hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 李慧琼:爭取降低跨境(羅湖&落馬洲)交通費 ...
開啟左側

李慧琼:爭取降低跨境(羅湖&落馬洲)交通費

ryumew 發表於 2023-8-26 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層

aaron 發表於 2023-8-23 09:07
於呢個「由亂到治,由治及興」環境,有版友真心支持同擁護「全面融入國家發展大局」,全力支持粵港澳大灣 ...

我諗等北環線通左會改里程收費,無乜理由屯門去羅湖收60蚊
Toz 發表於 2023-8-27 18:37 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2023-8-22 11:44
依家香港飲食業仲唔夠慘?減羅湖落馬洲車費只會吸引更多人消費。

貪平既總可以搭巴士,又有乜分別。
Toz 發表於 2023-8-27 18:41 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-8-23 07:27
為左你個大灣區要全港加價,你係咪補貼晒個差價先?

只要政府放手比巴士大做,口岸B線直達九龍港島,唔到港鐵唔減價。唔減正價咪同你日日玩七折。
到時全個鐵路系統一樣要硬食。
宜家唔係五十年前啦。

至於係咪要繼續比港鐵半壟斷跨境去補貼本地,只能講,不合時宜既野,唔會抵擋到時代洪流幾耐
叫政府食住港鐵唔比佢賺咁多仲好

eternalflame 發表於 2023-8-27 20:03 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2023-8-27 18:41
只要政府放手比巴士大做,口岸B線直達九龍港島,唔到港鐵唔減價。唔減正價咪同你日日玩七折。
到時全個鐵 ...

呢個情況一定唔會出現,跑狗都做唔起又點會去到巴士先?
而且口岸B線出到市區,你估巴士公司唔會收到收費等級表最高個價?

Toz 發表於 2023-8-28 01:55 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-8-27 20:03
呢個情況一定唔會出現,跑狗都做唔起又點會去到巴士先?
而且口岸B線出到市區,你估巴士公司唔會收到收費 ...

B線去到九龍最多咪收25,港鐵點頂?貴六成喎。仲有港鐵已經搞過幾次七折。

跑狗限死係皇崗,同埋本來就有班次限制,打爆都好難加班,試下唔限制班次比佢地做落馬洲?

eternalflame 發表於 2023-8-28 07:14 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-8-28 01:55
B線去到九龍最多咪收25,港鐵點頂?貴六成喎。仲有港鐵已經搞過幾次七折。

跑狗限死係皇崗,同埋本來就有 ...

B線去到市區個吸引力已經低左好多
車程長容易塞車之餘,條路線去到市區唔通好似A線咁玩大流水?
反方向去口岸如果兜成個鐘都未上公路的話,遊客肯定唔介意俾多啲錢落地底
迫唔到港鐵減價之餘,巴士線能否盈利都係疑問

另一個問題係各個有提供專營巴士服務嘅管制站,根本唔夠位俾你放多幾條去市區嘅巴士線

UA2892 發表於 2023-8-28 18:07 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2023-8-28 18:11 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-8-27 18:41
到時全個鐵 ...

首先,B線的作用更多是起輔助分流作用,即使車鏈戰術也不如一臺R車即可清掉成千的客
其次,關於B線是否應該入九龍新界的問題,尼個問題之前976入唔入皇崗的問題系B2已經大戰好幾版了,況且B線唔經入市區的橋隧讓跑狗去做算是一個不成文慣例
eternalflame 發表於 2023-8-28 18:41 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-8-28 18:07
616S做得起,管制站出市區一點幾大排長龍

凌晨一點仲要係綠小,唔滿就假

Toz 發表於 2023-8-28 19:34 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-8-28 07:14
B線去到市區個吸引力已經低左好多
車程長容易塞車之餘,條路線去到市區唔通好似A線咁玩大流水?
反方向去 ...

B線大把轉車客,真係非常唔吸引喎。B線根本唔洗同港鐵一樣快,平三成又有得坐,再加埋直達,東鐵點玩?個個客都住東鐵沿線呀?至於話兜路拖慢佢?兩巴會自己倒自己米趕客嗎?
甚至都唔洗直達,試下開條B線上水站到落馬洲收B7價10蚊,已經大把人巴士轉巴士,甚至上水站落車轉巴士,保證港鐵七折變六折。
至於話要準時?要準時梗係高鐵,甚至計點對點直巴都準時過東鐵過左關再搵車,過關時間遠比交通時間重要。

擺到明就係政府唔比巴士做,你就話巴士唔吸引,宜家唔通仲係80年代?

無錯呀,最有效率就係鐵路,既然係咁,鐵路就無理由收咁貴。話要補貼其他乘客,叫港鐵唔好賺咁多好過。就算有政治傾向要玩區隔,咪去爭取離境稅law。因為要維持呢個定價機制硬係限制巴士做?咪玩啦。

仲有,將來河套開張後,根本無得再扮駝鳥。鐵路去河套收過境價?咪玩啦。