hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 消息指房委會選定彩虹邨重建 招國偉稱規模大難免要分期. ...
開啟左側

消息指房委會選定彩虹邨重建 招國偉稱規模大難免要分期...

巴士的膠 發表於 2023-11-18 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2023-11-14 09:08
東九龍綫應該唔使用咁大個地方做總站,同埋應該未必會跨過龍翔道

啟德好大機會唔會係輕軌,只會係智能運 ...

都係睇駛唔駛攞地去起上蓋物業啫。

反而燥音真係改建彩虹交匯處時可以起隔音屏解決。
letter_li 發表於 2023-12-2 17:09 | 顯示全部樓層
點解一定要全邨人都原區安置?
只是租客, 為何租客可以咁多要求.
到將來租置屋重建時, 租置戶要求原區安置才合理.
eternalflame 發表於 2023-12-2 19:15 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2023-12-2 17:09
點解一定要全邨人都原區安置?
只是租客, 為何租客可以咁多要求.
到將來租置屋重建時, 租置戶要求原區安置才 ...

何為「咁多要求」?
試將自己代入租戶角度去諗

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Tre89 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

letter_li 發表於 2023-12-4 11:18 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-12-2 19:15
何為「咁多要求」?
試將自己代入租戶角度去諗

諗野要循3方面諗,
租客角度, 執行者角度, 社會整體角度.

eternalflame 發表於 2023-12-4 15:25 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2023-12-4 11:18
諗野要循3方面諗,
租客角度, 執行者角度, 社會整體角度.

咁不如簡單啲問
如果彩虹邨重建,租戶要調遷去到古洞北都要「欣然接受」?
點解你會覺得執行者同社會整體角度仲緊要?
租戶唔係人球喎,唔通你想令社會唔和諧?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Tre89 + 1 + 5 給你一個like

查看全部評分

letter_li 發表於 2023-12-4 16:59 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-12-4 15:25
咁不如簡單啲問
點解你會覺得執行者同社會整體 ...

不要激動,

你仍然是完全站在租客角度諗,

租客:我要原區安置
執行:如果全部人都原區安置, 咁唯有逐幢樓逐幢樓咁重建, 會花非常長時間重建, 而且收第一幢樓是最困難, 有可能有人要搬2次屋.
租客:我要原區安置
執行:咁安排第一座居民先搬去另一區先, 然後重建完第一座, 再將原本第一座居民搬返來及安排第二座居民搬去重建後的第一座, 便可以繼續重建第二座,第三座......
租客:我要原區安置, 不要搬去古洞北
執行:冇話過要搬去古洞北
租客:我要原區安置, 不要搬去另一區
執行:原區冇大量空置單位, 暫時有大埔/屯門/青衣/觀塘可以選擇.
租客:我要原區安置, 我們不是人球, 不要搬去另一區
執行:原區沒有單位可選, 不如給予賠償作搬遷費及免租.
租客:我要原區安置, 不要搬去其他區
執行:這樣, 重建計劃執行唔到了.

是不是這樣?
letter_li 發表於 2023-12-4 17:13 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-12-4 15:25
咁不如簡單啲問
點解你會覺得執行者同社會整體 ...

是否咁樣:

租客:如困彩虹邨重建, 我們可否原區安置
執行:不可以, 因為原區已沒有單位安置
租客:咁可否附近區域安置
執行:不可以, 只可以搬去古洞北, 否則只可賠錢給你搬走
租客:可否不要搬去古洞北, 我想住返係度
執行:唔得, 一定要重建, 你地一定要搬走, 只可搬去古洞北
租客:咁你當我地係人球啫
執行:係呀, 你地呢啲公屋租客, 唔係老馮要租比你架, 有得你住未好囉, 仲嫌三嫌四, 再唔選到時連賠償都冇埋

巴士的膠 發表於 2023-12-5 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2023-12-4 17:13
是否咁樣:

咁宏照道都係隔條馬路啫,反而係人口多咗,C出口又要因為彩虹交匯處改建而改,不如爭取駁通C出口同坪石邨/麗晶花園巴士站條隧道。

反而重建後嘅彩虹邨應該將商場地下化接返去啟晴條新隧道同C出口,將彩虹都接入啟德地下街。可以預期,彩虹重建完,一路向山上嘅坪石、彩雲同富山都差唔多夠期拆。
eternalflame 發表於 2023-12-5 04:24 來自手機 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2023-12-4 17:13
是否咁樣:

原來你係執行者,唔怪得咁嘅口氣啦
當然你鍾意變到強國式強拆都可以架
一國一制嘛

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

letter_li 發表於 2023-12-5 10:36 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-12-5 04:24
原來你係執行者,唔怪得咁嘅口氣啦
當然你鍾意變到強國式強拆都可以架
一國一制嘛 ...

點解你會覺得我係執行那邊的?
反而我覺得你太黃,太情緒化, 是一個非黑即白的人, 根本不能理性討論.