hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有議員倡經洪水橋建快綫連接港深機場
開啟左側

有議員倡經洪水橋建快綫連接港深機場

eternalflame 發表於 2023-10-22 01:22 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-10-22 01:08
機場坐A43/P轉火車/黃巴,去到關口都未駛一個鐘,亦真係有過境客用,你條鐵唔計去福田/羅湖用唔著,比起 ...

屯門繞道講緊2033年通車,隨時俾佢條鐵路早幾年就有得用
既然都係要一地兩檢入香港境,開跑狗深圳灣直去機場T1已經搞掂

garyz 發表於 2023-10-22 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-22 00:27
問幾個問題:

1 洪水橋-前海係前海直接接通國國鐵制式嘅穗莞深城際定獨立運作?洪水橋係直通交椅洲線定 ...

1 目前機鐵 2.0 走線主要跟洪前鐵路方向,去到前海就終點站。但不排除如果將來有需要覺得一定要直通深機,咁可能就要用到交直兩用客車(前海至港機直流,前海至深機交流),中車長客已經有相關技術,相信到真係有兩機直通果日,相關技術會更為成熟。但兩個機場駁通始終本身機場運作層面就有太多論證要首先完全,不太是今次呢個新機鐵既考慮範疇。

2 以大約2.5%坡度計,假設行隧道方案,欣澳水深大約 8 米,條隧道深度應該大約在海平面下深約 15~18 米左右,需要約幾百米長度將隧道由最深處升至地面,以欣澳空間環境來講,不會是太困難。事實上交椅洲線車廠本身都計劃設立在欣澳,其實都預佐列車要在欣澳去翻地面 level
garyz 發表於 2023-10-22 01:47 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-22 01:08
機場坐A43/P轉火車/黃巴,去到關口都未駛一個鐘,亦真係有過境客用,你條鐵唔計去福田/羅湖用唔著,比起 ...

路面快,不代表機鐵就無價值,中環飛車入機場都唔會慢得過機鐵太多,難道AEL唔應該存在?

當然,呢個方案最大前提在於,就係用翻未來本身會起既基建機遇,降低成本,就可能相對抵玩。如果幾百億起多條全新路線,又唔係快過路面太多,我都唔認同值得咁做
eternalflame 發表於 2023-10-22 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層

garyz 發表於 2023-10-22 01:47
路面快,不代表機鐵就無價值,中環飛車入機場都唔會慢得過機鐵太多,難道AEL唔應該存在?

當然,呢個方 ...

港島去機場,機快係時間、價格同方便程度有優勢。反而你不斷地推銷咩野「機遇」,後面完全無數據去支持。既然你聲稱自己有物流及運輸專業資格,可否使用正苦現有規劃參數,論證一下陸路運輸及鐵路兩個方案嘅回報率?
巴士的膠 發表於 2023-10-22 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
garyz 發表於 2023-10-22 01:47

當然,呢個方 ...

唔係唔應該存在,係要考慮埋對其他人乘客影響。條線假如仲有8tph運力而預計東涌加完三個新站會爆滿,就要諗下點樣最近。

1 如其他版友所講,開東涌西-欣澳。
2 開東涌西-欣澳再經交椅州去港島嘅車
3 開機場去前海嘅車

1最簡單,2應該最多人用(假設交椅州係CBD,一樣需要去機場),3效益能否超過1同2?

又假設交椅州線會同時喺小欖俾返條支線屯門,即係同時有中聯辦-前海同中聯辦-屯門嘅列車,咁即使好理想地欣澳-小欖段可以30班車過海,減咗8班機鐵後每邊最多只有11班車,班次仲疏過東涌線,新界西北居民會唔會接受,夠唔夠用?
巴士的膠 發表於 2023-10-22 10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-22 02:52
港島去機場,機快係時間、價格同方便程度有優勢。反而你不斷地推銷咩野「機遇」,後面完全無數據去支持。 ...

所以仲要討論埋由莞惠去香港機場會點搭。以東莞為例,廣深释諧號最密。接駁嘅東鐵同A43都密。唔計較價錢嘅,搭高鐵去西九由於線路速度快,廣深港虎門定東莞南/常平都好快,一地兩檢完對面馬路就係九龍站。

咁都可以話開多幾班高鐵同機鐵加卡成本更低。始終依家福田-香港高鐵班次唔太密又唔太平均。
mak5052 發表於 2023-10-22 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層

garyz 發表於 2023-10-21 23:53
so far 見到政府計劃都係話去到 HKU 或 KET,所以呢部分無特別著墨,當然值得探討是否有可行性進一步延伸 ...

或者可以重新考慮沙中線維園方案?
1:北港島線繼續交匯方案,改在維園交滙(將軍澳線延伸一站至維園,東涌線延伸兩站至維園)
2:西部外走廊到西區後,沿沙中線維園方案走向到維園(建議在蘭桂坊、金鐘、跑馬地設站)
3:中鐵線到九龍塘後,直往何文田或紅磡,過海以維園為終點站
4:將軍澳線、西部外走廊可考慮直通(或兩線在交椅洲 A 島交匯,將軍澳線服務交椅洲三島)
helloabc 發表於 2023-10-22 11:31 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-22 00:44
馬鐵、西鐵直通做屯馬線,去哂全個港鐵網絡最多只係要轉兩次,現在建議嘅版本去中環要轉一次,旺角兩次, ...

題外話 要解決交椅洲綫去九龍市區要轉兩三次車嘅問題 如果唔行北港島綫換綫方案 可以諗吓西延將軍澳綫去會展之後 繼續西延至港大站同交椅洲綫同層轉乘 甚至直通成為交將快綫

咁樣觀塘綫可以去油塘站 東鐵綫可以去會展站 轉一程交將快綫就可以來往交椅洲北都洪水橋前海 有呢條替代路綫就可以紓緩屯馬綫中鐵綫同埋港島綫嘅擠塞情況 而東九龍綫同啟德跑道區系統如果駁到去油塘站嘅話都可以受惠

將綫延伸至港大唔使喺港島核心區揾地起新站 而港大站本身交椅洲綫都要起新月台 只係好似會展站咁起多一層月台就得 成本效益可以最大化

20160424 發表於 2023-10-22 12:28 | 顯示全部樓層
若呢條鐵成事,咁樣睇屯門真係一個好神奇既地方黎,坐鐵去親邊度都係要兜大圈
20160424 發表於 2023-10-22 12:39 | 顯示全部樓層

helloabc 發表於 2023-10-22 11:31
題外話 要解決交椅洲綫去九龍市區要轉兩三次車嘅問題 如果唔行北港島綫換綫方案 可以諗吓西延將軍澳綫去 ...

你方案即係前海無左直車去西環?咁樣政治不正確,妹仔大過主人婆,請重做!