hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議A34及A37加停港珠澳
開啟左側

運輸署建議A34及A37加停港珠澳

cky 發表於 2023-9-6 12:55 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 03:44
咪玩啦
A33點搞都離加密好遠
直情未見過置樂至屯轉有客

我同意樂仔站友的講法

我一個星期都會有一兩晚晌碼頭區食飯
A33 係少人坐, 但我晌輕鐵站/兆禧個站都見到八九點兩邊有人上車
而車上大約都有十個客上下
吉車就真係冇見過
even 屯轉我都見過好幾次係有人落

兆康友 發表於 2023-9-6 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
lrv1092 發表於 2023-9-6 02:04
欣田區議員依家出黎話成功爭取A34入港珠澳喎!
A34 A37本身已經多客,要分一半功能出去做港珠澳,真係會令 ...

今次最大輸家是亞博上班的人,好地地的路線要經大橋,畢竟九巴(龍運)非常鼓勵轉車,真正實現慳水慳力慳時間
樂仔〞 發表於 2023-9-6 13:50 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-9-6 12:55
我同意樂仔站友的講法

前晚搭機場 19:50 嗰班 A33 , 幾乎坐滿 , 行李架兩層 full
去到泳池都仲有半車客 , 真係唔知佢所指嘅吉車遊街係咩時候見到
ate214 發表於 2023-9-6 13:58 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2023-9-5 23:23
根本就係方便乘客

現在好多香港人都鍾意星期六日去吓澳門和內地飲飲食食吃喝玩樂,來個兩日一夜短途,香 ...

係咪之後大橋員工係Gran Class
大橋落車就係上級乘客可以要求其他人讓位
機場客係下級乘客
機場員工就係禁止就坐既劣等乘客?

鵲巢九鳥占到
lrv1092 發表於 2023-9-6 13:58 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-9-6 12:55
我同意樂仔站友的講法

係囉,車上得十幾人,得一成多d客,
咁即係仲有八成幾既剩餘載客能力囉
cky 發表於 2023-9-6 14:09 | 顯示全部樓層
lrv1092 發表於 2023-9-6 13:58
係囉,車上得十幾人,得一成多d客,
咁即係仲有八成幾既剩餘載客能力囉
...

我只針對之前站友講置樂至屯轉架車吉車遊街的論點
有冇剩載能力所以係唔係要去豬橋不在考慮之列
cky 發表於 2023-9-6 14:20 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2023-9-6 13:58
係咪之後大橋員工係Gran Class
大橋落車就係上級乘客可以要求其他人讓位
機場客係下級乘客

你話地理上屯赤近豬橋所以先去豬橋再去機場
又話西北用豬橋過澳門珠海快過坐船
咁我可以理解同認同嘅

不過, 要條條都入咁惡?
飛一兩條都喊打喊殺學 FB 件儍仔話唔行豬橋要交牌?
其他行番青馬嘅明明行機場先都快過先行豬橋
都夾硬話行豬橋先仲會夬咗
再偷換概念將機場巴 = 離港巴
強辭奪理話過豬橋都係外遊所以同機場客一樣

成班人擁抱祖國嘅真愛不比於宜家班乜已完
1320 發表於 2023-9-6 14:30 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 03:44
咪玩啦
A33點搞都離加密好遠
直情未見過置樂至屯轉有客

置樂 段早繁 日日都有人排既, 相信係員工比較多, 其他時段就無咁固定
The Designer
NA4179x賢 發表於 2023-9-6 14:47 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-9-5 23:23
根本就係方便乘客

現在好多香港人都鍾意星期六日去吓澳門和內地飲飲食食吃喝玩樂,來個兩日一夜短途,香 ...

係一年出唔到幾次國
但機場出入境人數長期高過港豬澳,未計機場開工班人同閒日出入境人數
靜計八月份六日港豬澳只有兩三日單方面多過機場
唔知邊個比你勇氣講得出妹仔大過主人婆嘅說話
係嘅,一年出唔到幾次國
可能啲人執野移民

兆康友 發表於 2023-9-6 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2023-9-6 14:30
置樂 段早繁 日日都有人排既, 相信係員工比較多, 其他時段就無咁固定

有時機場,亞博都幾多人上班,尤其是機場T1果邊