hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議員要求加密64K及251A繁忙時間班次 ...
開啟左側

[其他] 元朗區議員要求加密64K及251A繁忙時間班次

Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 16:14 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-6-2 15:42
間唔中一次半次搵人睇尾就得啫
整條線日日咁樣調頭 ... 你玩個司機咋嘛 ?
...

其實唔睇位都得
https://youtu.be/l4chaAjbTKQ?t=2080
當然應該係用緊ATSE先做到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2023-6-2 16:20 | 顯示全部樓層

今早我在九巴網站找了一些ETA資料, 粗略推算在以下情況下,八鄉道往錦田公路沿線所需時間

八鄉路往上村
現251A:14分鐘
現251B:23分鐘

八鄉路往八鄉警署(橫台山附近)
現251B:19分鐘
假設的大欖→錦田八鄉循環線(逆時針):20分鐘

八鄉路往石崗橋
現251B:16分鐘
假設的大欖→錦田八鄉循環線(逆時針):24分鐘

八鄉路往錦田市
現251B:12分鐘
假設的大欖→錦田八鄉循環線[經錦上路站](順時針):18分鐘
假設的大欖→錦田八鄉循環線[不經錦上路站](順時針):14分鐘

====================
如果按我以上的數據,
這樣看來,如果251A繞經錦田市,然後開一條唔經錦田市(就叫它作251D吧),大欖→錦田八鄉逆循環線(不經錦田市節省4分鐘,另外經錦河路)
就平日通勤客來說,後者走線平均不會令錦田公路近石崗橋一帶沿線的居民車程明顯增加(去欖隧快了,回家慢了)

而251A可以只在部份時段繞經錦上路站以節省行車時間
(例如早上錦田往欖隧方向, 傍晚八鄉路往錦田方向, 我覺得不需要繞經錦上路站)

這個改動如果結合251A改在八鄉路開出,
好處是
(1)下午繁忙時段251A八鄉路往上村可以和新251D逆向線提供聯合班次服務,
以及(2)早繁251D可以讓居民從錦田公路直接到錦上路站
壞處是
(1)錦田客要慢幾分鐘才能到八鄉路

==============================
另外,這個改線思路會有一個車務問題

251A做埋錦田市總行車時間會增加15分鐘(接近57分鐘),
251D總行車時間會比原251B縮短10分鐘至35分鐘

如果兩者獨立運作可能要4架車維持20分鐘一班, 後者要3架車維持20分鐘一班服務

休息時間過多引起的車務浪費問題, 可以通過將251A改在大欖轉車站開出解決,
新251A和251D以司機互跳飛機方式運作,
這樣可以用6架車維持兩條線各20分鐘一班的服務水平, 用車數量估計和現在非繁時段一樣

錯字連篇
天空之神 發表於 2023-6-2 16:36 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 16:14
其實唔睇位都得
https://youtu.be/l4chaAjbTKQ?t=2080
當然應該係用緊ATSE先做到

咁對面 2 線入去調頭理應更好扭但如果可以唔使延長去警署,留返係上村係最好
始終球場一定要轉右同荃錦公路既迴旋處本身唔少車

錦田田字路網係起好錦上路站同分拆完 251M 之後就出事

.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-6-2 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-6-2 15:23
屯馬線嘅客起碼令
251A/B嘅車資真係
落到九巴嘅袋,欖隧嘅BBI

觀點與角度
欖隧BBI仲袋到市區價或月票落袋
轉屯馬線淨係袋到區內線價
HB00610 發表於 2023-6-3 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層
回應兩位八鄉警署掉頭嘅站友

問題係251A客量係要用12米車,有時甚至會要攝12.8(我親身坐過一次),早繁開少車就會頂閘/留後)

你叫251A八鄉警署掉頭,就要用細車,咁係唔係即係要元崗同富銀企車頂,定直接行上去八鄉路搭車?
kay 發表於 2023-6-3 09:33 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-6-2 17:11
觀點與角度
欖隧BBI仲袋到市區價或月票落袋
轉屯馬線淨係袋到區內線價

251B結果好似係兩樣野都做唔到
是但做到一樣都唔會30分架
兩者本身亦有敵對問題
轉MTR就意味個客唔會轉巴士

早幾年仲有高鐵地盤頂下
無就走晒樣
世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2023-6-3 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-6-3 09:33

251B結果好似係兩樣野都做唔到
是但做到一樣都唔會30分架
兩者本身亦有敵對問題
轉MTR就意味個客唔會轉巴士

早幾年仲有高鐵地盤頂下 無就走晒樣

的確祗可滿足其中一項需求

要捱到錦上路站旁嘅房署樓
(興建時及入伙後的乘搭人次)251B
才有望改善,所以唔能夠撤出錦河路
castanopsis 發表於 2023-6-3 10:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-2 11:51
純睇車數
要加班唔係做唔到
問題在於九公肯唔肯開

之前坐非繁251A,差唔多全車喺八鄉路落曬
以前都曾經有質疑過八鄉路自己夠唔夠客
但親身搭過幾次,睇到個客量,就反而覺得應該專心做欖隧客

錦上路站本身有54/77K/64K,小巴又入到村
251A/B走去鬥執雞無乜意思

轉雙循環,用現有資源開15,上村/橫台山聯合7分鐘一班,係有一定效益
但潛台詞係,251A/B要做埋吳屋村一段錦上路
如果要特登屈入去錦上路站,盞趕錦田市啲客

2076 發表於 2023-6-3 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-3 10:47
之前坐非繁251A,差唔多全車喺八鄉路落曬
以前都曾經有質疑過八鄉路自己夠唔夠客
但親身搭過幾次,睇到個 ...

現有資源好似冇 8 部車。

之前 F1 出過 64K 頂埋 251A 部分功能,行八鄉路同錦河路,避免 251A 唔夠客的問題,同時做埋錦田市來往錦上路站同八鄉路的密車接駁。

剩返就係 251C 做元朗、錦上路西鐵、江夏圍、八鄉路,54 同 251B 繼續半放棄去做。

減少乘客選擇去谷錦上路線,令到去西鐵同去欖轉都一樣密度同時間,可能有好處。
castanopsis 發表於 2023-6-3 12:07 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-6-3 09:46
的確祗可滿足其中一項需求

要捱到錦上路站旁嘅房署樓

錦上路站旁邊既樓盤真係會走去轉251B?
專心做好錦田市好過啦