hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有議員倡經洪水橋建快綫連接港深機場
開啟左側

有議員倡經洪水橋建快綫連接港深機場

helloabc 發表於 2023-10-22 14:10 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2023-10-22 12:39
你方案即係前海無左直車去西環?咁樣政治不正確,妹仔大過主人婆,請重做!
...

咁又冇話過港大站同會展站中間唔可以加番個西營盤站同添馬站嘅 有錢克服到工程難度就得
Kelvin15190 發表於 2023-10-22 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-22 00:24
以我所知,目前港深兩地關於洪前鐵路專責組,一直都將前海實施一地兩檢作為一個主要考慮選項。建議呢條走 ...

我都想知深圳同香港到底係合作定競爭嘅關係。係1978年,港府已經決定係赤鱲角起機場,之後84年深圳就話要係黃田附近起機場,兩個機場本來就唔太遠,相距大約40公里。到90年代香港要起機場,係邊個係嗰時呱呱嘈,話會耗盡香港財富,甚或當時有人提議啲人要搭飛機唔該返深圳搭。唔通你覺得深圳會想將自己嘅客送給香港;仲有,其實深圳宜家起緊第三條跑道,擺明要同香港三跑競爭。
天空之神 發表於 2023-10-22 14:41 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2023-10-22 14:32
我都想知深圳同香港到底係合作定競爭嘅關係。係1978年,港府已經決定係赤鱲角起機場,之後84年深圳就話要 ...

其實三跑空域問題,就知幾大機場唔會放
.
garyz 發表於 2023-10-22 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層

helloabc 發表於 2023-10-22 11:31
題外話 要解決交椅洲綫去九龍市區要轉兩三次車嘅問題 如果唔行北港島綫換綫方案 可以諗吓西延將軍澳綫去 ...

有見地👍
mak5052 發表於 2023-10-22 16:39 | 顯示全部樓層
helloabc 發表於 2023-10-22 11:31
題外話 要解決交椅洲綫去九龍市區要轉兩三次車嘅問題 如果唔行北港島綫換綫方案 可以諗吓西延將軍澳綫去 ...

會展站之後, 沒有適合走線予將軍澳線繼續西延 (不是穿過政總, 就是下穿是歷史建築的香港大會堂), 只能是直通東涌線或就此為止或者可以考慮天后之後改為向山邊走往西環? (重提九十年代北港島線只到天后及沙中線維園方案)

圖一: 北港島線 + 將軍澳線西延走線
2022-03-12 (2).png
圖二: 建議天后站佈局
2022-03-19 (2).png
巴士的膠 發表於 2023-10-22 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2023-10-22 14:32
我都想知深圳同香港到底係合作定競爭嘅關係。係1978年,港府已經決定係赤鱲角起機場,之後84年深圳就話要 ...

廣湛、廣汕都起得快過深湛同深汕,東莞吹咗廿年跨市地鐵,一粒泥都未掘過。呢啲問題,只可以話too simple, sometime naive.
天空之神 發表於 2023-10-22 20:09 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-10-22 16:39
會展站之後, 沒有適合走線予將軍澳線繼續西延 (不是穿過政總, 就是下穿是歷史建築的香港大會堂), 只能是 ...

如果我無記錯,將線北角站其實係寶馬山面
你估計下轉車通道就知

不過支持將線延長,同時北角以西限定停車站

.
eternalflame 發表於 2023-10-22 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

講多少少背景:2007/08年嘅WEL規劃,定位係將深圳定位做國內線,香港定位做國際線機場。所以WEL係會一班車做晒airside同non-airside
巴士的膠 發表於 2023-10-22 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-22 20:29
講多少少背景:2007/08年嘅WEL規劃,定位係將深圳定位做國內線,香港定位做國際線機場。所以WEL係會一班 ...

用返以小博大個原則,走Airside就要諗埋係咪直通埋深圳11號線再直通埋入人哋Airside。😂
TYChow 發表於 2023-10-23 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-10-22 22:37
用返以小博大個原則,走Airside就要諗埋係咪直通埋深圳11號線再直通埋入人哋Airside。😂 ...

其實港深西部鐵路要服務三類乘客,只有當三類乘客都同時兼顧,成條鐵路先至為之有效益:

第一類乘客(特急列車):大灣區各機場之間的「空側」連接(航空過境限制區範圍內)

我的想法是深圳機場至「大橋香港口岸」,香港口岸嘅「禁區範圍」可以免入境轉乘「金巴」去澳門、珠海嘅大橋口岸,空側列車是可以配備IATA嘅航班編號,方便行李直掛。

香港國際機場起完「三跑」之後,再上就已經係「沙龍海岸公園」,當航空流量再增加,唔通就填平海岸公園同趕走白海豚去起「四跑」?

相比之下,利用澳門國際機場作為HKIA嘅「四跑」會比較合適,所以欣澳並非合適的轉駁位置。(事實上疫情前已經有香港人因為機票價錢問題,而取道MFM起飛之航班前往東南亞)

此外,即使由大橋香港口岸出發,金巴車程已經要45分鐘,之後仲有澳門入境手續,以及要過橋先至可以去到氹仔以及「金光大道」各娛樂場,至少要兩個鐘,既然澳氹過橋交通繁忙,故此長遠而言,「空側列車」亦都應該可跨越伶仃洋(以港珠澳大澳嘅「極南線」方案),於大澳出海前往澳門國際機場(MFM)及珠海金灣機場,然後以「深港澳」同「港澳珠」兩條路線行走。

(不過,以鐵路連接HKIA同MFM,建造成本就會係天文數字喇!橫跨伶仃洋嘅部份都係要等HZMB開始飽和先至有得諗,但初期嘅深港空側列車,用一列四卡城際列車去行,每小時一班,總會有客掛!)

第二類乘客(快速):深港之間嘅跨境非航空旅客

假設用返「兩地兩檢」,深圳與香港之間各有三個設有「CIQ」的車站,模式可以係:

深圳機場-前海灣-深圳灣(另設月台只作內地CIQ)-洪水橋-望后石(視情況需要)-大橋香港口岸

出入境安排參考以前紅磡站港穗直通車,離境手續→登車→落車→入境手續,購票時劃位,班次參考以前澳門渡輪般,每半小時一班。

(由於航空安全考慮,深圳機場站及香港口岸站,宜分開航空旅客與非航空旅客所使用之月台,並作單向人流管制)

第三類乘客(普通列車):香港本地境內旅客(深圳灣「一地兩檢」)

跟東鐵電氣化列車一樣,無須劃位,停站時可隨意上落車,大約3至5分鐘一班

停站建議:深圳灣(港方範圍)-流浮山-廈村-洪水橋-(屯門西北)-望后石-大橋口岸(最遠可至大澳)

如果我用日本常見的「特急」、「快速」、「普通」列車等級來描述,大家會唔會容易理解啲呢!

如果當成條路線嘅終極首要目標係「深港澳」以及「港澳珠」,而且具有IATA航班編號方便行李直掛嘅「空側列車」要去營運嘅時候,加上屯門內河碼頭重建後,望后石附近所帶動的新增通勤需求,港深西部鐵路要兜欣澳嘅話,概念上必然是錯誤!「欣澳聯絡線」根本就係多餘!

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!