當年保就業係做錯哂

理應係幫一D受疫情影響既行業, 而唔係乜都走去幫
szeto993 發表於 2023-2-15 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層

限每日2程,又或者同九巴區內分段喺車站拍卡以獲取回贈都可以考慮

kbh 發表於 2023-2-15 21:11 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-2-15 19:20
其實成個行業都畀唔起錢
待遇已經唔係好, 仲要一大筆交通費

難聽講句,維修區既企業唔少工種做7年,底薪都係15000

但每星期返40至48小時
未計車程
計埋一日有12-15小時花係工作,工時偏長而薪金唔吸引
而且要輪班輪休(你可以爭論話有通宵/深宵津貼既)

小弟轉投屎水半職,都係搵15000
但一日做6個鐘,最重要係唔駛通宵喎

提提各版友:某公司恢復勤工獎同加3%底薪之後,依然有人流失。
至於會唔會有日C2版有類似工程人員缺勤導致航班延誤,我都好奇

評分

參與人數 2HugeC +15 收起 理由
tomy2001 + 10 多謝分享
08x200-201 + 5 多謝分享

查看全部評分

kitarolo 發表於 2023-2-15 21:28 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2023-2-15 19:52

飲食業、便利店、物業管理
工時都唔係短,但鄰近就業嘅
比例就高得多,相對入職或在職
的要求亦低於機場,養活了不少
基層人士,但起薪點已與機場持平

跑道尾員工轉職較多嘅港鐵
一來有可能鄰近住處就業,配偶
子女免費乘搭,薪金實數唔需要出
太高已具一定競爭,機場就做唔到
呢種非現金待遇,最近民居嘅S64系
一樣行車時間偏長。

仲有一個問題係資助A線E線
都解決唔到班次問題,實有人話
A線唔係為機場員工服務,GTC嗰邊
機管局唔會容許大量路線同時夾到
放工高峰同時開出,一係必送車尾,一係
等多20分鐘或更多。某會員常提的S56
雖然部分時段有E21D但都係兜大圈。

好多人入職機場已經明知
交通費,問心由1998年至今
龍運唔算加得多,城巴更是凍結
上面#17所講,轉工,起薪兼工時
稍短但已經追得貼,亦係最低工資
嘅必然結局(祗能均貧而不能均富,
商界最唔想發生嘅漣漪效應正如此,
現在幾乎無工可以最低工資請到僱員)

機場員工60+若乘E線N線僅兩蚊
甚至因人數唔少,凌時無轉晒做NA線
而勉強都維持住每方向有少量班次,係
班次縮/周圍兜,流失者眾亦少人入嚟。

brianso198 發表於 2023-2-15 21:42 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2023-2-15 21:11
難聽講句,維修區既企業唔少工種做7年,底薪都係15000

但每星期返40至48小時

而家出面越來越多工都係搵相同價錢但返工時間少一截

係人都識點選擇

所以有人質疑點解要納稅人埋單根本就唔明而家機場個困局係乜
就算唔講錢, 只係講交通時間長一截已經夠死

都講過唔少次, 機管局係有責任睇住
不過而家佢地做左D乜?起左個咩員工大樓當福利

員工出入交通就話開NA就算數,
而家客流量開始上返去, 兩間巴士公司都只係慢慢加返少部分班次 (嘈左幾個月既A12終於肯開返部分班次)

機場RHO因為早幾年太窮出唔起錢,
員工又因為機場客流量太高搞到工時過長
有班人覺得太辛苦又唔做, 然後跌入一個惡性循環

其實就算唔資助都好應該搞宿舍
不過我第一件事會諗疫情起左好多無用既檢疫設施咁解囉...

win350 發表於 2023-2-15 21:49 | 顯示全部樓層

記錄員工既出勤紀錄,當日有返工既就可以補貼,先搭後回贈,唔係返工既就冇得補貼。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 英雄所見略同

查看全部評分