hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有議員倡經洪水橋建快綫連接港深機場
開啟左側

有議員倡經洪水橋建快綫連接港深機場

garyz 發表於 2023-10-22 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-10-21 23:58
咁我係前海點解唔直接坐11號線去深圳機場?如果前海無一地兩檢,我係前海坐一個站去深圳灣過左關先可以再 ...

以我所知,目前港深兩地關於洪前鐵路專責組,一直都將前海實施一地兩檢作為一個主要考慮選項。建議呢條走線,都以呢個為配套前提。確實如您所講,如果前海無得做一地兩檢,咁成件事會大打折扣。

關於深機同港機對客源既吸引同比較,另 post 已分享。但概括講就係,香港機場同空運已經係屬於香港所剩為數不多在區內有明顯難以取代競爭優勢,所以我地出發點都只係希望盡可能加強同鞏固呢種優勢。如果令深圳核心商圈客,可以大約半個鐘直達港機,好似由中環去機場咁便捷,相信對我地機場大有好處。
qunow 發表於 2023-10-22 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-21 11:11
反而覺得機場駁機場只係錦上添花,對香港機場最眼前實際意義,是能够方便吸引到前海/深圳灣兩大核心商務 ...

深圳旅客要飛國際,好多時都已經係經欣澳飛
至於呢個建議,個人認為叫機鐵喺欣澳加站會實際過跨線去同跨劃中的城際鐵路搞直通,造成班次樽頸+擴大延誤影響+使運行系統複雜化+人工島方向都有得用
巴士的膠 發表於 2023-10-22 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-21 18:22
我本身就係交通迷,純以個人身份混跡不同平臺學習交流

問幾個問題:

1 洪水橋-前海係前海直接接通國國鐵制式嘅穗莞深城際定獨立運作?洪水橋係直通交椅洲線定又獨立運作?咁以巧博大嘅車長闊高係國鐵規格定地鐵規格?國內有冇交直兩用嘅車?無嘅買外國貨會唔會有國安風險?定搵個柴油車頭拖?

2 交椅州線喺欣澳因為要跨海,唔係高架就係海底,條聯絡線要幾長去克服個高差?咁長嘅線
可以點兜?

3 當佛莞都因為股權問題曬咗幾年太陽,條線牽涉咁多持份者,分帳要傾幾耐?傾唔掂有冇Plan B?
eternalflame 發表於 2023-10-22 00:27 | 顯示全部樓層

garyz 發表於 2023-10-22 00:08
1 閣下講得無錯,如要配合支線直通機場,洪前 & Priority link 基建上需要按照 1500V 直流供電設計
2 欣 ...

1. 想問下現時東大嶼鐵路及前海鐵路機電規格上是否已經採用直流電設計?如果制式不能兼容的話,是否代表你的建議不成立?
2. 欣澳填海仍然做緊研究,而根據正苦初步規劃,欣澳係東大嶼線車廠所在。你嘅原則性規劃是否使用出入車廠路線?呢個設計是否會影響到欣澳填海土地規劃及其他工程(如P1公路)?
3. 你個估計係基於現時訊號系統最高可編排班次「塞得就塞」,但有否估算日後東涌、小蠔灣車廠、機場城市、香港口岸上蓋發展、欣澳填海等帶黎嘅客量?呢8tph會否係你實現計劃之前,已經要用黎設置東涌-欣澳短棍俾乘客盡早轉乘東大嶼線?
4. 國鐵將來有更多高鐵線接入深圳機場,加上珠三角城際急促發展,由莞惠一帶黎嘅乘客將來可以非常順路地去到深圳機場。前海究竟有幾多公司同商務客進駐都係一個問題,你嘅客量估計係wishful thinking定係有確切數字(包括香港及中國官方估算),令你個conceptual plan不致於淪為大白象?

eternalflame 發表於 2023-10-22 00:34 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-22 00:16
MHKIE&MICE. CMILT,加上過往都做過車務/站務經理,所以主要對土木工程同車務比較熟。

當然鐵路行業博大 ...

係土木工程及車務安排上有經驗當然係好事
但鐵路線最重要就係乘客,無客嘅話性價比同經濟回報率會好低好低
而且你係原有路線上增加跨線列車,唔多唔少會對另一條鐵路嘅可行性及回報率有影響

eternalflame 發表於 2023-10-22 00:40 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-22 00:24
以我所知,目前港深兩地關於洪前鐵路專責組,一直都將前海實施一地兩檢作為一個主要考慮選項。建議呢條走 ...

係初代WEL已經有晒圖紙前海站個設計係點,但中國發展一日千里,無人能擔保佢地個思路係點
香港方面入境處又是否同意增設多個一地兩檢口岸呢?

疫情後香港嘅航班數量仍未回復到2019年水平,再者國際大環境上見到香港嘅國際地位已不可同一而語
鐵路講緊係要起十年八載嘅工程,你對於香港機場未來10年嘅客流量同國際乘客水平,又是否仍然樂觀呢?

巴士的膠 發表於 2023-10-22 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層

garyz 發表於 2023-10-21 23:53
so far 見到政府計劃都係話去到 HKU 或 KET,所以呢部分無特別著墨,當然值得探討是否有可行性進一步延伸 ...

馬鐵、西鐵直通做屯馬線,去哂全個港鐵網絡最多只係要轉兩次,現在建議嘅版本去中環要轉一次,旺角兩次,觀塘轉夠三次。
巴士的膠 發表於 2023-10-22 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-22 00:40
係初代WEL已經有晒圖紙前海站個設計係點,但中國發展一日千里,無人能擔保佢地個思路係點
香港方面入境處 ...

或者要諗下到時係咪香港人去深圳機場搭飛機😂。香港個優勢除咗無國內空管,仲有幾多剩?

唔計珠江東岸,駛咗幾百億起港珠澳,由拱北/珠海站出發,去到香港機場過關連轉車都要近兩個鐘,香港機場即使如佢所講出咗接機大堂坐半個鐘就到前海,但係深11呢個時間差唔多去到福田,到時係咪又跨埋屯馬、北環線、北環線支線去搵客?
巴士的膠 發表於 2023-10-22 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-22 00:24
以我所知,目前港深兩地關於洪前鐵路專責組,一直都將前海實施一地兩檢作為一個主要考慮選項。建議呢條走 ...

機場坐A43/P轉火車/黃巴,去到關口都未駛一個鐘,亦真係有過境客用,你條鐵唔計去福田/羅湖用唔著,比起機場去深圳灣快到幾多?鐵路經欣澳、洪水橋比巴士經屯赤(將來仲有繞道直上深圳灣公路)長,除非鐵路車速快好多,否則時間上差幾多?

假設你兩條線俾到市域/城際嘅160-200km/h,咁短距離其實都跑唔起,中間飛站超車嘅話,又變成類似以前東鐵直通車一樣,搞到本地線甩班。
eternalflame 發表於 2023-10-22 01:15 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-10-22 00:56
或者要諗下到時係咪香港人去深圳機場搭飛機😂。香港個優勢除咗無國內空管,仲有幾多剩?

唔計珠江東岸, ...

深中通道下年通車,珠江西岸就有路直接去到深圳機場
真係除左個少少國際線優勢,時間上絕對係深圳機場win
要佢地一地兩檢完黎到香港機場再出境?會唔會太天真?

香港關過得快係因為行永久居民條隊
訪港旅客行人肉通道其實唔快囉