hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議員要求加密64K及251A繁忙時間班次 ...
開啟左側

[其他] 元朗區議員要求加密64K及251A繁忙時間班次

天空之神 發表於 2023-6-2 11:29 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-6-2 10:06
兜錦上路站原路屈返出來,會大幅拉慢 錦田市八鄉路 個車程
橫台山唔會肯經 錦田市+錦上路站+半條錦上路 出 ...

251B 錦田市 - 錦上路 - 八鄉路
251C 錦上路 - 江夏圍 - 八鄉路
251A 八鄉路 - 錦上路 - 八鄉警署調頭

54 來回不入錦上路站
77K 照入錦上路站

64K 64S 就照舊做法
.
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 11:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-2 07:53
做得雙循環,總站擺八鄉路,順逆時針兜圈
潛台詞係放棄錦上路站/錦河路
反正錦上路站仲有 64K/77K/54,無 ...

純睇車數
要加班唔係做唔到
問題在於九公肯唔肯開

而家個客量分佈同一般乘客既選擇
似乎放棄錦上路站更加推向將兩條線全日開30
就算251AB做得好
仲要連埋大欖對外線做得密
與其全放棄錦上路站
倒不如幫手打底客量
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YellowWorksheet 發表於 2023-6-2 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2023-6-2 10:59
原來江夏圍申請邨巴,TD不批准。始終有64K、251A、251C,TD不批准也正常。
議員其後說博愛醫院想營辦穿梭 ...

博愛醫院同恆基一直都有講係想開「穿梭小巴」,即類似同心村611S全日版,
但運輸署堅持繼續要同房屋局唱反調,相信好快會被掟上申訴專員公署跟進。
kitarolo 發表於 2023-6-2 15:23 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 11:51
就算251AB做得好
仲要連埋大欖對外線做得密
與其全放棄錦上路站
倒不如幫手打底客量

屯馬線嘅客起碼令
251A/B嘅車資真係
落到九巴嘅袋,欖隧嘅BBI
可以話呢兩條線係免費咁滯
YellowWorksheet 發表於 2023-6-2 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 11:51
純睇車數
要加班唔係做唔到
問題在於九公肯唔肯開

其實欖隧對外線問題事少,中午到夜晚都有好多人會用欖隧轉251A,當中以上村方向居多,
但點解唔能夠放棄錦上路站,除咗大家所講收入來源之一,
仲真係能夠分擔54、64K、77K嘅負荷,前提係班次要分配得正正常常。
樂仔〞 發表於 2023-6-2 15:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-6-2 11:29
251B 錦田市 - 錦上路 - 八鄉路
251C 錦上路 - 江夏圍 - 八鄉路
251A 八鄉路 - 錦上路 - 八鄉警署調頭

Google map 就唔係剩係得地圖睇嘅 , 仲有街景可以望
亂嗡建議之前唔該望望街景先啦 , 八鄉警署調頭都講得出 ...
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 15:39 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-6-2 15:30
Google map 就唔係剩係得地圖睇嘅 , 仲有街景可以望
亂嗡建議之前唔該望望街景先啦 , 八鄉警署調頭都講得 ...

好似之前有試過交通意外封路
54/251B係八鄉警署調頭
粉錦出事77K亦試過八鄉警署調頭
當然車長會有影響
樂仔〞 發表於 2023-6-2 15:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 15:39
好似之前有試過交通意外封路
54/251B係八鄉警署調頭

間唔中一次半次搵人睇尾就得啫
整條線日日咁樣調頭 ... 你玩個司機咋嘛 ?
kay 發表於 2023-6-2 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2023-6-2 15:29
其實欖隧對外線問題事少,中午到夜晚都有好多人會用欖隧轉251A,當中以上村方向居多,
但點解唔能夠放棄 ...

當年行錦河路既251A都比人成功爭取係錦上路站附近有巴士站
其實錦上路站係一個無得傾既項目

反而251B唔係比人陰乾
佢玩Y型中間攝個八鄉路轉車站可能仲好
但長過251A好多
不過大家都認為個段錦田公路無客
錦田市唔buy 251B似乎西鐵影響最大

呢個情況雙循環幫極有限
因為基本因素本身就唔好
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 16:08 | 顯示全部樓層

YellowWorksheet 發表於 2023-6-2 15:29
但點解唔能夠放棄 ...

九公思想下下要架車塞爆
對轉車客嚟講其實真係高風險
特別是欖隧唔似屯轉咁多選擇

至於錦上路站班次開出分配就好難搞
始終咁多條線班次都唔同