hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 消息指房委會選定彩虹邨重建 招國偉稱規模大難免要分期. ...
開啟左側

消息指房委會選定彩虹邨重建 招國偉稱規模大難免要分期...

sunhoo 發表於 2023-12-7 10:41 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-7 08:31
其實踢哂上安達臣可唔可以叫原區安置?

根本市區就唔應該咁多公屋

個人認為可以用啓德1E1嘅兩千伙來安置彩虹邨首期搬遷戶
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
jpoon 發表於 2023-12-7 11:31 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-7 04:10
簡答TLDR:公平及廉潔呢兩大原則。

首先講公平,香港咁多區咁多盤,憑乜準則去決定調去邊個盤?

點解一定要整邨一次過原區安置?
以前重建,都係分期遷拆,既然宏照道有新屋鄒,可以先搬咁啲人過去,然後分期重建,難度一定比你成邨人搬走細好多
白田、蘇屋都係分期重建啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2023-12-7 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2023-12-7 03:31
點解一定要整邨一次過原區安置?
以前重建,都係分期遷拆,既然宏照道有新屋鄒,可以先搬咁啲人過去,然 ...

全體調遷去同一區域係出於公平呢個考慮。
並唔等於甚至imply同時間做喎,一樣可以分期做。

調轉講就算搬到散哂,只要落成/交吉嘅期配合到,
一炮過搬理論上係可以嘅。
不過實際就撞到嘭嘭聲---全條邨短期搬走哂,
剩係條邨都未必容納到咁多搬運貨車啦。

我亦响#24指出佐同期搬係錯誤假設,一路都係分期做。
並且指出分期做其實對執行亦有利。
kitarolo 發表於 2023-12-8 07:44 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-7 08:31
其實踢哂上安達臣可唔可以叫原區安置?

根本市區就唔應該咁多公屋

要諗吓點樣演繹呢個觀點
基層工種如飲食保安清潔
便利店……等工時長,相對唔多人
願意住西北但到九龍甚至港島做
市區嘅公屋一定程度上要存在

但係如果祗將60+人士
就算繼續就業都有兩蚊車
安置到新界(講緊係西北或北部,而非
沙田/荃葵等房署定義為「擴展市區」
叫稍為無咁遠嘅地區)肯定被批為無人性
s3n370 發表於 2023-12-8 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-12-7 23:44
要諗吓點樣演繹呢個觀點
基層工種如飲食保安清潔
便利店……等工時長,相對唔多人

“根本市區就唔應該咁多公屋”呢句其實幾大想像空間。
由新加坡幾乎人人居者有其屋嘅組屋、英國嘅affordable housing。
到西方沒资格做教师爷嘅處理低端人口嘅进步方式都得。

若用前宗主國嘅標準,山頂、中區核心或許唔會有公屋,
但係夾响中間嘅羅便臣道、堅道、麥當勞道、荷李活道一類中產豪宅區,
會夾住若干公屋居屋盤。新盤會有若干單位係當居屋賣。

設想市區公屋住戶要住遠D,住戶唔方便佐係必然。
假若大規模好似北角邨咁去處理,供應多佐仲有無咁值錢?

另一樣值得注目嘅係今日嘅公屋重建,自然係大業主房署去主導。
但係租置屋邨,以至無完整業權嘅居屋、綠置居會點呢?
唔通要強拍?
kitarolo 發表於 2023-12-9 17:42 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-8 22:14
另一樣值得注目嘅係今日嘅公屋重建,
自然係大業主房署去主導。 但係租置屋邨,
以至無完整業權嘅居屋、綠置居會點呢?
唔通要強拍?

呢一點好似喺其他論壇討論過
由1982年起推出嘅居屋就會出現
個別持有人「業權不完整」嘅情況
除非已補地價/之後持有人用白表買
租置屋邨嘅情況亦然

其中有一個可能出現嘅方案,
係地契到期時由正苦無償收回。
巴士的膠 發表於 2023-12-13 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-12-9 17:42
呢一點好似喺其他論壇討論過
由1982年起推出嘅居屋就會出現
個別持有人「業權不完整」嘅情況

合作社樓情況同居屋/租置類似,反而係要諗下

1. 八十年代好多樓都係30+層,重建完可以起嘅面積唔會多咗。發展商同政府有幾多誘因重建?
2. 舊式居屋嘅採光、間格、面積同每層伙數都比新居屋好,居民有幾多誘因去重建?

而且即使係私樓,文華新村都未搞掂。
eternalflame 發表於 2023-12-13 06:28 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-12-13 00:52

1. 八十年代好多樓都係30+層,重建完可以起嘅面積唔會多咗 ...

宜家先搞緊彩虹邨,真係有耐都未處理到80年代公屋重建
我就唔覺得對承建商有誘因,都係建築材料去到使用年限加固唔到而重建

s3n370 發表於 2023-12-13 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-12-12 16:52

1. 八十年代好多樓都係30+層,重建完可以起嘅面積唔會多咗 ...

當代公屋嘅地積比無炒到咁盡,你見長青仲有條件起插針樓就係咁解。

而後鹹水樓嘅樓宇响監管係嚴謹佐好多,
有維修保養嘅壽命係會長好多嘅。
巴士的膠 發表於 2023-12-13 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-13 18:51
當代公屋嘅地積比無炒到咁盡,你見長青仲有條件起插針樓就係咁解。

而後鹹水樓嘅樓宇响監管係嚴謹佐好多 ...

但長青都係七十年代設計,八十後賣咗主要都係相連長型同各式Y型大廈,呢堆樓入面至少竹園北係已知有結構問題,愉翠苑無拆嘅座數都係有短椿,所以都唔係完全無問題,只係話比較耐用。

同時即使無將地積比炒到好盡,除非整條邨重建,否則都唔容易起插針樓(收學校地盤其實都係無辦法中嘅辦法)。另外,居屋個地積比應該係炒盡,公屋睇落無咁盡係因為食咗好多社區設施。例如錦鞍同恆安,錦鞍只係三座樓迫埋一個角,但社區中心、巴士總站、商場同學校都佔咗好多位,所以顯得佈局比較闊落。

而去到市區嘅翠屏北邨同寶珮苑,就顯得公居屋都起到好密集。墊哂平台更加無可能唔整體規劃重建。